TEV-ÇAND 'sinema kahramanı' Mazdek'i andı

TEVÇAND Kültür Sanat Komitesi, 13 Eylül’de “görevi başındayken yaşanan talihsiz bir kaza sonucu" hayatını kaybeden sinemacı Ömer Bağcı’yı (Mazdek) andı. 

TEVÇAND Kültür Sanat Komitesi, “Kürdistan özgürlük mücadelesinin görkemli ve onurlu yolunda tanıdığımız Mazdek Ararat şahsında tüm şehitleri saygı ve minnet ile anıyoruz” dedi.

Açıklamada, “13 Eylül 2019 tarihinde görevi başındayken yaşanan talihsiz kaza sonucu yaralanarak” hayatını kaybettiği belirtildi.

Ömer Bağcı, 14 Eylül'de bir törenle Kobanê’deki Şehit Dicle Şehitliği’nde toprağa verilmişti. 

TEVÇAND, “Tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayıp şahadete ulaşan Mazdek (Ömer Bağcı) yoldaşın kaybı hepimizi derinden sarsıp mücadele tarihimizde yeni bir iddia kazandırmıştır” ifadelerini kullandı.

TEVÇAND, “Örnek alacağımız ve yolundan şaşmayacağımız Mazdek yoldaş, Emekçiliği, mütevazılığı, güler yüzlülüğü ve mücadeleciliği ile devrimin tanınan simalarındandı” diye ekledi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Mazdek yoldaş, devrimci sinemayı geliştirme iddiasıyla bilinse de o sadece bir sinemacı değildi. Gerektiğinde Kobanê de bir savaşçı, gerektiğinde sanat akademisinde bir eğitmen, gerektiğinde film setinde bir oyuncu, gerektiğinde Rojava halkının kalbini kazanmış bir emektar ve gerektiğinde Kürdistan dağlarında bir gerilla olmayı başarmış bir militandı.

Devrim sinemasının kahramanlarından Mazdek yoldaşın "Yürümek doğrudur" sözü en bilmeze bile çok şey anlatır. Evet, yanlış olan durmaktır, bunca haksızlık, adaletsizlik ve zulüm varken durmak yanlıştır ve doğru olan yürütmektir. Halil Dağ'ın yolunda yürüyen ve bize de doğru yolu gösteren Mazdek yoldaş, Rojava devriminin başından beri Rojava topraklarında sayısız çalışmaya imza atan, yüzlerce genç sinemacının yetişmesinde emeği olan ve Rojava sinema komününün kurucularından olup aynı zamanda Halil Dağ sinema ekibinin (Sine Çiya) de bir üyesiydi. Kültür sanat komitesi (TEVÇAND) olarak Yekta, Hevi, Zerdeşt, Delila ve adını sayamadığımız onlarca şehidin mirası yolumuzu aydınlattı. Bu şehitler kervanına Mazdek yoldaş'ın katılmasıyla Kürdistan da kültür sanat devrimi yapma iddiamız daha da güçlenmiştir. Çünkü şehitler giderken bize yarım kalmış hayallerini, amaçlarını da bırakır. Eğer biz şehitlerin yoldaşıysak onların hayallerini gerçekleştirmek bizim görevimizdir diyor ve yollarında tereddütsüz yürüme sözü veriyoruz.

Mazdek yoldaşın da dediği gibi "Yürümek doğrudur" özgürlük için yürümek, insanlık için yürümek, güzellik, iyilik ve doğruluk için yürümek boynumuzun borcudur. Ve şehitler bizim yol göstericimizdir.

Bu temelde Mazdek Ararat yoldaşı tekrar saygıyla anıyor, ailesi ve Kürdistan halkının başı sağolsun diyoruz. “