Teslim olan DAİŞ’liler ‘kardeş’ Erdoğan’a dönmek istiyor

Baxoz'da QSD'ye teslim olan DAİŞ'lilerin büyük bölümü Türki cumhuriyetlerden geliyor. Türkiye üzerinden gelmişler, yine oraya dönmek istiyorlar. Neden diye sorulduğunda, “Karındaşımız (kardeşimiz)” diyorlar. 

Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD), Dêra Zor'un Hecîn kasabasına bağlı Baxoz nahiyesinde DAİŞ'e karşı yürüttüğü operasyonda  Pazartesi ve Salı günleri teslim olan DAİŞ üyelerinin büyük çoğunluğunu Türki cumhuriyetlerden gelenler oluşturuyor.

GEREKÇELER VE SUÇLAR ARASINDAKİ KORKUNÇ SİNİZM

Türki cumhuriyetlerden katılan çete üyelerinin hepsi Türkiye üzerinden Suriye'ye geçiş yaptığını belirtiyor ve hepsi de tekrar Türkiye'ye dönmek istediğini dile getiriyor. DAİŞ’e katılan bu kişilerin tümü, insanlık düşmanı bir örgüte katılımlarının basit gerekçelere bağlıyor. Kimisi “para” diyor, kimisi “Kuran’ı okumuş olmayı” yeterli görüyor. Türkiye’ye dönmek isteyenlerin tümü de, hiçbir şekilde rahatsız edilmeyeceklerinden emin gibi, orada normal hayatlarını sürdürebileceklerini düşünüyor. Bu nedenle aralarında biri döndükten sonra “telefonculuk” yapacağını söylüyor. Söylemlerinde dile getirdikleri gerekçeler ile DAİŞ’in işlediği suçların ağırlığı arasında korkunç bir sinizm hissediliyor. 
ANF'nin ulaştığı Türkmenistan, Türkistan, Türkiye ve Doğu Türkistan gibi ülkelerin vatandaşı DAİŞ üyeleri, "Neden Türkiye'ye gitmek istiyorsunuz?" sorusuna "Onlar bizim karındaşımız (eski Türkçe'de kardeş anlamına geliyor)" yanıtını veriyor. 

ÇANKIRI'DAN EŞİ VE ÜÇ ÇOCUĞUYLA BİRLİKTE DAİŞ'E KATILDI

Türkiye'nin Çankırı kentinden üç çocuğu ve eşiyle birlikte DAİŞ'e katılan Murat Nuhoğlu, Suriye'ye geçiş süreciyle ilgili bilgilerin detaylarını vermemeye çalışarak, "Katılmaya karar verdikten sonra birisi aracı oldu, telefon üzerinden görüştük ve daha sonra kaçak yolla Antep'ten El Rai'ye geçtim. Daha sonra El Bab'da kaldım. Orada bir köye yerleştim. Ameliyatlı olduğum için hiçbir iş yapmadım" diyor. 
Türkiye ile DAİŞ arasında bir ilişki olup olmadığını bilmediğini iddia eden Nuhoğlu, katıldığına pişman olup olmadığı sorusunda da "Genel olarak soracak olursan pişman değilim. Ama pişman olduğum şeyler de oldu. Kişilerden kaynaklanan meselelerden dolayı pişman olduğum yerler de oldu" diye belirtiyor. 
Savaşçı olmadığını ve hiç savaşmadığını iddia eden Nuhoğlu'na DAİŞ'in Kürtlere ve bölge halklarına yaptığı zulümlerin kendisini rahatsız edip etmediğini sorduğumuzda, gerekçelendirmeyi tercih ediyor: "Benim bildiğim kadarıyla İslam Devleti'nin Kürtlerle, Araplarla ya da başkalarıyla ırk temelinde kimseyle uğraşmıyor. Ama İslam Devleti herkesle savaşıyor, sadece Kürtlerle değil." 
Üç çocuğu ve eşiyle birlikte Baxoz'dan çıkan son kafilelerde yer alan Nuhoğlu, Türkiye'ye dönüp, eski işi olan telefonculuk yapmak istediğini söylüyor.  

'TÜRKİYE BİZİM KARINDAŞIMIZ'

Türkistan'dan Türkiye'ye gelen ve oradan da İdlib'e geçen Abdurrahman isimli DAİŞ üyesi de neden Suriye'ye geldiği sorusuna "Orada çok para var dediler, ben de geldim" diye yanıt veriyor. İdlib'te bir süre kaldıktan sonra Hama'ya giden ve daha sonra tekrar İdlib'e döndüğünü belirten Abdurrahman isimli DAİŞ'li, "Bir buçuk senedir buradayım. Türkistan'dan Türkiye'ye geldim. Orada para kazanamıyordum, sonrasında ise İdlib'e gittim, bir süre orada kaldıktan sonra Hama'ya gittim ve sonra tekrar Han Şeyhun'a geldim. Orada da Liva Aksa aracılığıyla buraya geldim" diyor. 
Savaşçı olmadığını iddia eden söz konusu çete üyesi "Burada motosiklet tamiri yapıyordum" iddiasında bulunuyor. Abdurrahman isimli DAİŞ üyesi, bundan sonra ne yapmak istediğine ilişkin de Türkiye'ye dönmek istediğini belirtiyor ve "Onlar bizim karındaşımız" diyor. 

KURAN’I OKUYUP KATILMIŞ!

7 yıl İstanbul'da yaşayan ve Avcılar'da oto yıkamacılık yaptığını söyleyen Türkmenistanlı Yusuf Türkmen de 4 buçuk yıl önce örgüte katıldığını söylüyor. "Niçin katıldın?" sorusuna "Allah'ın indirdiği kitabı okuduk ve öyle katıldık" yanıtını veriyor. 
Genellikle Reqa'da kaldığını ve kısa bir süre Irak'ta kaldıktan sonra tekrar Suriye'ye döndüğünü belirten Yusuf Türkmen, "Genellikle örgütte ne iş yapıyordun, savaşçı mıydın?" sorusunu "Mücahidiz" diyerek cevaplıyor. 

'TÜRKİYE'YE DÖNMEK İSTİYORUM' 

Suriye'ye geliş nedeni için "Biz orada Kuran'a ve şeriata göre yaşarız dedik, ama umduğumuz gibi olmadı. Çok yanlışlar oldu. Bize karşı çok yalan vardı" diyen Yusuf Türkmen isimli çete üyesi, "gelmeseydim daha iyi olurdu" diyor ve Türkiye'ye dönmek istediğini söylüyor. "Dönebilecek misin?" sorusuna da "Kobanê'de savaşmadım" yanıtını vererek, bunun yeterli bir gerekçe olduğunu düşünüyor.