Rusya, Türkiye ile İdlib ve Kürtler konusunda anlaştı mı?

Rusya ile Türkiye arasında son haftalardaki görüşme trafiğinden ne çıktı? Türkiye İdlib karşılığında ne istedi? Ağır ekonomik krizdeki Ankara, Ruslara ne verdi? Rusya ne planlıyor?

Rojava’da yayınlanan Ronahi gazetesinin yazarı Zeki Bedran, Rusya’nın Türklerle birlikte yeni oyunlar peşinde olduğuna dikkat çekerek, İdlib ve Rojava etrafında dönen pazarlıkları değerlendirdi.

RUSYA TÜRKLERİN “KÜRT” TALEBİNİ KABUL ETTİ Mİ?

Rusya’nın Suriye’de “kötü” oynadığını ifade eden Bedran, Erdoğan rejimi ile gizli pazarlıklar yapıldığını yazdı. Efrîn’i işgal etmekle yetinmeyen Türkiye’nin Şam hükümetinin Kürtlerle yaptığı görüşmeleri de sonlandırmasını istediğini belirten Bedran, “Ayrıca Kürtleri Fırat’ın batısından tamamen silmeyi hedefliyor. Türkiye bu isteklerini Rusya olmadan gerçekleştiremez. Görünen o ki, Rusya Türk tarafının isteklerini kabul etmiş” dedi.

Kuzey Suriye Federasyonu temsilcileri bir süredir Şam hükümeti ile resmi görüşmelerde bulunuyor. Demokratik Suriye Meclisi, Esad hükümeti tarafından resmen Şam’a davet edilmişti. İlk resmi görüşmeler Temmuz ayı sonunda gerçekleşti.

RUSYA İLE NE KONUDA ANLAŞTILAR?

Türkiye’nin bundan rahatsız olduğunu ifade eden Bedran, “Türkiye’nin en büyük korkusu Şam’la Kürtlerin ve demokrasi güçlerinin anlaşmasıdır” yorumunda bulundu. Türk devletinin hiçbir şekilde Kürtlerin bir statüye kavuşmasını istemediğini belirten Bedran, şunları yazdı:

“Türk hükümeti İdlib ve işgali altında tuttuğu bölgeleri Rusya ile görüşüyor. Rusya’dan öncelikli talebi Şam’ın, MSD ile görüşmeleri sonlandırması. Rusya da bunu Şam’a dayatacak ve bu konuda anlaştıkları anlaşılıyor.”

RUSYA ERDOĞAN’DAN İSTEDİĞİ TAVİZİ KOPARABİLİR

Türkiye’nin çok sıkıştığı ve ağır bir ekonomik kriz yaşadığını belirten Bedran, “Bu krizin temelinde yatan neden Kürtlere karşı sürdürdüğü savaştır. Türkler Efrin’i işgal etmekle huzura kavuşamadılar!” dedi.

Rusya’nın Türkiye’nin ne kadar sıkıştığının farkında olduğuna dikkat çeken Bedran, “Bunu büyük bir fırsata dönüştürerek tavizler koparmaya çalışıyor. Şu anda Rusya Erdoğan’dan istediği tavizi koparabilir” ifadelerini kullandı.

İdlib’de savaş olur ve Rusya aktif katılırsa Erdoğan’ın tüm planlarının çökeceğini ifade eden Bedran, bu durumda Türkiye’nin Suriye’den kovulmasının kaçınılmaz olacağını vurguladı.

RUSYA, EFRÎN’DE İŞLENEN SUÇLARIN ORTAĞIDIR

Bununla birlikte Rusya’nın Efrin’de işlenen insanlığa karşı suçların ortağı olduğunun altını çizen Bedran, şunları yazdı: “Bu yara kapanmamıştır, Kürt halkı asla bu suçları unutmaz. Kürtlerin Rusya’ya hiçbir kötülüğü olmamıştı. Herhangi bir düşmanlığı yoktu. Efrîn barış ve huzur içindeydi. Rusya askerleri de oradaydı. Rusya Türklerle anlaşıp Kürtleri büyük bir katliam ve sürgünle yüz yüze bıraktı.”

Rusya’nın Efrîn’deki etnik temizliğe dur diyeceğine Türk hükümetinin Kürt düşmanlığına zemin olmaya çalıştığını söyleyen Bedran “Rusya Trüklerin bu dayatmalarını Şam’a talimat ve karar olarak dayatmıştır. Şam yönetimi zayıf düştüğü için bu baskılara direnemiyor” diye belirtti.

ERDOĞAN İDLİB’DE ZOR DURUMDA

İdlib etrafındaki pazarlıklara da dikkat çeken Bedran şunları yazdı: “İdlib’de Erdoğan çok zorda. Çavuşoğlu, H. Akar ve H. Fidan boşuna Moskova yollarını aşındırıyorlar. Erdoğan çeteleri bıraksa Suriye’de kalamaz. Çetelerle birleşip savaşsa daha ağır bir fatura öder. NATO’dan çıkma, ABD ile karşı karşıya gelmeyi bile göze almış durumda. Oynadıkları tüm oyunlar şimdi ayaklarına dolanıyor. Bu açmazdan kurtulmaları kolay olmayacaktır.”

ÖZGÜRLÜK BAYRAĞINI DALGALANDIRMANIN ZAMANIDIR

Yazar şöyle noktalıyor: “Suriye’nin sahibi olan halklar yurtseverlik bayrağını yükseltirlerse bu oyunların tümünü bozabilirler. Araplar, Kürtler, Asuriler ve diğer halklar, demokrasi güçleri harekete geçmelidirler.

Suriyeliler dışardan gelen bu faşist ve işgalci güçlere, egemenlik peşinde koşanlara derslerini vermelidirler. Özgürlük, demokrasi ve birlik bayrağını dalgalandırmanın zamanıdır.”