Tirbespiyeli Ermeni: Katliamlara karşı birlik olalım

Tirbespiye şehrinde yaşayan Ermeni İskender Sabri, "Katliamlara karşı birlik olalım" dedi.

Ermeni Katliamı'nın yıl dönümünde, o dönemleri kendileri birebir görmemiş olsalar da büyüklerinden öğrenen Tirbespiyeli Ermeni aileler, kapılarını ANF’ye açtı. Bayramdan kalan renkli yumurta, kurabiye ve şekerlerden ikram ettiler. Sonrasında ise katliamla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

İskender Sabri, Mardin’in Derik ilçesinde yaşadıkları zorluk ve katliamlardan sonra Rojava’nın Dirbesiye şehrine göç eder. Buradan da Tirbespiye şehrine yerleşirler.

'DERAZOR'DA 1 MİLYONA YAKIN ERMENİ KATLEDİLMİŞTİ'

 Sabri, şunları anlattı:

“Bizim aileye Mardin Derik’te Dadogiller derlermiş. Dedemler Osmanlı’nın yaptığı katliamdan kaynaklı bütün ailesini kaybedince babam tek başına kalıp sonra Suriye’ye kaçar. Önce Dirbesiye’ye gelir, oradan da Tirbespiye şehrine gelip yerleşirler.

Her 24 Nisan Merge’de (Merge Heseke ve Dera Zor arasında bulunan bir bölge) katliama uğrayanların anısını temsil eden bir tarih olarak anılır. 1 milyona yakın Ermeni orada katledilmişti. Arapça adı Xevset Ermen olan Merge’de her yıl anmalarını yapardık ama DAİŞ gibi terörist gruplar geldikten sonra herkes kendi şehrinde anmasını yapar oldu. Bizler de anmamızı Qamişlo’da yapıyoruz.

Bu anmalara hepimiz katılırız; din adamlarımız, halk ve herkes katılır, dini vecibelerimizi yerine getiririz. Merge’de de ibadet yerimiz vardır. Her yerden halk Merge’ye gelir, Beyrut’tan, Mısır’dan, Ermenistan’dan, Irak’tan, Türkiye’den, hatta Avrupa’dan bile gelenler oluyordu. O gün kesinlikle herkes bir araya gelir, sonra da herkes geldiği yere geri dönerdi. Ermeni katliamı orada olmuştu aslında."

‘BİRLİK OLALIM’

Son olarak İskender Sabri, şunları belirtti: 

“Ermenilerin geçmiş bayramlarını kutluyorum. Bizler hepimiz birlik olmalıyız. Bizler çoğunlukta 24 Nisan’da da katliamın olduğu yerlere gittiğimizde, katledilenlerimizin kemiklerini gördüğümüzde yüreğimiz sızlıyordu, üzülüyor ve ağlıyorduk. Bizler katliamlara karşı birlik içinde olmalı, birbirimize yoldaş olmalıyız.”