Rojava’da 19 Temmuz coşkuyla kutlandı

Rojava ve Kuzey Suriye’nin birçok kentinde 19 Temmuz devriminin yıl dönümü kutlandı.

19 Temmuz devriminin yıl dönümü Rojava ve Kuzey Suriye’nin birçok kentinde görkemli bir şekilde kutlandı.

KOBANÊ

Kobanê’deki kutlama adresi, Şehit Egîd Meydanı idi. Binlerce kişinin yanı sıra kutlamaya, Reqa, Gıre Spi, Tebqa, Minbic, Efrîn bölge yönetimleri; Cerablus, Bab, İdlib, Minbic askeri meclisleri ile sivil parti temsilcileri, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif, PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen, TEV-DEM Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Asya Abdullah, TEV-Dem Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim katıldı. Ayrıca yeni özgürleştirilen alanlardan aşiret önde gelenleri ile halklar da kutlama alanında yerlerini aldı.

Kutlama alanında YPG, YPJ, TEV-DEM bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, Rojava Devrimi sembolleri asıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, bir konuşma yapan Kobanê Yürütme Meclisi Eş Başkanı Enver Muslim, “Devrim birçok saldırı ve tehlikeye maruz kaldı. Özgürlük ve onur düşmanları farklı şekillerde devrimi hedef aldı. Ancak devrim halkın direnişi sayesinde başarılı oldu ve karşı planları boşa çıkardı. Rojava devrimi, özgürlük ve demokrasi isteyen herkesin kıblesi oldu” dedi.

Efrîn Çağın Direnişi’ne dikkat çeken Muslim, “Devrim kazanımlarını hedef alan işgalci Türk devleti ve çeteleri, Efrîn’e yönelerek ileri teknoloji silahlarla sivillere saldırdı. Çağın Direnişi, bu barbarlığa karşı 58 gün boyunca direndi ve direniş hala sürüyor. İkinci aşama, işgalcilerin zulmüne karşı zafer olacak” şeklinde konuştu.

YPJ Komutanlarından Kurdistan Serêkaniyê de konuşmasında şunları belirtti: “Direniş kenti Kobanê’de bugün kutlama yapmamız onur verici. Devrim tarihi olaylarla dolu bir dönemde başladı. 19 Temmuz Devrimi, özgür yaşamı yaratmakta ısrar eden devrimdir. Tüm Kuzey Suriye birleşenleri devrimde bir çatı altında toplandı ve Kuzey Suriye bölgelerini çetelerden özgürleştirdi. Bölge halkının iradesini hedef alan planları boşa çıkardı. Devrim canlı kalmalıdır, devrimi boşa çıkarmak isteyenler var. Devrim hedefine ulaşıncaya dek herkes görevinin başında olmalıdır.”

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Foza Yusif Kobane’deki 19 Temmuz kutlamasında yaptığı konuşmada “Devrimin üzerinden 6 yıl geçti. Bu süreçte kadın iradesine karşı saldırılar yapıldı. Halkın özgür olmasını istemediler, kadın ve gençlerin köle kalmasını istediler. Son olarak da Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları gerçekleşti” dedi.

TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim de Kobanê, Minbic, Reqa ve Dêra Zor’un halkın iradesiyle özgürleştirildiğini ifade etti.

Kuzey Suriye projesini boşa çıkarmak ve bölge huzurunu bozmak isteyen kesimlerin başarılı olamayacağını söyleyen Müslim, çok renkli ve demokratik bir Suriye’nin inşasında ısrarcı olduklarını dile getirdi.

MSD Eşbaşkanı Riyad Derar da 19 Temmuz Devrimi’nin halkların dayanışmasını güçlendirdiği söyleyerek, halkların direnişi sayesinde devrimin şimdiki aşamaya vardığını ifade etti.

RİMÊLAN

Qamişlo Kantonu Derik bölgesine bağlı Rimelan beldesinde de Rojava devrimi kutlandı.

Statta YPG, YPJ, QSD, Asayiş, Öz Savunma Güçleri, TEV-DEM bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve “Hepimiz Efrîn’iz” yazılı pankart asıldı.

Öz Savunma Güçleri savaşçılarının düzenlediği askeri törenle başlayan kutlamada YPG, Cizre Özerk Yönetimi ve Kongreya Star adına konuşmalar yapıldı.

YPG Sözcüsü Nuri Mehmud “Güçlerimiz tüm dünya yerine teröre karşı savaşıyor. Efrîn’de de kahramanlık destanları yazıyorlar. Devrimi nasıl başardıysak, Efrîn’de de kazanacağız. Erdoğan terörün mimarıdır ve çetelerini Efrîn, Cerablus, Ezaz ve Bab’dan çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Cizre Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Ebdulkerim Saruxan da 19 Temmuz Devrimi’nin gücünü halk iradesi ve mücadelesinden aldığını ifade etti.

Cizre Kantonu Savunma Konseyi Eşbaşkan Yardımcıs Ebdulehed Gewriye de devrim şehitlerini anarak Efrîn özgürleşinceye ve halk topraklarına geri dönünceye dek direnişin devam edeceğini vurguladı.

Kongreya Star Diplomasi Komitesi üyesi Welide Boti de kadınların devrime öncülük ettiğini belirterek, “Kadınlar siyasi, askeri, toplumsal, kültürel her alanda öncülük etti ve kölelik zincirlerini kırdı. Arin Mirkan, Avesta Xabur, Viyan ve Destina’nın direnişi sayesinde devrim başarılı oluyor” dedi.

Konuşmaların ardından Koma Botan, Koma Cudi, şair Ferhat Merde sahne aldı.

Kutlama halaylar ve sloganlarla sona erdi.

ŞEHBA

Serdem Kampı’nda da 19 Temmuz devrimi kutlandı. Kutlamada, Şehit Aileleri Meclisi üyesi Hacer Meho ile Efrîn Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Remzi Şexmus konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde yer alan Koma Şehit Engizek sahne aldı. Ayrıca “Bir göçmenin anıları” adlı tiyatro oyunu da sahnelendi.

Kutlama halaylarla sona erdi.

Berxwedan Kampı’nda da yüzlerce kişinin katılımıyla bir kutlama gerçekleşti.

Yasama Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Seyid Yusif ve Toplumsal İşler Konseyi Başkanı Erifa Bekir etkinlikte konuşma yaptı.

Koma Şehit Agiri, Koma Aram Tigran da sahne aldı.

Kutlama halaylarla sona erdi.

HESEKÊ

Hesekê Kantonu halkı 19 Temmuz Devrimi’nin 6. yıldönümünü Serêkaniyê’de düzenlenen bir etkinlikle kutladı.

Etkinlik “19 Temmuz Devrimi’nin 6.yıl dönümü ruhuyla Çağrın Direnişini selamlıyoruz” sloganlıyla Şehit Rustem Cudî stadında düzenlendi.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, Kongreya Star Koordinasyonu adına konuşma yapan Remziya Mihemed, 19 Temmuz Devimi’nin yıldönümünü tüm Kuzey Suriye halkları, savaşçı ve şehit ailelerine kutlayarak, “Rojava Devrimi’nin ilk kıvılcımı Kobanê’de tutuştu, Efrin ve Cizre bölgelerine yayıldı ve en sonunda da mührünü Kuzey Suriye’ye vurdu. Devrimin başlamasıyla, Baas rejiminin zihniyeti ortadan kaldırıldı” dedi.

Konuşmasının devamında Remziya Mihemed, kadın örgütlenme gücünün kurulmasına dikkat çekerek, “Bu devrimde en önemli ve tarihi şey kadın askeri gücünün kuruluşudur. YPJ Kuzey Suriye’de kadınların örgütlenmesinin temeli oldu. Bu gücün kurulmasıyla, kadınlar artık gerçek özünü tanıdı, egemen zihniyetler tarafından kaybedilmiş gücünü tekrardan buldu. Kadınlar erkek egemen zihniyetine karşı baş kaldırdı ve tüm dünya kadınlarına örnek oldular” şeklinde konuştu.

Cizre Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi adına ise Hisên Ezam şunları dile getirdi: “Rojava Devrimi halkların kardeşliği ve ortak yaşamı öne çıkardı, aynı zamanda Demokratik Ulus projesini dünyaya tanıttı. Rojava Devrimi Kobanê’den başladı ve tüm Kuzey Suriye alanlarına Efrin, Minbic, Tebqa, Reqa ve Dêra Zor’a yayıldı. Devrim tüm dünyaya Kuzey Suriye halkının özgürlüğe aşık olduğunu ve özgür yönetim ilkeleriyle kendi kendini yönetebileceğini ispatladı.”

Konuşmaların ardından, Qamişlo kenti Şehit Welat forklor gurubu sahne aldı.

Etkinlik Şehit Zilan gurubunun dillendirdiği şarkılarla ve halaylarla son buldu.

HALEP

Kutlama etkinliği Demokratik Toplum Hareketi Şêxmeqsûd meclisi tarafından Xalid Fecir Hastanesi bahçesinde düzenlendi.

Kürt, Arap, Türkmen halklarından onlarca kişi, Kongreya Star üyeleri, şehit aileleri, Demokratik Birlik Partisi (PYD) temsilcileri, Suriye Gelecek Partisi, Asayiş Güçleri üyeleri, Toplum Savunma Güçleri ve YPG/YPJ savaşçıları düzenlenen etkinliğe katıldı.

Etkinlik alanına TEV-DEM, Şehit Aileleri Meclisi, Rojava Gençlik Birliği, Kongreya Star bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile YPG/YPJ şehitlerinin fotoğrafları asıldı.

Etkinlik bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Şêx Meqsûd Mahallesi YPG Sözcüsü Qadî Heleb, Arap halkları adına Ebdulqadir Mûsa, TEV-DEM adına Mihemed Şêxo ve Kongreya Star adına ise Asiya Mihemed konuştu. Konuşmalarda 19 Temmuz Devrimi’nin yıldönümü kutlandı. Ayrıca Kuzey Suriye halklarının dış güçlerin planlarına karşı birliğine dikkat çekerek, “Halk zulüm ve köleliği kabul etmiyor. Birlik ne kadar güçlü olursa zafer de kesinleşiyor” denildi.

Konuşmacılar aynı zamanda, temel kaynağını Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikrinden alan Rojava Devrimi’nin Suriye’nin Kürt, Arap ve Süryani tüm bileşenleri öncülüğünde başladığını ve büyük kazanımlar elde ederek dünyada ses getirdiğini belirttiler.

Efrîn’in işgalcilerden özgürleşinceye dek direnişin devam edeceği de vurgulandı.

Konuşmaların ardından, Halep Kültür ve Sanat merkezi sahne aldı ve şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Kutlama çekilen halaylar ve şehitlere bağlılık sloganlarıyla son buldu.