Son Dakika: KCK: Demokratik güçler tarihsel sorumlulukla karşı karşıyadır

QSD 2018'de de Suriye halklarını savunmaya devam etti

2017'de DAİŞ'in başkent ilan ettiği Reqa'yı özgürleştiren QSD savaşçıları, 2018 yılında da DAİŞ'e karşı savaşını sürdürdü ve birçok bölgeyi özgürleştirdi. QSD bileşenleri bu yıl içerisinde en büyük direnişi ise Türk devleti ve çetelerine karşı verdi.

2017 yılının sonralarına doğru DAİŞ'in başkent ilan ettiği ve tüm dünyaya korku saldığı Reqa'yı özgürleştiren Demokratik Suriye Güçleri (QSD) 2018 yılında da hem DAİŞ'e hem de DAİŞ'in siyasi destekçisi Türk devletine karşı mücadelesini sürdürdü. Türk devletinin Efrîn'i işgal saldırıları karşısında QSD'nin en büyük bileşeni YPG ve YPJ güçleri, destansı bir direniş sergiledi ve bu direniş hala devam ediyor. Diğer yandan DAİŞ'e karşı da operasyonlarını sürdüren QSD, Dêra Zor'da DAİŞ'e son darbeyi vurmak için ilerleyişini sürdürüyor.

Kuzey ve Doğu Suriye'de 2018 yılındaki askeri gelişmeleri ANF'ye değerlendiren QSD Sözcüsü Kino Gabriyel, yıl içerisinde DAİŞ'e karşı önemli kazanımlar elde ettiklerini ve Efrîn'de ise direnişlerinin devam ettiğini kaydetti. Efrîn'de eşsiz bir direniş sergilendiğini belirten Gabriyel, Efrîn özgürleştirilene kadar bu direnişin devam edeceğini vurguladı.

KAHRAMANCA DİRENİŞ

2018 yılında önemli kazanımlar elde ettiklerini ifade eden Gabriyel, "2018 yılında QSD tarafından önemli kazanımlar elde edildi. Dolu dolu geçen bir yıl oldu. Savaşçılarımız tarafından çok büyük ve kahramanca direnişler sergilen. Şüphesiz bunda en büyük pay QSD içerisinde en büyük hacme ve niteliğe sahip olan YPG ve YPJ güçlerine aitti. Özellikle Efrîn'de işgalci Türk devleti ve ona bağlı çetelere karşı eşsiz bir direniş sergilendi" diye kaydetti.

EFRÎN'DE KESİNTİSİZ DİRENİŞ

"Evet, Efrîn işgal edildi ama direniş hiçbir kesintiye uğramadan bugüne kadar da devam ediyor" QSD Sözcüsü, şunları dile getirdi: "Türk devleti ile ona bağlı çete gruplarına ağır darbeler vurulmaya devam ediliyor. Güçlerimiz asla orada Türk devleti ve çetelerine rahat vermeyecek ve onları vurmaya devam edeceğiz. Bu konuda güçlerimize güvenimiz tamdır."

DÊRAZOR HAMLESİ

DAİŞ'e karşı mücadelelerinin hala sürdüğüne dikkat çeken Gabriyel, "2018 yılında Cizre Fırtınası hamlesinin devamı geldi. Bu operasyonlar kapsamında Hesekê'nin güneyi ile Dêrazor alanlarında terör unsurlarına karşı önemli kazanımlar elde edildi ve birçok alan çetelerden arındırıldı. Bu operasyonumuz hala devam ediyor. DAİŞ'i Suriye'de sonlandırmak için askeri operasyonlarımızın önümüzdeki günlerde tamamlanacağına ve DAİŞ'in sonunun getirileceğine inanıyoruz" dedi.

SİVİL YÖNETİMLERE DEVİR

Gabriyel, özgürleştirdikleri alanların istikrara kavuşturulması için de büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, "2017 yılının sonlarında, QSD çok önemli bir kazanım elde ederek, Reqa'yı DAİŞ çetelerinden arındırmıştı. Bu kazanım sonraki süreçte Reqa Sivil Meclisi'nin görevine başlaması, kentin sivil idareye devredilmesi, kentin inşası ve sivillerin geri dönüşü ve bu dönüş için de koşulların oluşturulması adımlarını da beraberinde getirdi. Bu durum özgürleştirilen tüm alanlar için geçerli oldu. Aynı zamanda güçlerimiz yıl içerisinde özgürleştirilen alanlarda çetelerin uyuyan hücrelerine karşı önemli operasyonlar düzenledi" diye kaydetti.

'SURİYE'NİN GELECEĞİNİ SAVUNACAĞIZ'

Şimdiye kadar demokratik ve adil bir Suriye için mücadele ettiklerini vurgulayan QSD Sözcüsü Kino Gabriyel, bu rollerini oynamaya devam edeceklerini belirterek, "Geleceğin Suriyesi'ni kurmak için projemizi savunmaya devam edeceğiz. Önümüzde, yani hem QSD'nin hem de MSD'nin önünde bunu yapabilecek fırsatlar var" dedi.

YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

ABD'nin bölgeden çekilme kararını da değerlendiren QSD Sözcüsü Kino Gabriyel, yollarına devam edeceklerini vurgulayarak, "Şimdi şöyle bir tartışma yürütülüyor, sanki bir güç olmadan biz yolumuza devam edemezmişiz gibi. Ama bizim çözüm ve yollarımız var. QSD olarak halklarımızı savunacak ve onların güvenliğini sağlayacak gücümüz ve projemiz var. Farklı planlarımız var ve onları tartışmaya açtık. Bunu yapabilecek gücümüz var" diye belirtti.

2018'DE KUZEY VE DOĞU SURİYE'DE ÖNCE ÇIKAN ASKERİ GELİŞMELER

* 20 Ocak: Türk devleti ile Rusya arasında yapılan anlaşma ve ABD'nin de göz yummasıyla Türk devleti ve ona bağlı çete grupları Efrîn işgal harekatını başlattı. YPG/YPJ güçleri işgale karşı Çağın Direnişi'ni sergiledi ve direniş ikinci aşamasında hala devam ediyor.

*27 Ocak: Türk devletinin işgal saldırıları karşısında YPJ savaşçısı Awesta Xabûr (Zelûh Hemo), Efrîn’in Cindirêsê ilçesine bağlı Hemamê köyünde fedai eylem yaptı.

*18 Mart: Türk devleti ve ona bağlı çete grupları Efrîn'i işgal etti. YPG/YPJ güçleri, dünyanın üzerinde uzlaştığı işgale karşı yeni taktik ve yöntemlerde Çağın Direnişi'ni hala sürdürüyor.

* 5 Nisan: Irak ordusu ile QSD güçleri Irak-Suriye sınır güvenliğini sağlamak amacıyla DAİŞ çetelerine karşı ortak operasyon düzenledi.

* 14 Mayıs: Irak-Suriye sınırında bulunan ve DAİŞ için önemli noktalardan biri olan Baxoz köyü çetelerden temizlendi.

* 4 Haziran: QSD yaptığı açıklama ile DAİŞ çetelerine karşı "Cizre Fırtınası" operasyonunun ikinci aşamasını başlattı.

* 24 Haziran: Irak-Suriye sınırındaki Deşîşa beldesinin özgürleştirilmesiyle çetelerin sınır ile bağlantısı koparıldı.

* 25 Temmuz: Suweyda'da Dürzilere yönelik katliam organize edildi, çok sayıda sivil kaçırıldı. Katliamın DAİŞ tarafından yapıldığı iddia edildi.

* 5 Ağustos: QSD yaptığı yazılı açıklama ile kaçırılan Dürzi sivillerin kurtarılması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı.

* 5 Eylül: QSD Genel Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, askeri güçlerine katılım için yaş sınırı 18 olarak belirlendi.

* 10 Eylül: QSD yaptığı açıklama ile Kuzey ve Doğu Suriye'de DAİŞ çetelerinin elinde bulunan son bölge olan Hecîn ve kırsalına yönelik operasyonun startını verdi. Cizre Fırtınası operasyonunun üçüncü aşaması olarak başlayan operasyona "Terörü Sonlandırma Hamlesi" adı verildi.

* 19 Eylül: YPG güçleri Kobanê'nin Şêxler kasabasında Türk devletine bağlı uyuyan hücrelere operasyon düzenledi.

* 28 Ekim: Türk devleti Kobanê ve Girê Spî köylerine saldırdı. QSD ise saldırıların Hecîn'de DAİŞ'e nefes aldırma amacı güttüğünü belirterek, operasyonu geçici olarak durdurdu.

* 1 Kasım: Türk devleti ile ABD Minbic ile Cerablûs arasındaki sınır hattında ortak devriye başlattı.

* 11 Kasım: Türk devletinin saldırıları sonrası durdurulan Cizre Fırtınası operasyonunun 3'üncü aşaması yeniden başladı.

* 21 Kasım: ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Kuzey Suriye-Türkiye sınırında gözlem noktaları kuracaklarını açıkladı.

* 4 Aralık: ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jemes Jeffrey, Türkiye ziyareti öncesi yaptığı açıklamada "Artık Astana'nın fişini çekme vakti" dedi.

* 19 Aralık: ABD Başkanı Donald Trump Suriye'den çekileceklerini açıkladı.

* 28 Aralık: Türk devletinin işgal tehditlerini yoğunlaştırdığı Bab'ın Erîma kasabası sınırında Suriye ordusu ile Minbic Askeri Meclisi ortak hareket etmek için karara vardı.