TC'nin çetelerinden M5'ten çekilme kararı

Rusya'dan bir heyetin bugün Ankara'ya yapacağı ziyaret öncesi, çetelerin M5 otobanından çekilme kararı aldığı belirtiliyor. Daha önce Soçi'nin anlamını yitirdiğini ve rejimin çekilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, ziyaret öncesi geri adım atıyor.

Suriye rejim güçleri'nin Rusya'nın hava ve kara desteğiyle Idlib'in Seraqîb beldesini almasının ardından Türkiye destekli çete gruplarının M5 otobanı üzerinde denetimlerinde bulundukları bazı bölgelerden çekilmeye kararı aldığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Seraqîb'in düşmesinin ardından çete grupları, M5'in otobanının Seraqîb ile Haleb arasında elinde işgal ettikleri yaklaşık 20 yerleşim yerinden çekilme kararı aldı. Kararın Rusya'dan bir heyetin Türkiye'ye gelmesi öncesine denk gelmesi dikkat çekiyor.

SOHR: RUSYA'NIN HAVA SALDIRILARI DURDU

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Rusya'ya ait savaş uçaklarının son 36 saatte İdlib'de hava saldırıları düzenlemediğini bildirdi. SOHR, Suriye rejim güçlerinin İdlib’de ilerlemeye devam ettiği ve birçok bölgeyi daha ele geçirdiği belirtti.

ÇETELERİN GARANTÖRÜ TÜRK DEVLETİ'YDİ

Rusya, Türk devleti ve İran arasında imzalanan 17 Eylül 2018 tarihli Soçi anlaşmasına göre her üç taraf İdlib'in etrafından 12'şer gözlem noktası kurmuştu. Türkiye İdlib'te bulunan çetelerin garantörlüğünü üstlenirken, Rusya ve İran da rejimin garantörlüğünü üstlenmişti.

SOÇİ'NİN MADDELERİ

Soçi anlaşması, "İdlib'in güneyi ile Hama'nın kuzeyi ve İdlib'in doğusunda 15-20 kilometre arasında silahtan arındırılmış bölgenin kurulması", "M4 ile M5 otobanlarının açılması ve rejim güçlerinin denetimine devredilmesi "silahlı grupların ayrıştırılması" öngörülüyordu.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Suriye rejiminin Rusya'nın desteğiyle İdlib'e yönelmesi üzerine Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'yı "Soçi'ye sadık olmamakla" suçlamıştı. Rusya ise Türk devletinin "Soçi'yi uygulamadığını" ve "terörist grupları koruduğunu" açıklamaları yapmıştı.

ZİYARET ÖNCESİ RUSYA'YA M5 JESTİ Mİ?

Rusya'dan bir heyetin bugün Ankara'ya yapacağı ziyaret önce çetelerin M5'ten çekilmesi Türk devletinin pazarlık masasında elini güçlendirmek için atılmış bir adım olarak görülüyor.

ERDOĞAN, REJİM ÇEKİLSİN DEMİŞTİ

Ancak Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bulundukları bölgelerden çekilmeyeceklerini, rejim güçlerinin son operasyonlarda ele geçirdiği yerlerden şubat ayının sonuna kadar çekilmesi gerektiğini söylemişti.

TÜRK ORDUSUNUN SEVKIYATI DEVAM EDİYOR

Öte yandan Türk ordusu dün gece İdlib'e yaklaşık 200 araçlık askeri sevkıyat yaptı. Türk ordusunun İdlib'te toplamda 5 bin askerinin olduğu ifade ediliyor.