PYD: Suriye'nin tehdidi Türk devleti

PYD, "Türk devleti Suriye'deki krizi derinleştiriyor. Çetelere destek veriyor, sivillere yönelik hak ihlallerini sürdürüyor" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, olağan toplantısı sonrası yazılı açıklama yaptı.

'KRİZİN DERİNLİĞİ GÖRÜLÜYOR'

PYD'nin açıklaması şöyle:
“PYD Genel Meclisi olarak 2 Ocak 2020’de aylık olağan toplantımızı, parti merkezimizde gerçekleştirdik ve son gelişmeleri değerlendirdik.
Suriye ve bölgede yaşanan hızlı gelişmeler, krizin derinliğini ortaya koymaktadır. Halkların bölgede yaşanan değişimler, siyasi, ekonomik ve toplumsal krizler özellikle 3’üncü dünya savaşı karşısındaki iradesi de ortaya çıkmaktadır. Bu savaş özellikle de Ortadoğu’ya yerleşmiş durumdadır ve bu yüzden, bölgedeki mevcut sorunların bölgesel ve uluslararası belirleyici etkisi olmaktadır.

'ÇATIŞMALAR DEVAM EDECEK'

ABD, özellikle Kuzey ve Doğu Suriye'den çıkmasıyla beraber Rusya’nın bölgede önemli bir aktör olması sonrası Irak ve Suriye'de kalma stratejisini yeniden kurmaya çalışıyor. Bununla birlikte Kasım Süleymani suikastına ilişkin tartışmalar, Irak’taki Şiilerin tepkisi ve Irak Parlamentosu’nun ABD güçlerinin Irak’tan çıkarılmasını istemesi, ABD ve İran arasındaki anlaşmazlıklarda yeni bir başlangıç olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum şu an bir savaşa dönüşmese de yaşanan çatışmalar farklı şekillerde bölgede devam edecektir. Irak, Lübnan, Suriye’de yaşananlar bu gerçekleri ortaya koymaktadır.

‘TÜRK DEVLETİ TEHDİTTİR'

Türk devleti Suriye’de hâlâ bir tehdittir. Türkiye İdlib’deki çetelere destek vermekle, Rusya ile imzaladığı anlaşmayı yerine getirmemekle, Efrin, Serêkaniyê ve Girê Spî’de demografik yapıyı değiştirme politikaları ile ve sivillere yönelik ihlalleri ile Suriye krizini derinleştirmektedir. Türk devleti Suriye’deki göçmen konusunu fırsata dönüştürme amaçlarını yerine getirmek için dünya devletlerini ikna etmeye çalışmakta ve aralıksız olarak Avrupa’yı tehdit etmektedir. QSD’nin İdlib’deki göçmenleri karşılamaları sivilleri koruma konusunda önemliydi ve bir ihtiyaçtı. Ancak dünya devletleri de İdlib, Efrin, Serêkaniyê , Girê Spî ve diğer bölgelerdeki göçmenlerin yaşadığı acıları görmelidir.
Tüm bunlarla birlikte hem Rojava düzeyinde hem de Suriye'nin tamamında, diyalog yoluyla siyasi çözümlerde ve demokratik yöntemlerde ısrar etmek gerekmektedir.

'EKONOMİK SORUNLARI ARAŞTIRMA' ÇAĞRISI

Diğer yandan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni ekonomik sorunları araştırmaya çağırıyoruz. Bölgenin ekonomik durumu ABD merkezli bedesten yasasının uygulanması ile hızla kötüleşiyor ve bu ekonomik krizi daha da arttıracak ve böylece başlıca zararı halk görecektir. Bu nedenle Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bölgedeki ekonomik krizinin çözümü için araştırma yapmalıdır.”