Reqa, Qamîşlo ve Kobanêliler Türk devletine karşı sokakta

Reqa, Qamîşlo ve Kobanê'de Türk devletinin saldırılarına karşı eylemler düzenlendi. Eylemlerde Efrîn'deki kadınlara dönük saldırılar ve Kürtçe müzik dinleyenlerin katledilmesi protesto edildi.

REQA

Reqa Kadın Yönetimi öncülüğünde Basil Caddesi’nde bir araya gelen yüzlerce kadın, Türk devletinin Efrîn başta olmak üzere işgal alanlarında kadınlara dönük saldırısını protesto etti. “Efrînli kadınlara dönük saldırı tüm dünya kadınlarına gerçekleştirilmiştir” yazılı pankartlarla yürüyen kadınlar, sık sık işgale karşı direniş sloganları attı.

İtfaiye kavşağında sona eren yürüyüşün ardından konuşan Reqa Kadın Yönetimi’nden Xaliya Kecwan, , işgalcilere karşı kadın öncülüğünde direnişin süreceğini kaydetti.

Reqa Sivil Toplum Kuruluşları Örgütü de basın açıklamasıyla Efrînli kadınlara dönük işkenceyi kınadı.

QAMIŞLO

Qamişlo’nun Til Koçer ilçesinde Kongreya Star öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Türk devletinin işgali altındaki Efrîn’de kadınlara yönelik saldırısını kınadı.

Kongreya Star Yöneticisi Mûna Mezel, “Son günlerde kadınlara yönelik saldırılar yoğunlaştı. Kadınlar çeteler tarafından kaçırılıyor, cezaevlerine konuluyor, cinsel saldırıya maruz kalıyor. Uluslararası kamuoyu ve insan haklar örgütlerinin bu insanlık suçu karşısında tepki göstermesini bekliyoruz. Efrîn’de yaşananlarla ilgili bir uluslararası soruşturma başlatılmalıdır” dedi.

KOBANÊ

Kobanêli sanatçılar da Kürtçe müzik dinlediği için katledilen Barış Çakan’a dair Baqi Xido Kültür ve Sanat Merkezi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda sanatçının katıldığı eylemde konuşan Zilan Hemo, “Türk devleti Kürtlere karşı asimilasyon politikası uygulamaktadır. Kürtlerin sanatına, kültürüne, siyasetçisine, basınına, aydınına her gün saldırıyorlar. Türk devletinin her türlü faşist saldırısını protesto ediyoruz. Barış Çakan’a saldıranlara inat Kürtçe şarkı söyleyip, şiir okumaya devam edeceğiz” dedi.