Reqa, Tabqa, Dêrazor ve Halep’te Newroz kutlamaları sona erdi

Reqa, Tabqa ve Dêrazor halklarının katılımıyla Reqa’da 8 yılın ardından Newroz Bayramı coşkuyla kutlandı.

2011’den bu yana ilk kez Newroz’un kutlandığı Reqa’da, Dêrazor ve Tabqalı halkların da katılımıyla coşkulu kutlamalar gerçekleşti.

Bugün sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi Newroz alanında bir araya geldi. Kutlama alanı “Özgür kadın ruhuyla Newroz’u kutluyoruz, “Newroz meşalesi özgürlük yolunu aydınlatıyor” yazılı pankartlarla donatıldı.

“Newroz ruhuyla Suriye’nin işgal altındaki bölgelerini özgürleştirelim” sloganıyla düzenlenen kutlamalar, şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Ateşin yakılmasının ardından yapılan konuşmalarda Ortadoğu halklarının Newroz’u kutlandı ve Newroz’un zulme karşı zaferin ve yeniden doğuşu temsil ettiği vurgulandı.

Reqa Sivil Meclis adına konuşma yapan Kültür Sanat Komitesi Eşbaşkanı Hesen Mistefa, “Newroz Ortadoğu halklarının zafer bayramıdır” dedi. Mistefe, konuşmasında, “QSD’li kahramanların DAİŞ’e karşı zaferleri Baxoz’da tamamlanıyor” diye belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşan Receb El-Mişrif, Newroz’un halklar için yeniden doğuş olduğunu belirterek, “Newroz ateşinin ışıkları Kürt, Arap ve Süryani halklarının onurlu duruşunu yansıtıyor” ifadelerinde bulundu.

Şehit Aileleri Kurumu yöneticilerinden Şemsa El-Salih, şehitlerin ödedi bedellerle bugün Newroz’u kutlayabildiklerini söyledi ve şöyle devam etti: “Bugün şehitlerimiz sayesinde Newroz’umuzu kutluyoruz. Bütün şehit ailelerinin Newroz’u kutlu olsun. Çünkü onlar sayesinde umutlarımız büyüdü.”

Konuşmaların ardından Qamişlo ve Reqalı kültür sanat gruplarıyla Çerkez halk oyunları ekipleri sahne aldı.

Reqa’da, 8 yılın ardından gerçekleşen Newroz kutlamaları, direniş sloganları eşliğinde halkların halaylarıyla son buldu.

HALEP’TE KÜRTLER, TÜRKMEN VE ARAPLAR NEWROZ’U KUTLADI

Halep’in Şêxmeqsûd mahallesinde Kürt, Arap ve Türkmen halkları 2019 Newroz’unu birlikte kutladı.

Kutlamalarda YPG, siyasi partiler, MSD, Şehit Aileleri Meclisi ve Halep Êzidî Evi tarafından gönderilen kutlama mesajları okundu. Mesajlarda halkların, savaş cephelerinde direnen savaşçıların ve açlık grevi direnişçilerinin Newroz’u kutlandı. Newroz’un, Öcalan’ın özgürlüğünün, Efrîn’in işgalden kurtuluşunun Newroz’u olacağının vurgusu yapıldı.

Kutlama mesajlarının okunmasının ardından konuşma yapan TEV-DEM Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Xerîb Hiso, 2019 Newroz’unun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tüm halklara kutlu olmasını diledi, Newroz’un demokratik mücadelenin sembolü olduğunu söyledi. Hiso, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının bugün DAİŞ terörünü bitirdiğini ve aynı ruhla Efrîn’i Türk devletinin işgalinden de kurtaracaklarını vurguladı.

Kongreya Star Halep Yönetimi Üyesi Fatme Hesen de Newroz’un karanlığın ardından yeni aydın bir günü ifade ettiğini belirterek, Öcalan’ın ve açlık grevi direnişindekilerin Newroz’unu kutladı. Fatma Hesen, zindan direnişleriyle birlikte savaş cephelerindeki direnişle Efrîn’in işgalden kurtarılacağının altını çizdi.

Konuşmaların ardından kültür sanat grupları kutlamalarda sahne aldı.

Halep’in Şêxmeqsûd mahallesindeki 2019 Newroz kutlamaları, halaylar ve direniş sloganlarıyla sona erdi.