PYD: Hemen Öcalan'la görüşülmesi elzem

PYD, koronavirüs tehdidine dikkat çekerek, "Aile ve avukatların Önder Abdullah Öcalan ile görüşmesi elzemdir" dedi.

PYD Genel Meclisi tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, böyle bir dönemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatları ile görüşmesinin engellemesinin kabul edilmeyeceği ifade edildi. Açıklamada, Öcalan üzerindeki tecridin herhangi ilke ya da insani ölçülere sığmadığı vurgulanırken, bu durumun Kürt halkını öfkelendirdiğinin altı çizildi.

'KÜRT HALKININ ÖFKESİ BÜYÜYOR'

Açıklamada şöyle denildi:
“Tüm dünya koronavirüs salgının yaratacağı olumsuzluklardan dolayı tedirgin bir halde iken Türk devleti bu şartlar altında bile Kürt halkına hem içeride hem tüm bölgede olan düşmanlığını sürdürmektedir. Türk devleti Suriye’de Kürt halkına olan düşmanlığından dolayı çetelere desteğine devam etmektedir. DAİŞ çetelerinden kurtarılan bölgelerde güven ve huzur ortamını bozmak için elinden geleni yapmakta, bölgedeki demografik yapıyı da değiştirmek istemektedir.
Türk devleti bölgemize dönük bunları yaparken içte de siyasi tutsak ve gazetecilere yönelik baskı politikasını sürdürmektedir. Cezaevlerindeki tutsaklar hakkında herhangi bir açıklama yapmayan Türk devleti, ailelerin de tutsaklarla görüşmesini engelliyor. Özelikle Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit halen devam etmekte, aile ve avukatların tüm başvuruları reddedilmektedir. Koronavirüsün hızla yayıldığı bu süreçte söz konusu insanlık dışı uygulamalar Kürt halkını öfkelendirmektedir.

'HERKESİN ROLÜNÜ OYNAMALI'

PYD Genel Meclisi olarak Türk devletinin bu uygulamalarına son vermesi gerektiğini vurguluyoruz. Tüm demokratik çevreler ve insan hakları kuruluşlarının da rollerini oynamalarını, Türk devletinin tutsaklara olan düşmanlığına son vermesi için harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz.

'ÖCALAN'LA GÖRÜŞMEK ELZEM'

Tecridin bir an önce son bulması, aile ve avukatların Önder Abdullah Öcalan ile görüşmesi elzemdir.
Halkımızın demokratik yöntemler çerçevesinde ellerindeki imkanları değerlendirerek Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve siyasi tutsakların şartlarının iyileştirilmesi için tutumlarını ortaya koymaları gerekmektedir."