‘QSD’nin zaferinden sonra yeni süreçle karşı karşıyayız’

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Suriyeli Aşiretler Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, aşiretlere QSD’nin yanında durdukları için teşekkür etti ve yardımları sayesinde zafer elde edildiğini ifade etti.

YPG’nin kuruluş aşamasını hatırlatan Ebdi, “Suriye krizinin başından beri rejime bağlı askeri kurumlar savunma görevlerini yerine getirmemiş, halkın beklentilerini karşılamamış ve halkı dış müdahalelerin ve terörist grupların pençesine atmıştır. Bu da Kürt gençlerinin diğer bileşenlerle birlikte Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) kurmasının ana nedenlerinden biri olmuştur” ifadelerini kullandı.

Bölge savunmasında QSD’nin kuruluşuna dikkat çeken Ebdi, “QSD’nin kuruluşunun ardından Humus, İdlib, Hama, Girê Spî, Minbic, Reqa ve diğer bölgelerden yurtseverler Demokratik Suriye Güçleri saflarına katıldı” dedi.

QSD’de yer alan Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Asuri, Çerkez, Türkmenlerin hep birlikte savaştığını ve 11 bin şehit verdiğini söyleyen Ebdi şunları söyledi: “QSD Suriye’de mezhepçilik ve ırkçılık yapmayan tek yurtsever askeri kurumdur, Suriye’nin geleceğinin temsilciliğini yapmaktadır. Bu nedenle de buradan kimsenin Demokratik Suriye Güçleri üzerinden yurtseverlik tartışması yürütemez.”

QSD Genel Komutanı, dünyanın her yerinden gelen teröristlerin Suriye'de toplandığını, uluslararası koalisyon güçleri ve Rusya’nın teröre karşı savaşta olumlu rol oynadığını söyledi.

İşgal altındaki Efrîn, İdlib, Bab ve Cerablus bölgelerinde uluslararası koalisyon ve Rus güçlerinin bulunması gerektiğini söyleyen Ebdi, "DAİŞ o bölgelerde tamamen bitmiş değil. Suriye'nin terörden tamamen temizlenmesi ve halkımızı teröre karşı korumak için uluslararası destek gerekiyor" dedi.

“Güçlerimiz Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana. Sorunlarının Suriye içi diyalogla çözümüne inanıyoruz. Bölgenin 2011 yılındaki durumuna dönmesi mümkün değil. Suriye sorunlarının çözümü için rejim ile diyalog yapmaya hazırız" diyen Ebdi, Türk devleti ile dolaylı görüşmelerin olduğunu, diyaloglara ve var olan sorunlara müzakereler ve barışçıl yollarla kimi şartlar çerçevesinde görüşmelere hazır olduğunu belirtti. Türk devletinden Suriye’nin içişlerine karışmamasını ve Suriye devletinin egemenliğine saygı duyması gerektiğini söyledi.

Ebdi, “Türk devleti eğer çözüm istiyorsa Efrîn halkının topraklarına dönmesi gereklidir. Bu olmazsa çözüme ulaşamayız” dedi.

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi konuşmasının devamında QSD’nin teröre karşı zaferinin ardından yeni bir süreçle karşı karşıya olduğunu, varlığını sürdüren DAİŞ tehlikesini tamamen yok etmek için çalışacaklarını kaydetti.

Ebdi konuşmasının sonunda bölge aşiretlerine, QSD’ye manevi desteklerini sürdürmeleri, bu desteğin zaferin temeli olduğunu belirterek, “Teröre karşı kazandık ve DAİŞ’i askeri olarak kırdık. Önümüzdeki süreçte de başaracağız” diye konuştu.