Sema Begdaş: PYNK ulusal tutum sahibi olacak-YENİLENDİ

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde yer alan 25 partinin oluşturduğu PYNK'ye ilişkin konuşan PYD Sözcüsü Sema Begdaş, "Kürt karşıtı ittifakların tekerrür etmemesi için ulusal birlik içinde mücadele edeceklerini söyledi.

Rojava'da bir süredir Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile ENKS arasında uluslararası arabulucuların da katılımıyla başlayan birlik görüşmeleri devam ederken, dün akşam Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde yer alan 25 parti ve kurum yayınladıkları ortak bir deklerasyonla Kürt Ulusal Birliği Partileri (Partiyên Yekîtiya Niştimanî Kurdistan - PYNK) adı altında bir araya geldiğini duyurdu.



Açıklamada, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı tarafından alınan intisiyatif doğrultusunda bir araya gelindiği belirtilerek ulusal birlik için söz konusu partilerin ortak tutum için bir araya geldiği kaydedildi.

QSD Komutanlığı'nın inisiyatifi ve ABD ile Fransız diplomatik heyetlerin girişimiyle PYD ile ENKS arasında bir süredir devam eden görüşmelere ise diğer partiler tarafından "ulusal birliğin sadece iki parti arasında olamayacağı" eleştirileri yöneltiliyordu.

PYNK'nin kuruluş amacını ajansımıza değerlendiren PYD Sözcüsü Sema Begdaş, söz konusu yapının "QSD Genel Komutanlığı'nın aldığı ulusal birlik inisiyatifini güçlendirmek için" atıldığını kaydetti.

'PYNK, ULUSAL TUTUM SAHİBİ OLACAK'

Sema Begdaş, PYNK'nin bundan sonra ulusal birlik için yapılacak tüm görüşme ve temaslar için temsilcilerini belirleyeceğini ve ortak tutum sergileyeceğini dile getirdi. Sema Begdaş, "PYNK, tüm ulusal ve uluslararası görüşmelerde birlikte hareket edecek, temsilcilerini çıkaracak ve ulusal bir tutum sahibi olarak bu görüşmelere katılacak. Temsilcilerini de ortak istişareleri sonucu belirleyecekler. Bu 4 kişi, 5 kişi ya da 7 kişi olabilir" dedi.

KİMSENİN DIŞARIDA KALMAYACAĞI BİR ULUSAL BİRLİK

ENKS ile bazı görüşmelerin yapıldığını dile getiren Sema Begdaş, "Ulusal birlik toplumun temel taleplerinden biridir. Bu talebin karşılanması gerekir. Bu sadece iki parti arasında yapılacak, müzakere edilecek bir şey değil. Ulusal birlik görüşmelerine tüm siyasi partilerin ve toplumsal kesimlerin katılması gerekir. PYD olarak bizim yaklaşımımız bu yönde. En geniş ortaklaşmanın sağlanması gerekir. Çünkü tarih bizlere halkımızın parçalı kalmasının acı tecrübelerini gösteriyor. O yüzden kimsenin dışarıda kalmaması gerekiyor" diye konuştu.

'ULUSAL BİRLİK İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ'

"PYD olarak devrimin başından beri proje sahibi bir partiydik" diyen PYD Sözcüsü Sema Begdaş, bu projelerinin en temel olanının ise ulusal birlik olduğunu kaydediyor. Selma Begdaş, "Ulusal birlik için üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Bütün gücümüzle bunun için çalışacağız. Tarih boyunca Kürtlerin parçalanması ve Kürt karşıtı ittifakların geliştirilmesi adımlarının tekerrür etmemesi için gelin ulusal birlik içinde mücadele edip halkımızın kazanımlarını koruyup geliştirelim diyoruz" diye kaydetti.