Türk devleti İdlib'te M4 ve M5 üzerinde yeni noktalar inşa ediyor

Türk devleti İdlib'te M5 ile M4 yollarının kesişme noktası üzerinde bulunan Serakîb ilçesinde yeni noktalar inşa ediyor.

İşgalci Türk devleti İdlib'in Maaret El Nûman kentinin rejim ve Rus güçlerinin denetimine geçmesinin ardından M5 ile M4 yollarının kesişme noktası üzerinde bulunan Serakîb ilçesinde yeni noktalar inşa etti.

Edinilen bilgilere göre, Türk devleti, Maaret El Nûman'ın düşmesinin ardından Serakîb'in kuzeyinde M5 ile M4 yollarının ayrılma noktasında 2, kentin güneyinde de 2 yeni askeri nokta inşa etti.

Rusya, Türkiye ve İran arasında Eylül 2018'de imzalanan Soçi anlaşmasıyla İdlib'in etrafında 12 Türk gözlem noktası kurulmuştu.

Suriye rejiminin Ağustos 2019'da Han Şeyhun'u almasıyla Türk devletinin Morek'teki gözlem noktası rejimin çemberinde kalmıştı.

Diğer yandan Maaret El Nûman'ın düşmesiyle de Surman'daki gözlem noktası ve Halep'in batısında çatışmalar sonrası da Raşidîn bölgesindeki Türk gözlem noktası rejimin çemberinde kaldı.

Öte yandan rejim güçleri, Rusya'nın hava desteğiyle Türk devletinin İdlib'in doğusundaki Tel Tuqan ve Ayn Eys bölgelerinde bulunan gözlem noktalarına da yaklaşmış durumda.

Söz konusu girişim Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Soçi ve Astana'da yapılan görüşmelere sadık kalmadığını savunarak, "Göbeğimizi kendimiz keseriz" demişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov da bugün yaptığı açıklamada Erdoğan'ın sözlerini kabul etmediklerini belirtmişti.

Erdoğan bugün de yaptığı konuşmada "İdlib'teki gelişmelere seyirci kalmayacağız. Askeri güç kullanmak dahil, yapmaktan çekinmeyeceğiz" dedi.