QSD BM'nin çağrısına destek verdi, insani ateşkese çağırdı

Demokratik Suriye Güçleri, koronavirüs salgını nedeniyle küresel ateşkes çağrısı yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e destek vererek, Suriye'deki tüm tarafları insani ateşkese çağırdı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, yaptığı açıklamada koronavirüs Covid-19 pandemisi nedeniyle, Suriye’deki tüm güçlere insani ateşkes çağrısında bulundu.

QSD Genel Komutanlığı'nın açıklaması şöyle:

“Covid -19 pandemisi (koronavirüs) tüm dünyayı tehdit etmektedir. Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutterres’in küresel ateşkes çağrısına kararlı yanıt vermekte ve uluslararası alanda koronavirüse karşı verilen mücadeleye destek sunmaktadır. 

Dünyadaki mevcut durum, COVID-19 pandemisinin ölümcül tehdidinin büyüklüğünü ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak sınıflandırılan virüsün yayılma seviyesini açıkça göstermektedir. Virüs, dünyadaki tüm sağlık departmanlarını ve yönetim sistemlerini test ve benzeri görülmemiş bir baskı altına almaktadır. Suriye’de devam eden savaş nedeniyle sağlık sektörü çökmüş, sağlık tesisleri büyük zarar görmüş ve Suriye’de durum daha fazla düşmanlığa tahammül edemez hale gelmiştir. Savaşın devam etmesi yeni göç dalgaları oluşturacak, sağlık altyapısını etkileyecek ve bu durum virüsün yayılmasını hızlandıracak ve ölümcüllüğünü artıracaktır.

Bu temelde Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanlığı olarak, Suriye’deki çatışmaların tüm taraflarını herhangi bir askeri girişimden veya eylemden kaçınmaya ve derhal bir insani ateşkese bağlı olmaya çağırıyoruz. Kuvvetlerimiz, meşru savunma durumuna bağlı kalacaktır. Bunun insani ateşkese yardımcı olmasını umuyoruz. İnsani ateşkesin Suriye’de diyalog ve siyasi çözümün kapısını açacağını ve dünya ile Suriye'deki savaş durumunu sona erdireceğini umut ediyoruz. 

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanlığı, bu krize etkili bir yanıt vereceğini vurguluyor ve yerel ile uluslararası sağlık emekçilerinin güçlerimiz tarafından kontrol edilen tüm alanlara erişimini sağlama taahhüt etmektedir.”