Suriye ordusu Seraqib'e ilerliyor

Suriye ordusu Türk devletinin operasyonu önleme girişimlerine rağmen Seraqîb'e girdi, M4 yoluna ulaştı. Ukrayna ziyareti öncesi Rusya'yı suçlayan ve Ukrayna'da "Slava Ukraine" sloganı atan Erdoğan dönüş yolunda ise vites küçülttü.

Suriye ordusu, Türk devletinin operasyonu önleme girişimlerine rağmen İdlib'te operasyonlarını Rusya'nın hava desteğiyle sürdürüyor.

Idlib'in güney-doğusunda M4 ile M5 yollarının kesişme noktasında bulunan Seraqib beldesine yönelen Suriye ordusu, kentin ilk mahallesine girmeye başladı.

M4 yolunun bir kısmında da kontrolü sağlayan Suriye ordusu ile Türk devleti destekli çeteler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Diğer yandan Rusya ve Suriye'ye ait savaş uçakları da bölgeye yönelik hava saldırıları düzenliyor.

Diğer yandan Ukrayna ziyareti öncesi "Rusya'yı Soçi anlaşmasına sadık olmamakla" suçlayan Türk cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'dan gelen tepkiler ve Rus medyasının "Türkiye ile El Nusra ilişkileri" dosyasını açması sonrası geri adım atmaya başladı.

Rusya devlet ajansları RIA Novosti ve TASS, Suriye ordusunun esir aldığı çete üyelerini konuşturarak, Türkiye ile El Nusra arasındaki ilişkileri gündemine aldı.

Kremlin’e yakınlığı ile bilinen Federal Haber Ajansı (FHA) "Türkiye’den Libya’ya terör güzergâhının detaylarını açıklıyoruz" başlıklı bir haber yayımlarken, RIA Novosti ise "Ankara'nın paralı askerleri olarak bilinen SADAT'ı, Suriye ordusunun karşısına diktiğini" belirten bir haber yayımladı.

Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi "Rusya Soçi ve Astana anlaşmalarına sadık değil" demiş ve Ukrayna'da da "Slava Ukraine" sloganını atmıştı.

Söz konusu selamlama, İkinci Dünya Savaşı sırasında Ukrayna'daki Nazi yandaşları tarafından Sovyetlere karşı atılması nedeniyle Rusya'da büyük tepki görüyor.

Ancak aynı Erdoğan ziyaret dönüşü ise vites küçülterek, "Rusya ile şu aşamada bir çatışma ya da ciddi çelişki içerisine girmemize gerek yok. Rusya ile çok ciddi stratejik girişimlerimiz var" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise "Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile Erdoğan'ın bugün bir telefon görüşmesi yapma ihtimali bulunduğunu" söyledi.