QSD: ABD, garantörlük görevini yerine getirmelidir

Türk devleti ve çetelerinin, ABD ile 17 Ekim’de vardıkları ateşkesi ihlal ettiğini belirten QSD Genel Komutanlığı, karadan ve İHA’lar ile havadan gerçekleştirilen işgal saldırıları ile 182 QSD savaşçısının ve onlarca sivilin şehit düştüğünü aktardı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, Türk devletinin ABD ile varılan ateşkes anlaşmasından bu yana gerçekleştirdiği işgal saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. QSD, ateşkesten bu yana Türk devletinin, 108 kara saldırısı gerçekleştirdiği ve insansız hava araçları ile 82 defa bombardıman yaptığını aktardı. Açıklamada ayrıca askeri çatışmaların bulunmadığı noktalara 110 defa topçu atışı yapıldığı belirtildi.

Yapılan açıklama şöyle:

“Türk devleti ve çeteleri, ABD ile 17 Ekim’de vardıkları ateşkes anlaşmasını QSD’nin anlaşmanın tüm yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen ihlal etmeye devam ediyor.

Ateşkesi ihlal eden Türk devleti, planlı ve bilinçli bir şekilde insanlık krizlerine sebep olmaktadır. Anlaşmaya varılan operasyon bölgesinin dışındaki noktalara, Serêkaniyê, Girê Spî ve Til Temir’e işgal saldırılarında bulunuyor ve güçlerimizin bu noktalardan çekilmesine rağmen sivillerin katledilmesi ve zorunlu göçe tabi tutulması gibi hak ihlallerinde bulunuyor.

Türk devleti, ateşkesin ilan edildiği günden bu yana Eyn Îsa’nın kuzeyi, Kobanê’nin doğusu, Serêkaniyê’nin doğusu ve Til Temir’in kuzeybatısında bulunan 56 köy ve birçok mezrayı kapsayan Bin 100 kilometrekarelik alanı işgal etmiştir. Ateşkesin ihlal eden Türk devleti, 30 bin sivilin göç etmesine neden olmuş ve onlarca sivili şehit etmiş ve yaralamıştır.

Türk devleti ve çeteleri, ateşkesten bu yana 108 kara saldırısında bulunmuştur. Ayrıca drone gibi insansız hava araçları ile 82 noktayı bombalamıştır. Ayrıca operasyon bölgelerinin dışında kalan alanlara 110 defa topçu atışı yapmıştır. Saldırılara meşru savunma kapsamında karşılık veren 182 savaşçımız şehit düşmüş ve 243 savaşçımız da yaralanmıştır.

Türk devleti ve çeteleri, yalan ve kara propagandası ile tüm dünyayı ateşkese uyduğuna inandırmak istemektedir.

Biz, ABD’nin arabuluculuğu ve garantörlüğüyle ateşkesi kabul ettik. ABD, garantörlük görevini yerine getirmeli ve ateşkesi ihlal eden Türk devleti ve çetelerine karşı net bir tavır sergilemelidir. ABD, adil bir tavır almalıdır.”