TEV-DEM, Şengal’e saldırıyı kınadı

TEV-DEM, Türk devletinin Şengal’e saldırılarından Irak Hükümeti ve BM’nin de sorumlu olduğunu belirterek, uluslararası kamuoyuna saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

İşgalci Türk devletinin insansız hava araçlarıyla dün Şengal’e düzenlediği saldırıda YBŞ Komutanlarından Seid Hesen ve yanındaki Îsa Xwedêda şehit düştü. 

Saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapan TEV-DEM, “Êzidî toplumu yıllardır iradesini gasp etmeye kalkışan güçlere karşı direniyor. Osmanlı dönemindeki katliamlardan DAİŞ saldırılarına kadar Êzidîler iradelerine sahip çıkıyor. Şimdi de Türk devleti insansız hava araçlarıyla terörü destekliyor” dedi.

TEV-DEM, şunları da belirtti:

“Birkaç gün önce Êzidi toplumu Mam Zeki Şengali ve Koço’da şehit düşen kahramanları andı. Şehitlerimiz toplumumuzun değerleridir. Türk devleti Şengal’deki Êzidilerin kendi demokratik örgütlenmelerini yapmasına tahammül edemiyor. İşgalci faşist Türk devleti dün tekrar insansız hava araçlarıyla saldırarak YBŞ komutanlarından Seid Hesen’e suikast gerçekleştirdi. Bir NATO üyesi savaş suçu işliyor. Irak’ın bağımsızlığı ihlal edildi. Bu saldırılar Êzidîlerin direniş ve mücadelesini kıramayacaktır.

Êzidîler Irak’ın en temel toplumu olarak kendi değerlerini korumak için terörü kendi imkanlarıyla yendi. Irak Hükümeti Türk devletinin hava saldırısı gerçekleştirmesine izin vereceğine Êzidileri korumalıdır. Şengal’e yönelik saldırılardan Irak Hükümeti sorumludur.

TEV-DEM olarak BM ve uluslararası hukuk örgütlerini sorumlu görüyoruz. Kendi imzaladıkları anlaşmalara rağmen azınlık olan inançları ve halkları korumuyorlar. Tüm uluslararası kuruluşlarına bir an önce Türk devletinin saldırılarını durdurması için çağrı yapıyoruz.”