Spiegel: AB Türkiye’nin zırhlı askeri araçlarını finanse etmiş

Der Spiegel'in haberine göre Avrupa Birliği (AB), AKP hükümetine ‘sınırları koruma’ adı altındaki silahlanma çalışmalarına 85 milyon euroya yakın para yardımında bulundu.

Der Spiegel’in yarınki yeni sayısında yer alan ve Avrupa Araştırmacı İşbirlikleri (European Investigative Collaborations) ağıyla yapılan ortak araştırmada,  AB'nin AKP faşizmine sınırlarını ‘mültecilere karşı koruma’ adı altında 80 milyon euroyu aşkın para aktardığı bilgisi paylaşıldı.

ZIRHLI ARAÇLAR VE SAHİL GÜVENLİK BOTLARI İÇİN KULLANILMIŞ

Büyük oranda güvenlik ve izleme teknolojisi ekipmanından oluşan bu yardımlar kapsamında Cobra II adlı zırhlı askeri için Türk Otokar şirketine en az 36,5 milyon euro ödenmiş. Bu denli sofistike askeri araçlarla mülteci göçünün nasıl engellenmek istendiği tartışmalı.

Aynı kapsamda büyük oranda devlete ait olan Aselsan şirketinden Türkiye-Yunanistan kara sınırında kullanılmak üzere zırhlı gözetleme araçları ile birçok diğer askeri araç satın alındı. Bunların siparişleri de yine AB tarafından verilen paralarla yapıldı.

Der Spiegel’in haberine göre, Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşması kapsamında Suriyeli mülteciler için kullanılması planlanan 6 milyar euroluk paradan da usulsüz askeri harcamalar yapıldı. Bu kapsamda gönderilen paralardan 18 milyon euro kadarı Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı için 6 devriye botu alımı için kullanıldı.

ONLARCASI SINIRDA KATLEDİLDİ

Bu botların Hollanda’da bulunan bir şirkete sipariş edildiği kaydedilen haberde, son dönemlerde Türk askerlerinin onlarca Suriyeli mülteciyi katlettiğine de yer verildi. Spiegel, Londra’daki İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Eylül ayından bu yana en az 42 mültecinin sınırda katledildiğini hatırlattı.

Spiegel’in Türkiye’nin askeri harcamaları için de kullandığını ortaya çıkardığı Mart 2016'daki Mülteci Anlaşması, Yunan adalarına ulaşan mültecilerin başvurularının kabul edilmemesi halinde Türkiye'ye iadelerini öngörüyordu. Buna karşılık ise AB Türkiye’ye geri gönderilen her bir mülteciye karşılık Türkiye’den bir Suriyeli mülteciyi yasal olarak kabul edecekti.

Anlaşma kapsamında Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin eğitim, bakım ve barınmalarında kullanılmak şartıyla 6 milyar euro para yardımı yapılacaktı. Bunun ilk 3 milyarının ödendiği duyurulurken, Erdoğan bizzat ödenmediğini iddia etmişti.