Sosyalist Sol Parti: Norveç Rojava'yı tanımalı

Sosyalist Sol Parti (SV), Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırılarının durdurulmasını ve Norveç devletinin Rojava'yı tanımasını istedi.

Sosyalist Sol Parti'nin (SV) Vestfold ve Telemark Bölge Başkanı Grete Wold, Tonsbergs Blad gazetesinde yayımlanan “Türkiye'nin Kürt halkına saldırılarını durdurun” başlıklı makalesinde, ülkelerin Türkiye'nin saldırılarını kınamakla yetinmemesi  ve saldırıları durdurmak için somut adımlar atmaları gerektiğini söyledi.

Wold, makalesinde YPG/YPJ ve Suriye Demokratik Güçleri'nin ABD ve Batılı ülkelerin yardımlarıyla DAİŞ çetelerini yenilgiye uğrattıklarını ve Rojava'da tüm halk gruplarının yer aldığı eşitlikçi bir sistemi kurduğunu belirtti.

Kürt güçlerinin 11 bin civarında DAİŞ'lı ve sayıları 75 bini bulan ailelerini cezaevleri ve kamplara yerleştirdiğine ancak Türkiye'nin saldırılarından sonra bunlardan bininin kaçmayı başardıklarına dikkat çekti.

ABD'nin güçlerini geri çekmesinden sonra Türkiye'nin Kürt Halkına karşı saldırıya geçtiğini, saldırıdan hastaneler, yollar, su sistemi, gıda satan dükkanlar ve alt yapının zarar gördüğünü söyledi.

DAİŞ çetelerine karşı savaşta büyük kayıplar veren Kürtlere yapılan saldırıları durdurmak için somut önlemler alınmamasını eleştiren Wold, pek çok ülke saldırıları kınıyor ama bu yeterli değil dedikten sonra taleplerini şöyle sıraladı.

Vestfold ve Telemark Sosyalist Sol Parti, Norveçli kurumların güçlü tepki göstermesini ve Türkiye'ye silah satışlarını durdurmasını talep eder.

Kürt yönetimi tanınmalı ve diplomatik ilişkiler kurulmalı.

Saldırılarını sürdürmesi durumunda Norveç Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulamalı.

NATO, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi, Kürtlere yönelik politikasını değiştirmesi için Türkiye'ye baskı yapmalı.

Kuzey Suriye'ye ekonomik yardım, gıda, ilaç ve sağlık yardımları yapmalıyız.

Kürt halkını desteklemeli ve Türkiye'den Kuzey Suriye'ye yönelik saldırılarını durdurmasını istemeliyiz.

Tanınmış Norveçli yazar ve şair Arnult Overland'ın başkalarına yapılan haksızlıklara karşı çıkılmasını isteyen şiirinden bir bölüm yayımlayan Wold, “makalesini “Suriye ve Kürt Halkı sessizliğe daha ne kadar dayanacak?” diyerek sonlandırdı.

Sosyalist Sol Parti'nin parlamentoda 11 milletvekili bulunuyor.