PYD: Direniş Suriye'ye demokratik sistemi getirir

PYD eşbaşkanları Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso, "Direniş sürerse tüm Suriye'de demokratik sistem kurulur. Kürt sorunu çözülmeden Suriye sorunu çözülmez" dedi.

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) 8'inci Kongresi Qamişlo’nun Rimêlan beldesinde Aram Tigran Salonu’nda devam ediyor. Saygı duruşuyla başlayan kongrede, PYD eşbaşkanları Şahoz Hesen ve Ayşe Hiso ortak açıklama yaptı.

'DİRENİŞ SÜRERSE TÜM SURİYE'DE DEMOKRATİK SİSTEMİ KURARIZ'

Eşbaşkanlar, şöyle dedi:
“Kuzey ve Doğu Suriye’de direnişle dolu yılları geride bıraktık. Halk, Efrîn’den Serêkaniyê ve Girê Spî hattına kadar tarihi bir direniş sergiledi. Halk özellikle uluslararası bir komployla halkımıza yönelik gerçekleştirilen saldırılara karşı direniş sergiledi. Halk komplo ve saldırıları boşa çıkartmıştır. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’deki direniş ruhu sürdürüldüğü takdirde, Kuzey ve Doğu Suriye’deki tüm kazanımları koruduğumuz gibi tüm Suriye’de de demokratik sistemin temeli atılacaktır."
PYD’nin bugünlere direnişle ulaştığını vurgulayan eşbaşkanlar, PYD’nin direniş yolunun takipçisi olacağını ve halk değerlerinin etrafında kenetleneceğini vurguladı.

ÇÖZÜM MODELİ

PYD’nin Suriye krizinin ilk gününden bu yana barışçıl çözüm yollarında ısrarcı olduğunu belirten eşbaşkanlar, “Ne yazık ki diğer taraflar ırkçılığı ön plana çıkardı ve dış müdahalelerin önünü açtı. Sonucunda çete grupları türetildi ve Suriye’nin durumu mevcut hale getirildi” dedi.
Kuzey ve Doğu Suriye’deki modelin, halkların özgür iradesini, Suriye’de demokratik sistemi temsil ettiğini ve gelecek vadettiğinin vurgulandığı açıklamada, “Çok iyi biliyoruz ki Kuzey ve Doğu Suriye’deki deneyim özellikle Türk devleti tarafından birçok saldırıyla karşı karşıya kaldı. Değişimlere kapalı olan rejim, krizin derinleşmesine neden oldu. Bütün taraflar sorunu askeri yollarla sonuca vardırmaya çalışıyor. Bu nedenle Suriye krizi yalnızca Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik sistem ile çözülebilir” denildi.

ULUSAL BİRLİK

PYD’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de uygulanan demokrasi deneyiminin ve bölge halkları arasındaki ortak yaşam modelinin kalıcılaşması için çaba gösterdiğini vurgulayan eşbaşkanlar, şunları kaydetti: “PYD olarak bu esasta mücadele ettik ve demokratik sistemin kalıcılaşması için çalıştık. Bu konuda aktif bir role sahiptik. PYD her zaman ulusal birlik çağrısı yaptı ve ister Kürdistan, ister Rojava düzeyinde olsun bütün ulusal birlik girişimlerine katıldı. Bütün tarafları ulusal birlik konusunda sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz."

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEDEN SURİYE SORUNU ÇÖZÜLMEZ'

Suriye krizinin ve Kürt sorununun çözümü için Suriye içi diyaloğun ve Şam ile diyaloğun önemine dikkat çeken PYD eşbaşkanları, “Siyasi çözüm için hazır olduğumuzu bildirdik. Ancak Şam’daki mevcut güçler çözüme engel oluyor. Durumu 2011 yılının öncesine döndürme çabaları; krizin çözümü, özgür bir Suriye’nin oluşturulması, demokrasi ve çok renkliliğin önünde engeldir. Kürt sorunu çözülmeden Suriye krizi çözülemez. Suriye krizinin çözüm anahtarı, Kürt sorununun çözümündedir” diye kaydetti.