TEV-DEM Eşbaşkanı: Çözümün anahtarı İmralı'dadır

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın geçtiğimiz günlerde okunan mesajını değerlendiren TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Türkiye'nin yeni bir başlangıç yapması gerektiğini belirterek, "Bu yeni başlangıcın anahtarı Önder Apo'nun yanındadır" dedi.

Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 8 yıl sonra avukatlarıyla görüşmesinin ardından okunan mesajını ANF'ye değerlendirdi. Türkiye'nin Kürt karşıtı politikasının çıkmazda olduğunu belirten Xerîb Hiso, Türkiye'nin yeni bir başlangıç yapması gerektiğini belirterek, "Bu yeni başlangıcın anahtarı Önder Apo'nun yanındadır" dedi.

Öcalan ile yapılan görüşmenin direniş sonucu gerçekleştiğini belirten Xerîb Hiso, Öcalan'ın Ortadoğu'yu çok iyi bildiğini ve mesajının da kendileri için çok büyük anlam taşıdığını kaydetti. Xerîb Hiso, "Önder Apo uzun yıllar bu coğrafyada yaşadı ve bu coğrafyayı siyasal, toplumsal ve ilişkiler açısından çok yakından tanıyor. Önder Apo bu coğrafyayı çok iyi bildiği gibi burada büyük bir etkiye sahip. Çünkü Önder Apo burada olduğu zamanda sonrasında ise sürekli olarak barış için çalıştı" dedi. 

‘O YÖNDE ADIMLAR ATIYORUZ'

Öcalan'ın mesajında Kuzey-Doğu Suriye için yaptığı "Suriye’deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır" değerlendirmesine ilişkin de konuşan Xerîb Hiso, "bu yönde adımlar attıklarını" kaydetti.

'ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇAĞRI'

Xerîb Hiso, "Önder Apo'nun hem Türkiye ve Kuzey Kürdistan, hem de Suriye ve Rojava için yaptığı çağrı çok etkili bir çağrıdır. Özellikle burada Kuzey-Doğu Suriye'de atılan adımlar da o çerçevede atılan adımlardır. Savaş ne bize hizmet eder, ne de rejime hizmet eder. Önder Apo'nun perspektifi doğrultusunda baktığımızda bir çözümün zemini ancak diyalog, müzakere ve görüşmelerle olur. Suriye'yi içinden geçtiği krizden çıkarmamızın yolu budur. Önder Apo'nun mesajının doğru algılanması gerekir. Bizler TEV-DEM olarak bu mesajı çok önemli buluyoruz" diye kaydetti.

'TÜRKİYE, 2013 NEWROZU VURGUSU ÜZERİNDE DURMALI'

Öcalan'ın mesajında dile getirdiği "Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır" ifadelerini de değerlendiren Xerîb Hiso, şunları dile getirdi: "Bizler hiç kimse için hiçbir zaman tehdit olmadık. Sadece hakkımızı savunuyoruz. Önder Apo, Türkiye'nin hassasiyetleri konusunda duyarlı olunması gerektiğini belirtiyordu. Doğrudur. Bizler tüm komşularımızın hassasiyetlerini göz önünde bulundurduğumuz gibi Türkiye'nin hassasiyetlerini de göz önünde bulunduruyoruz. Önder Apo mesajında 2013 Newrozu'ndaki mesajına değiniyor. Türkiye açısından asıl üzerinde durulması ve dönülmesi gereken yer orasıdır."

AKP-MHP İTTİFAKI TÜRKİYE'Yİ PARÇALADI

AKP-MHP'nin Kürt düşmanlığı ve Kürtlerin tüm kazanımlarının yok edilmesi temelinde bir ittifak kurduğunu kaydeden TEV-DEM Eşbaşkanı, bu ittifakın Türkiye'yi "toplumsal, ekonomik, siyasal ve düşünsel büyük bir parçalanmışlığa sürüklediğini" belirterek, "Böyle devam ederse, bir 'halklar baharı'nın Türkiye'de de vuku bulması uzak bir ihtimal değil" ifadelerinde bulundu.

'ÇÖZÜMÜN ANAHTARI İMRALI'DA'

"Türkiye'nin bu siyasetini değiştirmesi ve yeni bir başlangıç yapması gerekiyor" diyen TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, hem Kuzey Kürdistan için hem de Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye için çözümün anahtarının İmralı'da olduğunu vurguladı. Xerîb Hiso, "Bu yeni başlangıcın anahtarı Kuzey Kürdistan'dadır, Önder Apo'nun yanındadır. Eğer Türkiye yeni bir başlangıç yapmak istiyorsa öncelikli olarak açlık grevinde olan eylemcilerin taleplerini karşılamalı ve tecride son vermeli. Bu tecridin kırılması ve Önder Apo'nun özgür ortamda çalışması, tüm krizlerin önünü aldığı gibi çözümün de başlangıcı olur. Çözümün anahtarı İmralı'dadır" diye belirtti.