'Rojava’da toplumsal birlik yaratılmış'

Rojava’yı ziyaret eden Enternasyonalist Barış Anneleri İnsiyatifinden Consuela Nunez, "Burada toplumun Öcalan'ın felsefesi etrafında nasıl birlik olduklarını gördüm" dedi.

Rojava’yı ziyaret eden 7 kişilik Enternasyonalist Barış Anneleri İnisiyatifi’nden Consuelo Nunez, ” Şu an yapmamız gereken şey Efrîn halkının Efrîn’e geri dönüş umutlarına cevap olabilmektir” diye konuştu.

Enternasyonalist Barış Anneleri İnsiyatifi'nden oluşan 7 kişilik bir heyet Rojava’yı ziyaret etti. 7 kişilik heyet içerisinde yer alan İspanya Madrid Feminist Sözcüsü olan Consuelo Nunez, Rojava izlenimlerini ANF'ye anlattı. Türk devletinin Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan öncülüğünde insan halklarını ihlal ettiğine değinerek konuşmasına başlayan Consuela Nunez, Efrîn işgali sonrası halkın yaşadığı zorlukları anlattı.

Türk devletinin Efrîn'de halka yaptığı işkence ve zulme değinen Nunez, "Şu an yapmamız gereken şey Efrîn halkının Efrîn’e geri dönüş umutlarına cevap olabilmektir. Aileler birbirinden uzaklaştırılmış. Anneler, babalar ve çocuklar birbirinden koparılmış ve ailelerin bir arada yaşamasına bile tahammül edilmemiştir. Bu sebeptendir ki Efrînli annelerin çağrılarına cevap olabilmeliyiz" diye konuştu.

'KADIN ÖZGÜRLÜK DİRENİŞİNİN KAPSAMI ETKİLEYİCİ'

Rojava ziyaretinde kendisini en fazla etkileyen noktalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Consuela Nunez, şunları belirtti: "Rojava Devrimi’ni ilk duyduğumuzda çok ilgimizi çekmişti. Bazı yazıları İspanyolcaya çevirip, belgeseller hazırladım. Özelde de Efrîn sürecinde yoğun çalışmalarla ayaktaydık hep. En çok etkilendiğim konu ise kadın özgürlük direnişi ve tüm toplumu kapsamasıydı.

Buradaki ziyaretlerimizde toplumun Önder Apo’nun felsefesi etrafında nasıl toplandıklarını, toplum içinde nasıl bir birlik oluşturduğunu birebir gördüm. Avrupa’da toplumun nasıl parçalandığını, bireyci bir tutumun olmasının toplumsallaşma ve bütünleşmenin önüne nasıl engel olduğunu anladım."

'DEVRİME KATILAN KIZIMLA GURURLANDIM'

Ziyaretlerinde Efrînli kadın ve aileleri görmenin onlarla tanışmanın kendilerini çok etkilediğini vurgulayan Consuela Nunez, "Halk topraklarından zorla çıkarılıyor. Erdoğan ise mültecileri gerekçe göstererek dış devletlerden para alıyor. Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyor. Ama buna karşı da insan hakları kurallarını ayaklar altına almaya devam etmektedir" diye konuştu.

Consuela Nunez kendi kızının da bir basın emekçisi olarak Kuzey Kürdistan’da olayları takip ederek Kürt halkının direnişini ve Kadın Özgürlük Mücadelesi'ni tanıdığını belirterek kızının Rojava Direnişi'ne katılışını nasıl anlamlandırdığını şu sözlerle anlattı: "Kürt direnişini ve Kadın Özgürlük Mücadelesi'ni tanımak kızım da onlara karşı bir sevgi oluşturdu. Rojava’ya gelmek istediğini söylediğinde bir anne olarak yaşanan savaş ortamında nasıl yaşayacak ve nasıl olacak diye bende korku yaratmıştı. Ama daha sonra gelip gördüm ki çok mutlu, yaşamı için bir anlam bulabilmiş olması beni bir anne olarak sevindirdi ve gururlandırdı. Ve bende bu yolda kızımın takipçisi olmaya karar verdim."