TEV-DEM: Demokratik Suriye’yi yaratma zamanı geldi

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) 12 Mart 2004 Qamışlo katliamının yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. TEV-DEM, demokratik bir Suriye yaratmak için vaktin geldiğini kaydetti.

TEV-DEM Koordinasyonu, 12 Mart Qamişlo katliamının 15’inci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, katliamda hayatını kaybedenleri andı.

12 Mart 2004 tarihinde Qamişlo futbol takımı ile Derazor’un futbol takımı arasında Qamişlo stadyumunda yapılan müsabaka sırasında bazı şovenist gruplar tarafından provokasyon yapılmıştı. TEV-DEM, bu provokasyon sonucunda 40’ı aşkın Kürt ile bazı asker ve polislerin hayatın kaybettiğini hatırlattı.

Açıklamada, “Bu provokasyon sonrası asker, polis ve onların himayesinde olan şovenist Arapların saldırısı sonucu şehit düşenleri minnetle anıyoruz” denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Suriye’de kaldığı süre içerisinde ciddi bir gerilim yaşanmadığına dikkat çeken TEV-DEM, 1999’da Öcalan’ı esaret altında alındığı uluslararası komplo ardından Suriye rejiminin Kürt karşıtı politikalara yöneldiğine işaret etti.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Bu politikalar Kürt karşıtı şovenizmin ortaya çıkmasını beraberinde getirmiştir. 12 Mart katliamı da bu politikalar sonucu gerçekleşmiştir. Suriye daha sonraları toplumsal ve siyasal krizlerle karşılaşmış ve 2011’den bu yana büyük bir yıkım içine girmiştir. Suriye devleti Önder Apo zamanında kurulan ilişkilere değer verme yerine Türk devletiyle ilişki kurup Kürt karşıtlığı içine girince toplumsal ve siyasal dengelerde çöküntü yaşamış, böylece bugünkü duruma düşmüştür. Bu gerçeklik göstermiştir ki, Suriye’de barış ve istikrar Kürt sorununun çözümü ve halkların kardeşliğine dayalı demokratik bir sistem kurmakla mümkündür.”

12 Mart katliamına karşı Kürt halkının Rojava’nın her yerinde, Halep’te ve Şam’da gösterdiği tepkiyi hatırlatan TEV-DEM, “2012’de Kobanê’de başlayan Rojava Devrimine 2004 Qamışlo katliamı sonrası gerçekleşen serhıldanlar da önemli bir zemin sunmuştur” dedi.

Açıklamada, “Rojava Devrimi ve Kuzey Suriye halklarının yarattığı demokratik sistem halkları birbirine düşüren şovenist zihniyeti tarihin karanlık sayfalarına gömmüştür. Artık Kuzeydoğu Suriye’de 2004 gibi provokasyonların yapılamayacağı Arap, Kürt ve Süryani kardeşliği yaratılmıştır. Şimdi halklar arası düşmanlığın bir daha hortlatılamayacağı demokratik Suriye’yi yaratma zamanıdır” ifadeleri kullanıldı.

TEV-DEM şöyle noktaladı: “Tüm Suriye halkları, Suriye’nin yurtsever demokratik güçleri ve mevcut devlet yönetimini de bu katliamdan ve yakın tarihte yaşananlardan ders çıkararak demokratik ulus çizgisinde Demokratik Suriye’yi yaratma doğrultusunda sorumluluk almaya çağırıyoruz (...) 2011’den bu yana verdiğimiz mücadele ve şehitlerin emeği de mutlaka Özgür Kürdistan ve Demokratik Suriye’yi yaratacaktır.”