Türk devleti ‘Dünya Mirası’nı bombaladı

Türk savaş uçakları, Efrîn kenti yakınında Dünya Mirası listesinde yer alan Brad sitesini bombaladı.

Suriye Antikalar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk savaş uçakları Çarşamba akşamı Brad sitesini bombaladı.

Bu site 2011’den bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Genel Müdür Mahmud Hamud, bombardımanda sitenin bir çok yapısının yıkıldığını söyledi. Bunlar arasında Maruni topluluğunun öncüsü Aziz Marun’un mezarı ve mezarın yer aldığı Saint Julianos Kilisesi de bulunuyor.

DÜNYANIN EN ESKİ KİLİSELERİNDEN

Hamud, bu kilisenin “dünyadaki en eski Hristiyan kiliselerinden biri” olduğunu belirtirken, 4’üncü yüzyılın sonlarında inşa edildiğini hatırlattı. Tarihi yapı, Efrîn’e 15 kilometre mesafede bulunuyor. Aziz Marun’un mezarı 2002 yılında Fransız arkeologlar tarafından keşfedilmişti.

HRİSTİYANLIK TARİHİNİN EN GÜZEL SAYFALARINDAN BİRİ

Türkiye, 20 Ocak’ta başlattığı işgal saldırılarında sistematik olarak sivilleri, sivil alt yapıları ve tarihi yapıları hedef alıyor. Ocak ayı sonunda 3 bin yıllık geçmişe sahip bir Hitit tapınağı Türk savaş uçakları tarafından tahrip edilmişti.

MOĞOLLAR BİLE BUNU YAPMADI

Antik Brad kenti, Çarşamba günü yapılan bombardımanda Aziz Marun’un mezarının yanısıra Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda Hristiyan kalıntılarını barındırıyor.

AFP'ye konuşan Antikalar Müdürlüğü’nün eski bakanı Maamun Abdulkerim, “Bu tesis, Hristiyanlık tarihinin en güzel sayfalarından birini teşkil ediyor. Üç kilise, bir manastır ve beş metrelik bir kule barındırıyor” dedi. Abdulkerim, “Moğollar bile bunu yapmadı” diye ekledi.