Rejim İdlib’de ilerliyor, onlarca ölü var

Suriye rejim güçleri, ülkenin kuzey batısında İdlib bölgesinde ilk kez stratejik bir kasabayı ele geçirirken Han Şeyhun’a doğru ilerliyor. Pazar günkü çatışmalarda en az 61 kişi öldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Pazar akşamı Rus uçak savar füzeleri, çetelerin bulunduğu alanda gelen dronlara karşı harekete geçirildi. Dronların İdlib’e komşu Lazkiye bölgesindeki Hmeimim rus askeri üssünün üzerine uçtuğu belirtildi.

İdlib bölgesi ile çevresindeki bir çok yerleşim birimi Türkiye destekli çete gruplarının denetiminde bulunuyor. Ayrıca Hama, Halep ve Lazkiye’de çete grupları var.

Suriye rejimi ve ittifakı Rusya üç ayı aşkın bir süredir bu bölgeleri bombalıyor. Gözlemevi’ne göre rejim güçleri, El Kaide’ye bağlı Heyet Tahrir El Şam ve diğer çete grupları ile şiddetli çatışmalara girdi. İdlib’in güneyindeki El Habit kasabası Pazar sabahı erken saatlerde rejimin kontrolüne geçti.

Gözlemevi, Nisan ayı sonunda başlayan operasyonda ilk kez İdlib bölgesindeki bir kasabanın rejimin denetimine geçtiğine dikkat çekti.

Sana haber ajansı da El Habit’in alındığını doğrularken Savunma Bakanı Ali Eyyüb’ün, Başar El Esad’ın talebi üzerine alana gittiğini duyurdu.

Pazar günü akşam saatlerinde rejim güçleri İdlib’in güneyindeki en büyük kasaba olan Han Şeyhun’a yaklaştı. AFP’ye konuşan Gözlemevinin müdürü Rami Abdul Rahman, rejim güçlerinin stratejik Han Şeyhun’a 9 kilometre mesafede olduğunu belirtti.

El Habit’in ele geçirilmesi, son günlerde yoğun bombardımana tutulan Hama bölgesinin kuzeyindeki büyük yerleşim yerlerinin etrafındaki çemberin daraltılmasını da sağlayacak.

Gözlemevi, Pazar günkü İdlib’deki şiddetli çatışmalarda her iki taraftan 61 kişinin öldüğünü bildirdi. Bunlardan 21’inin rejim güçlerinin üyeleri, 40’nın çete gruplarını üyeleri olduğu belirtildi. Cumartesi günü de 70 savaşçı çatışmalarda ölmüştü.

Nisan ayı sonunda beri İdlib bölgesindeki şiddettin sonucu olarak 810’u aşkın sivil, 1.200’ü aşkın çete üyesi ve 1.000’i aşkın rejim üyesinin öldüğü iddia ediliyor.