Qamişlo Newrozu'nda Efrin direnişine destek mesajı

“Newroz Ruhuyla Direnişi Büyütelim, Efrîn’de Zaferi Elde Edelim” şiarıyla düzenlenen Qamişlo Newroz’unda Çağın Direnişi’ne destek masajları öne çıktı.

Efrin’de işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı sergilenen Çağın Direnişi’ne destek vurgusunun ön plana çıktığı bu yıl Newroz, Cizre Bölgesi’nde 9 ayrı kentte karşılandı. Dêrik, Tirbespiyê, Qamişlo, Girkê Legê, Amudê, Tirbesiyê, Serêkaniyê, Tiltemir ve Hesekê’de karşılanan Newroz, etkinliklerine Efrin direnişi damgasını vurdu.

Qamişlo’da sabahın erken saatlerinden itibaren halklar, Himo’da bulunan Newroz alanına akın etti. Arap, Kürt, Suryani halkların buluştuğu alanda, Efrin Direnişi’ne destek veren slogan ve marş sesleri yükseldi. Yediden yetmişe Qamişloluların toplandığı Himo’daki Newroz alınanda etkinlik dört şehit annesinin Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu yetkilileri ve halklar adına Kürtçe, Arapça ve Suryanice dillerinde konuşmaların yapıldığı Qamişlo Newroz’unda Efrin’de Türk devleti ve DAİŞ-El Kaide çetelerine karşı mücadelenin yeni aşamada da sürdürüleceği mesajı ön plana çıktı.

AÇILIŞ KONUŞMALARI ARAPÇA VE KÜRTÇE

Newroz alanın dört bir yanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve YPG-YPJ bayrakları ile Çağın Direnişi’nda yaşamını yitirin savaşçıların posterlerinin asılması dikkat çekti.

Açılış konuşması Newroz Hazırlık Komitesi üyeleri tarafından Arapça ve Kürtçe dillerinde yapıldı. Arapça açılış konuşması Feyruşe Ramazan tarafından yapılırken, Kürtçe açılış konuşmasını ise Kongreya Star üyesi Xaliya Necar yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz perspektifinin dinlenmesi ardından, Koma Botan Müzik Grubu Efrin direnişi üzerine hazırladıkları eserleri seslendirdi. Etkinlikte hazır bulunanların “Biji Berxwedana Efrinê” sloganlarıyla eşlik ettiği müzik dinletisi ardından Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Komitesi Üyesi Aldar Xelil bir konuşma yaptı.

DİRENİŞ TÜM ALANLARDA DEVAM EDECEK

Efrin direnişinin mutlaka zaferle sonuçlanacağını kaydeden Xelil, “Özgürlük için, onur için zorluklarda olur. Ancak kölece bir yaşamı reddetmek ancak direnişle mümkündür. Direniş bundan sonra yalnızca askeri olarak devam etmeyecek. Efrin halkının, Suriye’nin tüm halkları ve Kürdistan’ın diğer parçaları ile Avrupa’daki eylemler da bu direnişin parçasıdır. Bundan sonrada bu alandaki direniş devam edecektir. Diplomatik ve siyasi alanda da yeni adımlar atılacak. Böylesi günlerde bütün düşmanlarımız bir olurken, bizlerinde ulusal birliğimizi güçlendirmeliyiz. Fakat Kürt kimliği taşıyıp da düşmanlarla hareket edenlerle, sömürgeciliği meşrulaştırmaya çalışanlarla ortak bir tarafımız yoktur” dedi.

KÜRT HALKI İŞBİRLİKÇİLERİ İYİ TANIYOR

Türk devletinin Efrin’de kendi bayrağını açarak Suriye topraklarını parçaladığına da dikkat çeken Xelil, “Türk devleti bu durumu meşru gösteremiyor. Bunu yapabilmesi için işbirlikçilere ihtiyaç duyuyor. Antep’te bir toplantı düzenleniyor. O toplantıya bazı işbirlikçiler davet edilmiş. Yıllardır Rojava ve Kuzey Suriye Devrimine karşı MİT’le işbirliği yapan bu kişileri Kürt halkı iyi tanıyor. Efrin’in meşru yönetimi yüzbinlerce Efrinlinin sandık başına giderek demokratik iradesiyle seçtiği Efrin Kantonu Yönetimi’dir” ifadelerinde bulundu.

Xelil’in ardından Süryani halkı adına Nezira Gewriye, Arap halkı adına da Tariq Hemud söz alarak birer konuşma yaptı. Her iki halkın temsilcileri de Efrin halkıyla dayanışma mesajı vererek, işgalciliğe karşı şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada mücadele edeceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Newroz etkinlik programı sona erdi.