Polisin saldırılarına rağmen Berlin’de kitlesel protesto

Alman polisinin provokasyon ve saldırılarına rağmen Berlin’de buluşan binlerce Kürdistanlı, Türk devletinin işgali ve KDP’nin ihanetini kınadı.

Almanya’nın başkenti Berlin, bugün Türk devletinin KDP işbirliğinde 17 Nisan 2022’de Güney Kürdistan’a dönük başlattığı işgal saldırısını kınama amacıyla gerçekleşen kitlesel bir gösteriye ev sahipliği yaptı. Sabah saatlerinden itibaren Almanya’nın birçok eyalet ve kentinden Kürdistanlılar ile dostlarının katılımıyla öğlen saatlerinde başlayan yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu.

Berlin kent merkezinde bulunan Potsdamer meydanında başlayan yürüyüşte, sık sık atılan işgal ve ihaneti karşıtı sloganlar damgasını vurdu. “Hoch die Internationale Solidaritat” (Yaşasın Evrensel Dayanışma), “Jin jiyan azadî”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Zapê” gibi sloganların atıldığı yürüyüşte, Türk devletinin kimyasal kullanımı, Alman devletinin işgal saldırısındaki işbirliği ile KDP’nin ihanetini anlatan pankart ve afişler taşındı.

Yürüyüş boyunca Kürt sanatçılar Hozan Şemdin, Hozan Hekim Sefqan, Cewad Merwanî, Hozan Aydın, Pewyan Arjin, Dilan Dersim ve Özgür Riha türküler seslendirirken, kitlenin Kürt siyasetçi Aysel Doğan’ın cenazesinin Dersim girişinde Türk polisi tarafından engellediğini duyduğunda ise sık sık “Şehîd namirin” (Şehitler ölmez) sloganları attı.

Özellikle gençlerin coşkusu yürüyüş boyunca dikkat çekti. Alman polisinin provokasyonları karşısında sağduyulu yaklaşan gençler, hep bir ağızdan “Çerxa Şoreşê” marşını söyledi.

‘BIJÎ SEROK APO’YA TAHAMMÜL EDEMEDİLER

5 binden fazla Kürdistanlı ile farklı halklardan aktivistlerin katıldığı yürüyüşün sonlarına doğru Alman polisi saldırı ve provokasyonlarını arttırdı. Kitlenin sık sık “Bijî Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) ve “Bijî PKK” (Yaşasın PKK) sloganları atmasına tahammül edemeyen ve aralarında çok sayıda Türk kökenlinin bulunduğu Alman polisi kitlenin miting meydanına akışı sırasında saldırıya geçti.

Aralarında ağır yaralıların bulunduğu çok sayıda göstericiyi yaralayan polis, yaklaşık 15 kişiyi de gözaltına aldı. Kitle, polisin saldırısını slogan ve yuhalamalarla protesto ederken, Türk kökenli bazı polisler göstericilere Türkçe hakaretlerde bulundu. Polisin bu tavrına rağmen sağduyulu yaklaşan kitle, miting alanında toplanmayı başardı ve daha gür bir şekilde “Bijî Serok Apo” sloganını attı.

Miting alanında ise KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever, Sol Parti Parlamenteri Gökay Akbulut, YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan ve HDP eski Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım Türk devletinin işgal saldırısını kınayan konuşmalar yaptı. Miting, Hozan Cömert’in seslendirdiği stranlarla son buldu.