Qamişlo halkı: Buradayız, direneceğiz!

Qamişlo halkı, patlama ve saldırılarla topraklarından çıkarılmak istendiklerini ancak bunun başarılamayacağını söyledi.

Qamişlo'da Soni Kavşağı kuzeyinde 17 Haziran’da patlama meydana gelmişti. Patlamada can kaybı olmamıştı.
Patlamanın olduğu Qudurbek Mahallesi Şehit Redur Komünü sakinleri, hem evlerini onarmaya başladı hem de “Bu saldırılar bizi yıldırmayacak ve topraklarımızı bırakmayacağız” dedi.

‘BİZLERİ QAMIŞLO’DAN ÇIKARAMAYACAKLAR’

Evi zarar gören ve buna rağmen evini terk etmeyen Saliha Abdullah Qasım, şunları dile getirdi:
“Bizler kalabalık bir aile olarak iki katlı bir evde kalmaktayız. Torunlarımız, çocuklarımız, babam ve eşim bir arada, babama ait bu evde yaşamaktayız. Öğlen hep beraber evimizde oturuyorduk ve patlama oldu. Bir yandan camların patlamasıyla cam parçaları üzerimize düşerken, diğer yandan dumanlar evimizi sarmıştı. Dışarıya çıktığımızda patlamanın olduğunu söylediler. Ben ve babamın kalbinde çıkan sorundan kaynaklı biraz fenalaştık ama şimdi iyiyiz. Arabamız da patlamanın etkisiyle zarar gördü, bizler gibi fakir bir halktan ne istiyorlar anlamadım... Neden bu şekilde patlamalarla geliyorlar karşımıza? Çıksınlar ve güçleri varsa savaşsınlar, topraklarımız, şehrimiz ve halkımız için buna hazırız. Asayiş ekipleri patlamadan kaynaklı yanan yerleri söndürdü, onlarca defa bizlerin durumunu kontrol etmeye geldiler. Arkadaşlar bizleri bırakmadılar ve hep yanımızda oldular.
Bu saldırıları bizi kaçırtmak ve topraklarımızı bıraktırmak için yaptıklarını biliyoruz. Ama bizler asla topraklarımızı bırakmayacağız. Qamişlo toprakları bizlerin ruhudur, canıdır ve asla da bırakmayacağız. Herkesin toprağı, evi, yurdu kendisine tatlı gelir ve bizi Qamişlo’dan çıkaramayacaklar.”

‘KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR DİRENECEĞİZ’

Patlamayı duyup olay yerine gelen Şamiran Emin Hısen de şunları söyledi:
“Öğlen saatleri 13:30 dolaylarında komşularım, kardeşimin kolunun koptuğunu, eşinin ise hayatını kaybettiğini iddia ettiler. Ben de hemen olay yerine geldim ve gördüm ki ikisi de iyidir, içim biraz rahat etti. Allah’a bin şükür ki maddi hasar vardı ama kendileri iyiydi. Rabbim bu patlamayı yapanların yanına bırakmasın. Amaçları topraklarımızdan çıkarmak ama bizler çıkmayacağız. Kanımızın son damlasına kadar Kürdüz ve topraklarımızı bırakmayacağız. 
Bizleri buralardan çıkarmak için ekinlerimizi yakıyorlar, hayvanlarımızı telef ediyorlar, Kürtleri bitireceklerini sanıyorlar ama biz bitmeyeceğiz ve Kürtlüğümüzle de gurur duyuyoruz. Biz hepimiz biriz ve topraklarımızı bırakmayacağız."

‘BUĞDAYLARIMIZI YAKAN, HAYVANLARIMIZI ZEHİRLEYEN DE BUNLAR'

Mahalle sakinlerinden, evi zarar gören ve eli de yaralanan Selahaddin Emin Hısen ise şöyle konuştu:
“Qudurbek Mahallesi'ndeki zarar görmüş bu evde yaşamaktayız. Şükürler olsun ki herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bizleri ne kadar zorlasalar da, korkutmaya da çalışsalar şehrimizden ve vatanımızdan asla çıkmayacağız.
Qamişlolu herkese seslenmek istiyorum; asla bu saldırılardan yılmasınlar, topraklarını bırakmasınlar. Bizler yıllarca bırakmadık ve asla da onların istediğini yapmayacağız ve vatanımızı bırakmayacağız. 
Ben hastaneye gitmiştim ve döndüğümde kızımın evine geldim. Kızım biraz dinlenmem için beni bir odaya geçirdi, kızım çıktıktan 5 dakika sonra patlama sesiyle irkildim. Kulaklarım duymuyordu ve cam parçaları üzerime düştü. Hemen ambulansta müdahale ettiler, şimdi iyiyim. 
Bunu yapanlar buğdaylarımızı yaktılar, hayvanlarımızı zehirlediler, yıllardır bizlerden ne istiyorlar? Yeter artık diyoruz, biz kimseye zarar vermedik, bizler vicdanlı insanlarız ama onlar bize yıllardır hep zarar verdiler.”

‘ASKERİ VE SİYASİ OLARAK BİTTİKLERİ İÇİN...'

Şerzad Brahim de mahalle sakinlerinden ve patlama esnasında evindeydi:
“Olayın yaşandığı yer bilindiği gibi sivil bir bölge ve güvenli bir şekilde yaşamaktayız. Askeri ve siyasi anlamda sonlarının geldiğini görünce yönlerini sivil halka çevirdiler. Biz buna yabancı değiliz 7 yıllık devrimimiz boyunca da birçok kez bunu yaptılar. Görünen o ki DAİŞ’in sonu geldi ve ilk girişimleri sivil halkın arazilerini yakmak oldu, hâlâ bu yangınlara devam ediyorlar. Onların bölgede ve uluslararası alanda iflas ettiğini hepimiz görmekteyiz. Bizler tek şeyi hedef aldık, hakkımızı asla bırakmayacağız. Halkımızı artık korkutamazlar çünkü halk artık özgürlüğü tattı ve bunun içinde ne bedel isteniyorsa vermeye de hazırız. Verilen bedellerden sonra da hakkını korumaya devam edecektir."