TEV-DEM Kongresi sona erdi-YENİLENDİ

Qamişlo kantonunun Rimelan beldesindeki Aram Tigran Kültür Merkezi’nde “Örgütlü ve özgür toplum ile zaferi garantileyeceğiz” sloganıyla düzenlenen TEV-DEM 3. Kongresi sona erdi.

Kuzey Suriye’den 500 delegenin katılımı ile yapılan kongrede yeni yönetim seçimi yapıldı ve kongrenin sonuç bildirgesi okundu.

Kongrede Yürütme Kurulu’na seçilen 63 üye yemin etti. Yemin töreninin ardından konuşan TEV-DEM Yürütme Kurulu eşbaşkanları Zelal Ceger ve Xerîb Hiso, hareketin amaçlarına ulaşabilmek için çalışma yürüteceklerini belirtti.

Kongreyi tüm Kuzey Suriye halklarına kutlayan eşbaşkanlar, “Devrim sona ermedi. Bulunduğumuz devrim sürecinde çok daha yoğun bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Efrîn’deki işgali sona erdirmeliyiz. TEV-DEM olarak Efrîn’in özgürlüğü için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. Mücadelemiz zafere kadar sürecektir” dedi.

Kongrenin sonuç bildirgesini ise TEV-DEM Diplomatik İlişkiler Sözcüsü Kemal Akif okudu.

Sonuç bildirgesinde, kongrenin Kuzey ve Doğu Suriye’den 500 delegenin yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve özerk yönetim temsilcileri ile şahsiyetlerin katılımı ile gerçekleştirildiği belirtildi. Delege ve misafirlerin TEV-DEM’in Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da süren krizin çözümü için yürüttüğü dürüst siyaseti onayladığı vurgulandı.

Kongrede yapılan konuşmalar ve okunan raporların ardından söz alan delege ve katılımcıların önerileri doğrultusunda örgütlenme sisteminde değişikliğe gidildiği belirtilen bildirgede, “Katılımcılar, demokratik ulus felsefesi ile hareketimizin Suriye savaşının başından bu yana temel aldığı üçüncü çizgiye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Tüm katılımcılar, hareketimizin Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’daki krizin çözümü için yürüttüğü politika ve duruşu onayladı. Savunduğumuz üçüncü çizgi, tüm halk ve inançların temsil hakkı bulduğu demokratik Suriye’yi amaçlamaktadır. Ayrıca Demokratik Özerk bölgeler bu sisteminin Ortadoğu krizinin çözümü olduğunu kanıtlamaktadır” denildi.

Kongrede birçok örgütsel kararın da alındığının belirtildiği bildirgede şunlara yer verildi: “Hareketimizin Rojava ve Kuzey Suriye’de gençlerin ve kadınların öncülük ettiği aktif bir kurum olmasındaki ısrarımız devam edecektir. Hareketimiz ayrıca Kürdistan’da uygulanan zorunlu göç politikalarına karşı strateji geliştirmiştir. Yine göç etmek zorunda kalan halkımızın vatana dönmesi için tüm demokratik yol ve yöntemler kullanılacaktır. Kongrede, Kürdistan ulusal kongresinin önemine bir kez daha vurgu yapılmıştır. Ayrıca Efrîn’in özgürleştirilmesi kongresinde alınan kararların pratiği için harekete geçilmesi kararı alınmıştır.”