Qamişlolu gençler: Topraklarınıza gelin

Savaş başladığında veya savaş sırasında topraklarını terk edip Başûrê Kurdistan, Türkiye veya Avrupa’ya giden ancak yeniden dönüp sorumluluk üstlenen Qamişlolu gençler, geride kalanlara “Topraklarınıza gelin” diye sesleniyor.

Bir dönem Rojava dışında kalan ama gerip dönüp çeşitli görev ve sorumluluk üstlenen, üstelik uzak kaldıkları zaman için hayıflanan Qamişlolu gençler, yaşadıklarını anlattı.

Mahmud Sabah Mihammed, Qamişlolu bir genç. Savaş başladığında 2011’de Almanya’ya gitmiş. İki yıl orada kalmış. Mihammed, döndüğünde Öz Savunma Güçleri’ne başvurmuş, 11 aydır da Öz Savunma Güçleri’nde görev yapıyor. Mihammed, şunları söylüyor: “Eskiden kendi dilimizi konuşamazdık, şimdi eğitim dilimiz Kürtçe olmuş. Burası biz giderken ki gibi değil, kendi dilimizi konuşabiliyoruz. Kürt halkının da artık kendi askeri güçleri var. Umut ediyoruz ki; yurt dışına gitmiş olan bütün gençler topraklarımıza geri döner. Gelsinler askerliklerini yapsınlar, topraklarını koruyup burada yaşasınlar. Qamişlo’da herkese iş imkanı var.”

ÇOCUKKEN GİTTİ AMA DÖNDÜ

Basil Hesen, 2011’de Türkiye’ye ailesiyle gittiğinde 12 yaşlarındaymış. 9 yıl orada kalıp inşaat işlerinde çalışmış. Rojava’ya dönmüş ve İç Güvenlik Güçleri(Asayiş) çalışmalarında yer alıyor. Hesen, şunları paylaştı: “Biraz büyüyünce artık topraklarıma dönmem ve topraklarımı savunmam gerektiğini düşündüm. Kendi isteğim ve irademle topraklarıma döndüm. Türkiye’den Suriye’ye geldiğim zaman İç Güvenlik Güçleri benden kimlik isteyince önce çok korkmuştum, sonra da çok sevinmiş, artık güvende olduğumu hissetmişti. İç Güvenlik Güçleri’nde çalışmaya başladım ve topraklarımın güvenliğini sağlıyorum.”

ARTIK TOPRAKLARINIZA DÖNÜN

Gabar Qamişlo, Qamişlo’nun Hililiye Mahallesi’nden. 2011’de Başûrê Kurdistan’a gitmiş. Orada düşündüğü gibi manzarayla karşılaşmamış. Yaklaşık üç ay kalıp bir ay çalışabilmiş. Kamplardan sonra daha zor koşullarda yaşamış. Rojava’ya dönme kararı alıp geri dönmüş. Qamişlo, sonrasını şöyle anlatıyor: “Geldiğimde çalışmalarda yer alan arkadaşlarım, komşularım ve abilerim vardı. Çalışmalar katılıp katılmayacağımı sordular ve katıldım. Buradan Türkiye, Avrupa ve Başûrê Kurdistan’a gitmiş bütün gençlere sesleniyorum; burada artık herşey daha güzel olmuş, her dilde eğitimler görülmekte, bütün halklar bir arada yaşamaktayız. Göç etmiş olan bütün yurttaşlarımızın topraklarına dönmesi çağrısında bulunuyorum.”

HER ŞEY VAR VE BİZE AİT

Canfeda Qamişlo da 2011 sürecinde Başûrê Kurdistan’a gidenlerden. Orada bir kampta kalmış. Kamptaki açlık, susuzluk, sıcak ve çadır yanınlarından ölenlerin yanı sıra tanık olduğu bir olaydan çok etkilenmiş. “Pêşmergelere ait su tankeri geri geri giderken küçük bir göçmen çocuğu ezdi ve araçtan inip bakmadan çıkıp gitti. Beni bu durum çok etkilemişti” diyen Canfeda Qamişlo, şöyle devam ediyor: “Haberleri izliyorduk, Rojava’da arkadaşlarımız savaştaydı, o zamanlar Serêkaniyê’de savaş vardı. Birçok köylüm, arkadaşım da burada savaşmaktaydı ve onları çağrıları üzerine topraklarımızı savunmak için geri döndüm. Şehid düşen arkadaşlarım vardı, ben de YPG’ye katıldım. YPG’de FOC komutanı olarak görev yapıyorum. Şimdi meclislerimiz, okullarımız ve belediyelerimiz, herşey bize ait. Herkese çağrımdır; Rojava’ya topraklarınıza dönün.”

ORADA DEĞERİMİZ YOKTU

Zagros Qamişlo’nun hikayesi biraz farklı. O, 2014’te YPG saflarında yer alıyormuş ama 2015’te ailesinin de ısrarıyla Başûr’e Kurdistan’a gitmiş. Orada üç yıl kalmış; hem yaşadığı zorluklar hem de Başûr’daki dışlanma, kendi toprakları dışında kalmanın yanlış olduğuna ikna etmiş. 2018’a Rojava’ya geri dönüp yeniden YPG’ye katılmış. Zagros Qamişlo, şunları diyor: “Geldiğimizde birçok kurum ve gücümüzün oluşmuş olduğunu gördük. Bu, bize çok moral verdi. Gittiğime pişman olmamdaki sebep ise döndüğümde bir çok arkadaşım şehit düşmesidir. Onlarla kalıp savaşmadığım için çok pişman oldum. Türkiye, Başûr ve Avrupa’ya gidenlerin de dönmelerini istiyoruz.”