Türk devleti 100 bin dönüm ekili araziyi yaktı

Türk devleti Mayıs ayı başından bu yana Kuzey ve Doğu Suriye Özek Yönetimi'ne bağlı alanlarda tarım arazilerini hedef alan saldırılarını arttırdı. Şimdiye kadar en az 100 bin dönüm arazinin kül olduğu bildirildi.

Bölgenin temel geçim ve ekonomik kaynağı olan tarım, işgalci Türk devletinin tehdidi altında bulunuyor. Türk devleti, çeteleri ile birlikte bir yandan işgal ettiği alanları yağmalarken, diğer bölgelere ise sistematik bir şekilde saldırıyor. Bombalamanın olmadığı gün yok gibi.

ANHA’nın çiftçilere dayandırdığı haberine göre şimdiye kadar 100 bin dönüm buğday ve arpa 360 dönüm zeytin bahçesi yangınlarda kül oldu.

Yangınların çoğu Türk devleti ve çetelerinin işgal altında tuttuğu alanlara sınır olan yerleşim yerlerinde yaşandı.

Cizre ve Fırat bölgeleri ile Şehba’daki yangınların bilançosu şöyle sıralandı:

Til Temir’in köylerinde 13 bin dönüm arazi, Zirgan’ın köylerinde 17 bin dönüm arazi yandı.

Fırat bölgesinde 35 zeytin ağacı ve 21 bin 560 dönüm ekin ateşe verildi.

Minbic ve köylerinde çeteler tarafından kasıtlı olarak çıkarılan yangınlarda 540 dönüm buğday ve arpa ile 360 dönüm meyve ve zeytin bahçesi kül oldu.

Şehba’da 600 dönüm buğday ve arpa ile 3 bin 500 zeytin ağacı yandı.

Qamişlo Kantonunun Til Berak ve Til Hemîs ilçelerinde 4 bin dönüm ekin yandı.

Hesekê’nin köylerinde27 bin 70 dönüm arazi çetelerce ateşe verildi.

Derazor’da 14 bin 100 dönüm arazi yangınlarda zarar gördü. Kuzey ve Doğu Suriye Tarım ve Ekonomi Komitesi Eş Başkanı Selman Barûdo, yangınlara müdahale sırasında 3 sivilin yaşamını yitirdiğini, 2 kişinin ise yaralandığını belirtti.

İşgalci Türk devleti ve DAİŞ çeteleri el ele vererek, 2019 yılında da hasat mevsiminde Kuzey ve Doğu Suriye’de yüzbinlerce dönüm ekili tarım arazisini ateşe vererek, Özerk Yönetim ekonomisini darbelemeyi hedeflemişti.

Özerk Yönetim Tarım ve Ekonomi Komitesi verilerine göre, geçtiğimiz sene 435 bin 500 dönüm ekili tarım arazisi ateşe verildi.