QSD: Dêra Zor kırsalı tamamen özgürleştirildi

QSD Genel Komutanlığı Dêra Zor kırsalının tamamen özgürleştirildiğini açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan QSD Genel Komutanlığı, “Şedade ve Hol kollarındaki çatışmalarda 16’sı emir 418 çete öldürülmüş ve 29 çete de sağ yakalanmıştır” dedi.

Dişişa beldesini özgürleştirme, Suriye-Irak sınırında güvenliği sağlama ve Hesekê’nin tüm kırsalını DAİŞ çetelerinin kalıntılarından temizlemek amacıyla 3 Haziran’da yeniden başlatılan hamlede Dêra Zor kırsalının tamamen özgürleştirildiği belirtildi.

Hamlenin planmamasının Irak ordusu ve Uluslararası Koalisyon ile koordineli bir şekilde yapıldığına da dikkatçe kelen QSD Genel Komutanlığı açıklamasında şanalar yer verildi:

“Şedade ve Hol’den olmak üzere iki koldan başlayan hamlede; stratejik olan Dişişa beldesi ve bağlı köyleri, Xabur Nehri kıyısındaki El Suwer ve Mergede beldelerine bağlı köyler, Tel Sefuk bölgelerinin de aralarında bulunduğu 7 136 kilometrekarelik alanın ve Irak sınırı boyunca 191 km’lik hattın özgürleştirilmesiyle güçlerimiz Irak ordusu ile sınırda buluşmuş ve bu şekilde Dêra zor kırsalının tamamı özgürleştirilmiştir.

Savaşçılarımız yüzlerce sivili kurtarmış, ayrıca köylerde mahsur kalan yüzlerce sivil bulundukları yerlerden çıkarılarak çatışma bölgelerinden uzaklaştırılmıştır. Köylerde savaşçıların ilerleyişini engellemek amacıyla DAİŞ çeteleri tarafından döşenen çok sayıda mayın ile yer altı tünelleri birliklerimiz tarafından etkisiz hale getirilmiştir.

Uluslararası Koalisyon güçleri de aktif bir şekilde operasyona katılmış; çeteleri ve üslerini havadan ve karadan hedef almıştır.

Güçlerimiz çetelerle doğrudan çatışmalara girmiş, şiddetli çatışmalarda orta ve ağır silahlar kullanılmış, çeteler saldırılarında bombalı araçlar kullanmışlardır. Şedade ve Hol kollarındaki çatışmalarda 16’sı emir 418 çete öldürülmüş ve 29 çete de sağ yakalanmıştır.

Ayrıca DAİŞ çetelerine ait çok sayıda silah ve cephane de ele geçirilmiştir:

Motorlu taşıt: 3 adet Hummer, 5 adet toyota, 15 adet Kia, 4 adet Hyundaı, 7 adet tanker, 2 adet kamyon, 4 adet Isuzu ve Inter, 1 adet loeder, 1 adet qelab, 2 adet pikab, 1 adet traktor, 1 adet jeneratör.

Silah ve cephane: 307 adet kalaşnikof, 3 adet M16, 4 adet perno, 20 adet RBG, 22 adet BKC, 2 adet 23’lük Doçka, 2 adet 14.5’lik Doçka, 8 adet 12.5’lik Doçka, 1 adet Grad füzesi, 1 adet SPG9 tipi füzeatar, 2 adet 120’lik havan, 4 adet havan namlusu, 10 adet havan kaidesi, 6 adet bomba atar, 10000 adet BKS mermisi ve zincirleri, 6000 adet 12.5’lik doçka mermisi, 6000 adet 14.5’lik doçka mermisi, 40 adet cephane yeleği, 40 adet RBG roketi, 20 adet SPG roketi, 7 adet tabanca, 4 adet susturucu, çok sayıda da fünye, M16 mermisi, el bombası ve mayın.

Elektronik aletler ve teknik eşyalar: 3 adet röle, 55 adet Hytera tipi telsiz, 31 adet normal telsiz, 2 adet video kamera, teçhizatıyla beraber 5 adet güvenlik kamerası, 3 adet laptop, 1 adet network modem, birkaç adet küçük kamera, patlayıcılar için uzaktan kumanda olarak hazırlanmış 6 adet cep telefonu, mayın ve patlayıcılar için kullanılan 1440 adet batarya ve bir miktar ilaç.

Bunlarla beraber çatışmalarda 4 savaşçımız şehit düşmüş, 22 savaşçımız da yaralanmıştır.”