Rojavalı Kürt partileri, Türk ordusunun saldırılarını kınadı

Rojava’daki Kürt partiler, Türk ordusunun Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını kınadı.

Rojavalı Kürt partilerinden Demokratik Sol Parti ve Kürdistan Liberal Parti yöneticileri, Türk devletinin Güney Kürdistan üzerindeki saldırılarını kınadı. 

GEDO: KAZANIMLAR HEDEFLENİYOR

Suriye Kürtleri Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo: “Türk devleti tarafından Başûrê Kurdistan’a yönelik gelişen acımasız saldırılar, Erdoğan yönetimindeki AKP’nin siyasetinin bir parçasıdır. Başur, Kürdistan'ın bir parçasıdır ve Irak devletinin yönetiminin de bir parçasıdır ve bu devletin başkenti Bağdat’tır. Dikkat edersek, Erdoğan, dört parça Kürdistan’a da saldırmakta, özelde de Rojava, Bakur ve Başur'a saldırılarını yoğunlaştırmış durumda. Buradan da anlaşılıyor ki onların meselesi sadece Bakur değil, bütün Kürt halkına karşıdır. Nerede bir Kürt varsa, onları yok etmek, zayıf düşürmek ve onları rolsüz bırakmak ve bütün Kürdistan üzerinde etkili olmak amacındadır. 
Kürtler büyük rol oynadığında, Rojava’da büyük adımların atılmış olduğunda, büyük kazanımlar ve başarılar kazanıldığında saldırılar artmakta. Başur'da da federasyon bir bölge var, belli ki AKP hükümeti bunu kabul etmiyor. Hatta diyorlar ki Afrika’nın güneyinde bile bir Kürt varsa, bizler bunu da kabul etmeyiz. 
Türkiye devleti uçaklarla, tanklar, toplarla sivil halka saldırmış. Başurlu yüzlerce sivil, hava saldırıları ve top atışlarında yaralanmış, evsiz bırakılmış, yakılmış ve yaşamını yitirmiştir. Buna sessiz kalınıyor olması kabul edilemez. Uluslararası devletlerin de bir tutumu ve tepkisi olmalıydı. Şu anda AKP hükümeti Başur'un topraklarına 30 kilometre girmiş bulunmakta. Bu ihlale her taraftan da bir sessizlik var. Uluslararası ülkeler tarafından bu sivil katliamlarına ve ihlallere 'dur' denilmesi gerekmektedir. Başta da ABD ve Bağdat hükümeti tarafından artık bir şeyler yapılması gerekir. Başûrê Kurdistan, Irak devletinin bir parçasıdır, özelde de onların buna artık 'dur' demesi gerekir.
Bu savaş Kürtlere karşı yürütülen bir savaş. Yüzlerce Kürt şehit düşmekte, evi yakılmakta. Kürtlerin hedef alınmasına karşı artık sessiz kalınmamalı. Bütün parçalarda Kürtlerin siyasi, askeri ve bütün konularda ortaklaşması şarttır. Bu şekilde ancak AKP ve onun siyaseti boşa çıkarılabilir ve bu savaşın önü alınabilir.”

TELO: PKK'Yİ BİTİREMEZLER; HER GÜN BÜYÜYOR

Kürdistan Liberal Parti Başkanı Ferhat Telo: “Türkiye devleti yıllardır Kürdistan’a ve onun şehirlerine saldırmakta. Hem Rojava hem de Bakur'da şehirleri yıktı. Cizre, Diyarbakır ve Nuseybin ve birçok yeri yıktı. Son zamanlarda ise Başur'un şehir ve köylerinde sivil, çocuk ve ziraatla uğraşan sivil insanlarımız normal yaşamlarını sürdürürken Türk devletinin saldırılarının hedefi olmuştur. Buna gerekçe olarak da PKK özgürlük hareketini göstermektedir. Kırk yıldır 'PKK’yi bu yıl kesin bitirdik, sonu geldi' dese de bizler gördük ki PKK günbegün büyüdü, başarılı oldu ve hareketteki arkadaşlar ve yapı güçlendi. Bu saldırılarla da görülmektedir ki T.C devleti bir çıkmazın içerisine girmiştir. Son dönemlerdeki bu saldırılar da gösteriyor ki faşist, kendini Osmanlı sultanı ilan eden Erdoğan’ın öncülüğündeki Türkiye’nin bir karmaşanın içerisinde olmasından kaynaklı bu sorunlar yaşanmakta ve sivil bölgelere saldırması da bu yüzdendir. Tabii ki bu saldırılarda halkını korumaya çalışan savaşçılar da şehit düşmektedir. Bizler Liberal Parti olarak Erdoğan şahsında AKP hükümetinin mevcut saldırılarını kınıyoruz. Onların tutumları bir düşmanın tutumudur ve bunu da böyle değerlendiriyoruz. 

‘SALDIRILARA SESSİZ KALARAK DESTEK VERİYORLAR’

Görüyoruz ki Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak Yönetimi ve Arap Birlikleri olarak adlandırdığımız kesim bu durumlara sessiz kalmakta ve bu kabul edilemez. Burada verilen iki mesaj vardır; Erdoğan, sürdürdüğü sivil halka saldırı konseptini arttırıyor ve ikincisi ise bu savaşa isteyerek veya istemeden sessiz kalarak destek veriyorlar. 
Kürdistan Bölgesel Yönetimi, bu isimle olmasa bile mevcut Kürdistan Parlamentosu adına basında ve medya aracılığıyla bir kınama mesajı yayımlamalı ve sessiz kalmamalıdır. Birleşmiş Milletler'e bu noktadaki görüşlerini aktarmalıdır. Uluslararası güçleri günlük Amerika, Rusya ve Avrupa’yla görüşmekte, Bağdat hükümetiyle görüşmektedir ve bunların konuşulması gerekmektedir. 
Bugün Rojava'dan Kürt delegasyonlar Başur'a gittiler ve bütün Kürdistani hareketlerini ziyaret etmekteler. Bunun amacı ise Kürtlerin tek ses olabilmesini sağlamaktır. Yine aynı tarihlerde Türkiye devleti bu bölgeleri bombardımana tutmaktadır. Bunun sonucunda da insanlarımız katledilmekte, halkımızın evleri zarar görmekte; bunu bütün basın ve kamuoyu da dünyaya duyurmalıdır çünkü bizler, bütün siyasi partilerden de istenen budur."