Rojava'da 10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü eylemleri

10 Ekim Dünya Öcalan'a Özgürlük Günü dolayısıyla Rojava'nın Qamîşlo, Dêrik, Amûdê, Tirbespiyê ve Girkê Legê'de eylemler gerçekleştirildi, uluslararası komplo protesto edildi.

10 Ekim Öcalan'a Özgürlük Günü dolayısıyla Qamîşlo, Dêrik, Amûdê, Tirbespiyê ve Girkê Legê’de kitlesel yürüyüşler düzenlendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplo ve Türk devletinin işgal saldırıları kınandı.

QAMIŞLO
Qamişlo’da kent merkezindeki Mûnir Hebib Kavşağı’nda başlayan kitlesel yürüyüşe Özerk Yönetim’e bağlı kurum ve kuruluşlardan temsilciler de katıldı.
Eylemde Öcalan’a dönük uygulanan ağır tecrit ve uluslararası komplo kınandı, tecridin kaldırılması ve işgalci Türk devletinin Kürdistan bölgelerine yönelik saldırılarına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.
BM temsilciliği önünde mitinge dönüşen yürüyüşte konuşma yapan Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Talat Yûnis, "Bugün Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spîliler topraklarından uzakta yaşıyorlar. Yazın kavurucu sıcağına, kışın dondurucu soğuklarına karşı kamplarda direniyorlar. Hukuk örgütleri bu durum karşısında sessizliklerini koruyorlar. BM’yi, uluslararası kamuoyunu ve tüm insan hakları örgütlerini Türk devletinin işgal politikalarına ve halka yönelik ihlallerine sınır getirmeye çağırıyoruz” dedi.

DÊRİK
Dêrik, Koçerat ve Berava bölgelerinden yüzlerce kişi, komployu ve işgalci Türk devletinin Serêkaniyê, Girê Spî ve Efrîn’e yönelik işgalini protesto etmek için Dêrik kent merkezindeki Azadî Meydanı’nda toplandı.
Yürüyüşe geçen kitle, Abdullah Öcalan’ın İmralı cezaevinde sürdürdüğü direnişini selamladı, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik müdahalesini ve sivillere dönük katliamlarını kınadı.
Yürüyüş, Mar Şamoni Kilisesi önünde mitinge dönüştü.
Mitingde Kongreya Star Yürütme Meclisi üyesi Şadiye Yusif ve PYD Sözcüsü Mutii Umer ise konuştu.

TIRBESPIYÊ
Tirbêspiyê ilçesinin girişinde bir araya gelen Kürt, Arap ve Süryani halklar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komployu ve Türk devletinin saldırılarını protesto etmek amacıyla yürüyüşe geçti.
Kent merkezine kadar devam eden yürüyüşte PYD Yürütme Meclisi Üyesi Fasih Hisên ve Kongreya Star Yürütme Meclisi üyesi Fehime Temo konuşma yaptı.
Uluslararası kamuoyunun sessizliğinin Türk devletinin bölge halklarına yönelik katliamlarına devam etmesine yol açtığını belirten konuşmacılar, Türk devletinin saldırılarına müdahale etme çağrısı yaptı.

AMÛDÊ
Amûde ilçesinde de yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüş, Jina Azad Meydanı’nda başladı.
İlçedeki Devrim Gençlik Hareketi Merkezi’ne kadar devam eden yürüyüşün ardından miting düzenlendi. Mitingde konuşma yapan PYD Üyesi Minewer Xalid, Kürdistan ve Ortadoğu halklarının Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê’de düzenlenen yürüyüş ise Şehit Xebat Ereb Meydanı’ndan başladı.
İlçe merkezine kadar devam eden yürüyüşün ardından konuşma yapan Girkê Legê İlçe Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Cemil, Abdullah Öcalan’ın fikirleri temelinde gerçekleşen Rojava Devrimi ile halkların ortak yaşam sürdüğünü söyledi.
Kongreya Star Üyesi Rîhan Temo da "Önder Öcalan’ın düşünceleri ve felsefesiyle bu tarihi kazanımları elde ettik" dedi.