Muslim: Türk devleti bütün dünya için tehlike teşkil ediyor!

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Türk devletinin Zaxo katliamına dikkat çekerek, "Tehlike sadece Türkiye halkları için değil bütün dünyaya tehlike teşkil ediyor. Gerçekten bütün dünya Erdoğan’ın yaptıkları dolayısıyla büyük tehlikenin eşiğindedir" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliama ilişkin ANF’nin sorularını yanıtladı.


Türk devletinin Zaxo’da tatil beldesine dönük düzenlediği saldırıda 9 kişi yaşamını yitirirken 22 kişi de yaralandı. Bu saldırıyı nasıl görüyorsunuz?
Zaxo’da yapılan saldırıyı Türk faşizminin davranışlarından biridir. İlki değildir, galiba son da olmayacaktır. Türkiye’nin faşizmin istediği Kürdistan’ın boşaltılmasıdır. Bunu daha önce de Bakûr olsun Başûr olsun Rojava olsun, Kürdistan’ın birçok yerinde yaptılar. Kürtleri ve diğer halkları sökerek insansızlaştırmak istiyorlar. Her yeri boşaltarak istedikleri gibi cirit atmak için yer hazırlıyorlar. Bu da sıra dışı değil planlı bir saldırıdır. Her yerde yapılıyor. Bakûr'da yapıldı, Rojava’da yapılıyor, Başûr’da yapılıyor, her yerde yapılıyor. Hem de çok vahşice yapılıyor. Ne bir ahlaki ölçü ne de uluslararası kanunlara bağlılık var; bağlı kalmadan bu tarz saldırıları yapıyorlar. Şimdiye kadar buna 'dur' diyen de olmadı. Herkes de susuyor. Birilerinin önünde ‘Ben istediğimi yaparım’ diyerek yapması tüm dünyaya ve Kürtlere meydan okumadır. Çünkü onu durduracak kimseyi bulamıyor. Onun için de yapıyor. Daha da kimse karışmazsa daha fazla da yapabilir, diye düşünüyorum.


Saldırının Tahran’daki üçlü zirvenin ve Rojava’ya yönelik işgalde ısrarın ardından gerçekleşmesi ne anlama geliyor?
Tahran’daki toplantıda Kürtleri savunacak kimse yok. Ancak üç güç vardır, her üç güç de çıkarcıdır. Ne Kürtleri ne Kürdistan'ı düşünen hiç kimse yoktur. Onun için de kimse Türkiye’ye bir şey demedi. Belki Rojava’dan vehayut Başûr’dan bahsediliyor. Ancak Kürtler, Kürtleri savunacak kimse olmayınca kendi istedikleri kararı alıyorlar. Kürtleri ve kazanımları koruyacak kimse olmadıkça Türkiye’ye 'dur' diyemez ya da bir şey demez. Onun için de Türkiye istediğini yapıyor. Bir nevi istediğini yapıyor. Sanki Rusya ve İran’dan orada bulunan güçlerden onay almıştır. Yaptıkları yanına kalıyor. ‘Böyle yaparım’ diyor, kimse ses çıkarmıyor. Bağlantısı budur. Kimse 'dur' diyemiyor. Hatta oradaki güçler de bu saldırının yapılmasına onay veriyor.

'KDP'YE BAĞLI GÜÇLER BU PİSLİĞİN İÇİNDE!'

Özelde bölge toplumu olmak üzere tüm dünya saldırıya tepki gösterirken, KDP ise “PKK ile çatışmalardan kaynaklı” açıklaması yaptı. Yine basın kuruluşları Türk savaş bakanlığının ‘savunma’ açıklamalarına yer verdi. KDP’nin katliamı aklama çabaları nasıl görülmelidir?
Şimdi KDP’ye bağlı olan güçler bu pisliğin içindedir. Bu şimdi değildir. Bir sürü katliamda, saldırıda, oradaki savaşta her zaman Türk devletinin yanında yer almıştır. Bunu bir şekilde gizlemek istiyorlar. Onun için de Türk devletinin bildirilerini yayımlamak ve onların yanında durmak, bir nevi kendi suçlarını örtmek için bunu yapıyorlar. Yoksa böyle bir gerçek çıkarsa bu saldırıyı yapan güçler, zaten oraya yakın noktaları, karakolları var. Bu karakollardan atışlar yapılmıştır. Bu soruşturma derinleşirse; bu karakollar niye, kimin onayıyla gelmiştir... Karakollarını kurarak kendi askeri güçlerini yapmışlardır. Bunların hepsi soruşturulacaktır. Gerçek bir soruşturma olursa bunun sorumlusu kimdir, KDP güçlerinin ipliği ortaya çıkar. Onun için de bunu örtbas ediyorlar.  Kendi pisliklerini ve daha önce yaptıklarının da ortaya çıkmaması için böyle bir davranışta bulunuyorlar.

 Artık Kürt halkı bunu biliyor. Özelde Başûr halkımız olmak üzere tüm Kürt halkı bunun farkındadır. Artık böyle şeyleri yutmaz. Kimin suçlu olduğu, kimin neler yaptığı göz önündedir, herkes bunu bilmektedir. Demek istediğim kendi suçlarını örtbas etmek için buna bir meşruiyet kazandırmak istiyorlar. ‘Çatışmadan vb. şeylerden oldu’ gerekçelerle kendi yalanlarını ortaya koyuyorlar. Artık bu da sürmez. Irak hükümeti, hatta Dışişleri Bakanı (KDP’den) bunu örtemiyor. Herkes kimin ne yaptığını görüyor. Onun için de bu çabalar boşunadır.

 

Sicili katliamlarla dolu Türk devletine engel olunmazsa önümüzdeki süreçte, özelde Kürdistan toplumu olmak üzere Ortadoğu’yu ne tür tehlikeler bekliyor?

TC faşizmi baştan beridir... Meşru bir şeymiş gibi Osmanlı İmparatorluğu'ndan, her tarafın ilhak edilmesinden bahsediyorlar. Suriye’nin kuzeyinin işgali ve Kürtlerin yerinden sökülmesinden bahsediliyor. Onları herkes kendi için meşru görüyor. Niye Kürtler? Sadece Kürtler meselesi değil. Bir tarihlerine bakarsak bu Türk devleti cumhuriyet olarak diğer milletlerin kafatası üzerinden kurulmuştur. Ermenilerin, Süryanilerin, Rumların katliamı… Şimdi de Kürtleri bitirmek istiyorlar. Onların karşılarına kim çıkar, kalkıp toprağını ve varlığını savunursa, onları yok edecekler, böyle düşünüyorlar.

 Bu fikirler Nazi’yi de geçiyor. Hitler Hitler diyoruz da bu yaptıkları Hitler’i de geçmiş durumda. Tehlike sadece Türkiye halkları için değil bütün dünyaya tehlike teşkil ediyor. Şimdi bu Ege, Karadeniz, Ermenistan, Azerbaycan vb. bahsedilmeyen meseleler. Gerçekten dünyanın birçok yerinde tehlike oluyorlar. Hitler’i geçmiştir. Niye bunu yapıyorlar? Sanırım bu NATO’nun görevidir. NATO’nun artık Türkiye’ye 'dur' demesi gerekiyor. NATO bir savunma paktı olduktan sonra sen kalkıp bütün dünyaya saldırıyorsun. Neyle saldırıyorsun? NATO gücüyle saldırıyorsun. En azından şimdi NATO’nun bunu durdurması gerekiyor. Yoksa gerçekten bütün dünya Erdoğan’ın yaptıkları dolayısıyla büyük tehlikenin eşiğindedir.