'DAİŞ yargılanmalı, ortaklarından da hesap sorulmalı'

NRLS tarafından organize edilen DAİŞ konulu forum devam ediyor. Forum katılımcıları DAİŞ'in mutlaka uluslararası bir mahkemede yargılanması ve AKP gibi ortaklarından da hesap sorulması gerektiğini kaydetti.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (Navenda Rojava a Lêkolînên Stratejîk - NRLS) tarafından organize edilen uluslararası DAİŞ forumu devam ediyor. "DAİŞ: Kökleri, Engeller ve Yüzleşme Stratejileri" ismiyle yapılan ve farklı ülkelerden yüzlerce aydın, yazar, gazeteci, siyasetçi, hukukçu ve insan hakları savunucusunun katıldığı forum, açılış konuşması ve DAİŞ mağdurlarının konuşmalarının ardından çeşitli seminerlerle devam ediyor.

BERÎVAN XALID: DAİŞ'İN YARGILANMASI ÖNCELİKLİ TALEBİMİZDİR

Forumda konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Berîvan Xalid, Kuzey ve Doğu Suriye'de verilen büyük bedeller sayesinde DAİŞ'in karadaki varlığına son verildiğini kaydetti. Düzenlenen formun da bunun bir ürünü olduğuna dikkat çeken Xalid, DAİŞ tehlikesinin devam ettiğini ve uluslararası kamuoyunun bölgeye yönelik desteğinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. "DAİŞ’in burada yargılaması, öncelikli talebimizdir" diyen Xalid, tüm güçlerin yeni bir strateji ile DAİŞ'e karşı mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

MUSLİM: DAİŞ CEZASIZ BIRAKILMAMALI

Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Enwer Müslim ise verdikleri mücadelenin sadece Suriye halkları için olmadığını ve tüm dünya için verilmiş bir mücadele olduğuna dikkat çekti. Yakalanan DAİŞ üyelerinin Suriye'de yargılanması gerektiğine vurguda bulunan Muslim, DAİŞ ve benzeri yapıların bir daha dünya halklarının başına musallat olmaması için cezasız kalmamalarını istediklerini söyledi.

HECÎ: DAİŞ ULUSLARARASI PAZARLIK KONUSU OLMAMALI

Muslim'in konuşmasının ardından Şengal Meclisi Eşbaşkanı Hisen Hecî’nin foruma gönderdiği mektup okundu. Êzidîlerin yaşadığı soykırımda Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi dışında kimsenin kendilerine destek elini uzatmadığını dile getiren Hecî de "DAİŞ meselesi uluslararası bir pazarlık konusu olmamalı. DAİŞ'e karşı bedel ödeyerek onu yenilgiye uğratan güçlerin rolü yargılama aşamasında da esas olmalıdır" dedi.

GARRETT: QSD DAİŞ'İN BİTİRİLMESİNDEN BÜYÜK ROL SAHİBİ OLDU

Forumada söz alan eski ABD kongre üyesi Thomas Alexander Garrett da Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) DAİŞ'in bitirilmesinde büyük rol sahibi olduğunu ifade ederek, QSD'nin insan haklarını savunmak amacıyla kurulduğunu söyledi. Suriye rejimiyle siyaset yapmalarının zor olduğunu belirten Garett, "Kuzey ve Doğu Suriye'de DAİŞ'e karşı mücadelede büyük bir emek verildi. Bu konuları yönetimimize ulaştırmak için bir mektup kaleme alacağımı belirtmek isterim" diye konuştu.

FRANCESCHİ: DAİŞ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR

Garrett'in ardından konuşan Fransız yazar Patrice Franceschi de DAİŞ'in karadaki varlığını son bulmasının DAİŞ'in bittiği anlamına gelmediğini vurguladı. "QSD güçleri, DAİŞ'i yenilgiye uğratmada önemli bir rol sahibi oldu. Ama DAİŞ tehlikesi hala devam ediyor. Bundan sonra da DAİŞ'e karşı mücadelenin yeni formlarda devam etmesi gerektiğini fikrimi sizlerle paylaşmak istiyorum" diye belirtti.

RUBİN: TÜRK YÖNETİMİNDEN DE HESAP SORULMALI

Pentagon Eski Ortadoğu Yetkilisi Michael Rubin ise yaptığı konuşmada "Erdoğan'ın yönetiminin DAİŞ'in varlığı için büyük çaba içerisinde olduğunu" dile getirdi ve şunları kaydetti: "Türkiye yönetiminin DAİŞ'le büyük bağlarının olduğu sabittir. Bu konuda DAİŞ'i ele alırken sadece bir örgüt olarak ele almamalıyız. Türk yönetiminden de hesap sorulmalıdır. Çünkü DAİŞ Türkiye halkı için de büyük bir tehdittir.

D'ALEMA: DAİŞ ULUSLARARASI BİR MAHKEMEDE YARGILANMALI

Skypee aracılığıyla foruma katılan eski İtalya Başbakanı Massimo D'Alema “DAİŞ mağdurlarına ve QSD, YPG-YPJ güçlerine gönülden bağlılığımı belirtiyorum" diyerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: "DAİŞ terörüne karşı mücadele bitmemiştir. DAİŞ yargılanmalı ve uluslararası toplum konu hakkında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelidir. Çetelerin yargılanması için oluşturulacak uluslararası mahkemeye yönelik desteğimi belirtiyorum. Suriye için huzur ve barış istiyoruz."

DİCLE: DAİŞ'İN PANZEHİRİ DEMOKRATİK ULUS FELSEFESİDİR

Foruma yazılı mesaj gönderen Kürt siyasetçi Hatip Dicle ise DAİŞ zihniyetinin bölge halkları için Muaviye ile Yezit zihniyetinin güncellenmiş hali olduğunu belirterek, "Günümüzde de DAİŞ'e en büyük desteği Türkiye ve Katar verdi. Türkiye Osmanlıcılık hayalleriyle DAİŞ'i bir aparat olarak kullanmak istedi. Türkiye'nin bölgeye yönelik emelleri ve işgalleri son bulmadan DAİŞ'in son bulmasından söz edilemez. Diğer yandan DAİŞ'in yaratmak istediği karanlık ve tekçi zihniyetin panzehri ise Önder Apo'nun ortaya koyduğu ve Kuzey-Doğu Suriye'de mayasını bulan demokratik ulus felsefesidir" diye kaydetti.

Forum farklı alanlarda seminerlerle devam ediyor.