QSD Sözcüsü Lîlwa Ebdulah: Operasyon aralıksız sürecek

Dêra Zor'da DAİŞ'in işgali altındaki son bölgelere yönelik operasyonunu değerlendiren QSD Sözcüsü Lîlwa Ebdulah, Hecîn hamlesinin en ağır hamlelerden biri olduğunu kaydederek, operasyonunun DAİŞ'in sonu gelene kadar aralıksız devam edeceğini kaydetti.

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) kuzey ve doğu Suriye'de DAİŞ çetelerinin işgali altında bulunan son bölge olan Dêra Zor vilayetinin Hecîn kasabasını özgürleştirmek için yürüttüğü operasyon 50'nci gününde devam ediyor. "Cizre Fırtınası" operasyonunun "Terörü Sonlandırma Hamlesi'nin son aşamasını ANF'ye değerlendiren QSD Sözcüsü Lîlwa Ebdulah, bölgenin çetelerin son sığınağı olduğunu belirterek, bölgede DAİŞ'in sonu gelene kadar operasyonun aralıksız devam edeceğini kaydetti.

Hecîn operasyonunun 10 Eylül'de dört cepheden başladığını hatırlatan Lîlwa Ebdulah, operasyonun DAİŞ'in bölgeden söküp atılıncaya kadar süreceğini vurguladı. Lîlwa Ebdulah, "Dêra Zor hamlesi eylül ayında başladı. Hamlenin amacı Fırat'ın doğusunu DAİŞ'ten temizlemek olarak belirlendi. Hamle dört koldan başladı. Hecîn, Sûsa, Şefa, Ebû Xaser ve Ebû Hesen bölgelerini çetelerden temizlemeyi amaçlıyor. Bu bölgeler tamamıyla çetelerden temizlenene kadar hamle devam edecek" ifadelerinde bulundu.

'SAVAŞIN EN YOĞUN GÜNLERİNDEYİZ'

Son günlerde özellikle kum fırtınalarından dolayı şiddetli çatışmaların yaşandığını belirten Ebdulah, "Şu anda savaşın en yoğun günlerindeyiz. Birçok noktada şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bu savaşta bazı savaşçılarımız şehit düştü, yaralılarımız var. Şehit düşen savaşçılarımız sivil halkı kurtarmak ve çetelerin zulmüne son vermek için kanlarını döktüler. Çünkü o savaşçılarımızın büyük bölümü de DAİŞ çetelerinin zulmünü yaşamış olan kişilerdi" dedi.

KUM FIRTINALARININ YARATTIĞI BİR DURUM

Son üç günde yaşanan çatışmalardan en az 80 çete üyesinin öldürüldüğünü ve çetelere ait çok sayıda zırhlı araç ile bomba yüklü aracın imha edildiğini belirten Ebdulah, yaşanan saldırı dalgasının kum fırtınasının çetelere sağladığı bir avantaj olduğunu kaydetti. Ebdulah, devamla şunları söyledi: "Fırtına hamleyi olumsuz etkiledi ama yine de hamle sürüyor. Bu saldırıları da kum fırtınalarının yarattığı bir durumdu. Savaşçılarımız da büyük kahramanlıklar sergileyerek, bu saldırıları püskürttü. Mayın ve bomba yüklü araçlarla ilerleyişimizi engellemeye çalışıyorlar fakat bunlar bizim için yeni olan şeyler değil, daha önce diğer bölgelerde de bunları denediler."

EN AĞIR HAMLELERDEN BİRİ

Ebdulah, koalisyon güçlerinin de çetelerin mevzilerine hava saldırıları düzenlediğini belirterek, hamlenin en ağır hamlelerden biri olduğunu kaydetti. Ebdulah, "Bu en ağır hamlelerden biridir. Çünkü çeteler için son durak burası. Ama geride kalan 50 günde savaşçılarımız ilerlemeye devam etti" diye konuştu.

'BÖLGE SİVİL İRADEYE TESLİM EDİLECEK'

Bölgenin çetelerden temizlendikten sonra sivil iradeye teslim edileceğini kaydeden QSD Sözcüsü Ebdulah, şunları kaydetti: "Bu bölge çetelerden temizlendikten sonra sivil iradeye teslim edilecek. Daha önce diğer bölgelerde, mesela Reqa'da, Tabqa'da, Minbic'ta nasıl bir yönetim oluştuysa burada da aynısı olacak. Demokratik Suriye Güçleri bir alana hakim olmak için kurulmuş bir güç değil."