Rojava neden savunulmalı?

Türk devleti, Rojava’nın sadece bir ülkenin parçası olmanın ötesinde olduğunu bilerek saldırıyor, Kürtler de bu bilinçle büyük direniyor. Rojava’yı savunamazsak kaybeden sadece Kürtler olmayacak.

Rojavayê Kurdistan, ülkenin bir bölgesini tanımlayan coğrafi tanımdır, ancak son 10 yıldır yeni işgal saldırıları karşısındaki direnişiyle gündeme giren siyasal-toplumsal-enternasyonal bir bölgedir.

Rojava’yı savunmak salt bir halkı, bir bölgeyi savunmak değildir. Rojava’yı savunmak için çok fazla gerekçe vardır;

* Rojava, devrimci demokratik insanlığın Kürdistanlı direnişçilerle birlikte savaşarak özgürleştirdiği ve devlet dışı demokratik sistemin yaşanabileceği umudunun yeşerdiği bir bölgedir.

* Kürt-Arap savaşıyla Kürtleri sürekli katliamlara açık tutmak için büyük çaba harcayan Türk faşist iktidarına karşı, Kürt-Arap birliğinin, ortaklaşmasının ve demokratik özerkliğinin korunması gereken bir bölgedir.

* Kürdistan halkı, Rojava’da kendi kimliğiyle Suriye’nin demokratikleşmesi temelinde kendi demokratik özerk sistemini kurdu. Tüm zorluk, saldırı ve kışkırtmalara rağmen bu sistemin inşasını sürdürüyordu. Kürt halkı bunun için binlerce şehit verdi. Bu sisteme saldırmak, Kürdistan halkının tüm direniş değerlerine, Öcalan’ın çizgisine saldırmaktır.

* Rojava, erkek egemenliğinin faşizmle birleşerek kadın düşmanlığını derinleştiren DAİŞ karşısında direniş kadar zaferle kadın özgürlüğünü kesinleştiren, Öcalan’ın kadın özgürlükçü çizgisini esas alarak kadınların özgür yaşamasının garantisi olan bir bölgedir.

* Rojava, Kürdistan gençliğinin, özgür bir ülke, toplumunun özgür yaşamını inşa etme kararlılığıyla tüm dünya gençliğinde özgürlük rüzgârı estirdiği, gençlik devriminin adıdır.

* Rojava, Türk sömürgeciliğinin, Kürdistan Özgürlük Mücadelesini tasfiye etmenin en ikiyüzlü, yalancı, sahte yöntemlerini ortaya koyduğu dönemde yükseldi. Bu yükseliş, faşist Türk rejiminin, Kürt yaklaşımını netleştiren bir turnusol oldu. Rojava, faşizmin gerçek yüzünü açığa çıkaran bir toplumsal devrimdir.

* Kürdistan toplumu üzerindeki kültürel soykırım saldırılarını boşa çıkaran bir devrimdir. Kürtlüğün özgürlük bilinci ve kendi sistemini inşa etmenin öz gücünü birleştirdiği Kürdistani varoluşun garantisidir.

* Kürdistan’dan doğan özgürlük arayışının somutlaşmasıdır.

İşte Türk faşizmi, bütün bunlar için Rojava’ya saldırıyor ve Kürtler de bütün bunlar için büyük direniyor. Şunun bilinmesi gerekir; Rojava’yı savunamazsak kaybeden sadece Kürtler olmayacak.