'Türk devleti DAİŞ'lileri cezaevinden kaçırmak istiyor'

Kuzey Doğu Suriye Cezaevleri Genel Yönetimi üyesi, Türk devletinin cezaevlerinin çevresini vurarak DAİŞ'lileri kaçırmak istediğini, DAİŞ uyuyan hücrelerinin de bundan güç olarak DAİŞ'lilerin tutulduğu Hesekê Cezaevine saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk devleti 4 gündür 12 bin DAİŞ çetesinin tutulduğu cezaevlerine ve yaklaşık 70 bin DAİŞli kadın ve çocuğun tutulduğu kampların yer aldığı Kuzeydoğu Suriye’ye tank, top ve onbinlerce çetesiyle saldırıyor. Türk devleti saldırılarında siviller ve DAİŞ çetelerinin bulunduğu cezaevlerinin çevreleri hedef alınıyor. Türk devletiyle eş zamanlı olarak DAİŞ çetelerinin uyuyan hücreleri de harekete geçmiş durumda.

İşgal saldırılarında ilk günden itibaren Qamişlo’da DAİŞ çetelerinin tutulduğu Çirkin Cezaevi etrafını vuran Türk devleti dün Navkure Terör Cezaevi’nin yakın çevresini hedef almıştı. Dün gece saat 02.00'da DAİŞ'in uyuyan hücreleri bini aşkın DAİŞ çetesinin tutulduğu Hesekê Xoyran’daki merkezi cezaevi önünde bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda maddi zarar meydana gelirken, güvenlik güçlerinin erken müdahalesi ve saldırı sonrası aldığı tedbirler sonucu cezaevinden kaçış gerçekleşmedi. ANF 200’den fazla yabancı çetenin de olduğu Hesekê’deki merkezi cezaevine gerçekleştirilen saldırının görüntülerine ulaştı.

‘CEZAEVLERİNİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKTA ZORLANIYORUZ’

Kuzey Doğu Suriye Cezaevleri Genel yönetimi üyesi ANF'ye yaptığı açıklamada, "Başta Hesekê olmak üzere tüm Kuzey Doğu Suriye cezaevlerindeki çeteler çok tehlikeli. Hesekê cezaevinde bini aşkın DAİŞ tutuklusu var. Bunların hepsi DAİŞ’in katı ve katliamlar yapmış, katliam talimatlarını vermiş çeteleridir. 3-4 gündür bu cezaevi önünde Suriyeli olan çetelerin aileleri toplanıyor ve çocuklarını vermemizi istiyor. Güvenlik güçlerimize taş atıyorlar. Bu çetelerin hepsi çok tehlikeli. Cezaevinden kaçmaları durumunda DAİŞ’le hiç mücadele etmemiş gibi oluruz. Onları bırakmamız söz konusu olamaz. Fakat aileleri cezaevi çevresinden uzaklaştırmak ve cezaevinin güvenliğini sağlamak ciddi bir sıkıntıya dönüşüyor.

Navkure Cezaevi'nin yakın çevresinin Türk devleti tarafından vurulduğu ve bu şekilde çetelerin kaçmasının sağlandığı görüntüler tüm dünyaya yansıdı. Türk devleti DAİŞ’i yeniden toparlamak ve kullanmak istiyor. Bizler de bu koşullarda cezaevlerinin güvenliğini sağlamakta çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Dünya DAİŞ’in yeniden canlanmaması için Türk devletinin işgal saldırılarına karşı tavır almalıdır" dedi.