TEV-DEM: Irak Türk devletine hizmet etmemeli

TEV-DEM, Irak hükümetinin Şengal’e tehditlerinin Türk devletinin çıkarına hizmet ettiğini belirtti.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Irak hükümetinin Şengel’a yönelik tehditlerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Irak hükümetine seslenilerek, Şengal’deki Êzidî toplumuna karşı ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesini istedi. Açıklamada, Irak hükümetinin  çözüm için örnek olan demokratik çözüm projesine destek verilmesi talep edildi.
‘TÜRK DEVLETİNİN ÇIKARLARINA HİZMET EDİYOR’

TEV-DEM, şunları da kaydetti:
“Teröre karşı mücadele eden ve uluslararası  toplum yerine direnen Şengal halkımızın iradesini ve direnişini kırmak için bu sefer yönünü Gire Girzk’a verdi. Özellikle de Şengal ve bir çok bölgeden güçlerini çeken Irak hükümeti yerine savaştı."

Irak hükümetinin bölgede yaptığı askeri sevkiyatlarla Şengal halkının kazanımlarını ellerinden almak istediğini belirten TEV-DEM, bunu da Şengal halkının, yaşlısı genci, çocuğu kadınıyla yaşadığı bütün acılara rağmen yapmak istediğini ifade etti. Merkezi hükümetin bu iradeye sahip çıkması ve temel hakları demokratik bir zeminde kabul etmesi gerekirken, 9 Ekim anlaşmasını uygulayarak bölgeye saldırdığı vurgulandı. Bununla Irak hükümetinin işgalci Türk devleti ile onun yancılarının çıkarlarına hizmet ettiğini belirten TEV-DEM, bunun Şengal halkına karşı yeni bir ferman olduğunu ifade etti.
'IRAK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİ'

TEV-DEM, “Irak hükümeti, Şengal’de bulunan Êzidî toplumuna karşı görevlerini yerine getirmesi gerekir. Çözüm için örnek olan demokratik projelerine destek vermeleri gerekir. Êzidîlerin, Iraklı yetkililerle yaptıkları bütün görüşmelere ve çağrılara rağmen başta Irak hükümeti olmak üzere olumlu bir geri dönüş gerçekleşmedi. Bu durum Irak'taki krizi derinleştirirken, yalnızca bazı bölgesel güçlerin yararına oluyor."