Türkiye insanlığa meydan okuyor

Efrîn’i işgal etmek için bütün konvansiyonel silahlarını ve savaş güçlerini seferber eden Türk ordusu, kuşatmaya aldığı kent merkezine yönelik bombardımanla katliam yapıyor.

Diktatör Erdoğan reisliğindeki AKP-MHP koalisyonun yönettiği Türk devletinin, konvansiyonel silahlar eşliğindeki ordusu ile bünyesine aldığı DAİŞ ve El Kaide kalıntısı çeteleri saldığı Efrîn merkezi akşam saatlerinden yeniden bombalandı. Türk savaş uçakları ve topçu bataryalarının vurduğu kent merkezinde, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişi şehit oldu ve yaralandı.

Kürt düşmanlığı üzerinde kurulan dinci-ırkçı koalisyonun yönettiği Türk devleti, Kürdistan’ın Akdeniz’e yakın yerleşim alanı Efrîn’i işgal ederek Kürtsüzleştirmek, oradaki demokratik modeli boğmak ve sömürgeciliği tüm Kürdistan’da tahkim etmek için tüm gücünü seferber etmesine rağmen 55 gündür, Efrîn halkını ve savaşçılarını teslim alamadı.

Türk ordusu, savaş uçaklarıyla bombardıman ve karadan topçu atışlarını aralıksız sürdürüyor. Yerleşim yerlerini yıkıp sivil katliamlar yapan Türk ordusu, son iki gündür kuşatmaya aldığı Efrîn kent merkezini de bombalıyor.

KENT MERKEZİNDE NÜFUS YOĞUNLUĞU

Türk devletinin saldırıları sonucu ilçe ve köylerden halkın gelmesiyle birlikte kente merkezine büyük bir nüfus birikti. Kentin suyunu kesen, ekmek sağlayan fırınları vuran Türk devleti, etrafını bombalayarak halkını terk etmesini sağlamaya çalıştı. Buna rağmen kent boşalmayınca bu akşam saatlerinden itibaren yeniden kent merkezine yöneldi.

KENT MERKEZİ BOMBARDIMAN ALTINDA

İşgalci Türk ordusu, saat 16.00'dan itibaren obüs ve toplarla Efrîn kent merkezini bombalamaya başladı. Türk savaş uçakları da kent merkezine saat 16.30'da bomba yağdırdı. Halkın direkt hedef alındığı bombardıman sürerken top atışları da kesilmedi. İlk saldırılarda 2'si çocuk 5 kişi şehit oldu, 12 kişi de yaralandı. 2'si çocuk 9 kişinin aynı aileden olduğu öğrenildi.

BOMBARDIMAN DURMADI

ANHA'ya göre devam eden bombardıman sonucu Kajin Ali (4) ve Mihemed Qişle (6) adlı çocukların da şehit olmasıyla birlikte saat 22.00 itibariyle şehit sayısı 7'ye yükseldi.

KENTİN ÇEPERİ DE VURULDU

Türk ordusu sadece kent merkezini değil hem kentin çeperini hem de çatışmaların sürdüğü alanları da bombaladı. Efrîn merkeze bağlı Tirinde köyüne obüslü saldırılarında Robin Memo (5), Rolyane Memo (11), Mıhemed Ebdo Memo (9), Rozi Memo (6), Neçirvan Memo (13) isimli çocuklar yaralandı. Yaralanan çocuklar saat 22.30'da Avrîn Hastanesi’ne kaldırıldı.

5 CEPHEDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Efrîn'in Bilbilê, Şiyê, Şêrawa, Şêra ve Mabeta cephelerinde QSD ile Türk ordusu ve bünyesinde çeteler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Öğle saatleri itibariyle en az 81 Türk askeri ve çete elemanı öldürüldü, 6 askeri araç imha edildi.

Gün içinde yazılı açıklama yapan QSD Basın Merkezi, şehit düşen 14 savaşçının kimliğini; Asayiş de 28 üyesinin kimlik bilgilerini kamuoyuyla paylaştı. Efrîn'de bugün de 32 direnişçi yapılan cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

MSD ÇAĞRI YAPMIŞTI

Türk devletinin kenti kuşatmasının ardından gün içinde bir kez daha açıklama yapan Demokratik Suriye Meclisi (MSD), "Uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerine devam eden bu saldırı ve katliamlar karşısında sessiz durmaktan vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Uluslararası toplum ve insan hakları örgütleri, insanlıkları gereği üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Güvenlik Konseyi’nin tüm Suriye’de ilan ettiği ateşkes uygulanamamış ve faturası da Efrîn ve Doğu Guta halklarına kesilmiştir. Güvenlik Konseyi aldıkları ateşkes kararlarına saygı göstermeli ve çok acil bir şekilde uygulanabilmesi için mücadele etmeye çağırıyoruz" demişti.

KÜRTLER VE DOSTLARI AYAKTA

Türk devletinin saldırganlığına karşı 54 gündür ayak olan Kürdistanlılar ve dostları, bugün de hem Avrupa merkezlerinde hem de Kürdistan parçalarında protesto gösterileri yaptı. Avrupa'nın bir çok kentinde Efrîn merkezine yönelik bombardımanla birlikte protesto gösterileri yapılmaya devam ediliyor.

TEV-DEM AÇIKLAMA YAPTI

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Eşbaşkanlığı da saat 23.10'da yazılı bir açıklama yaparak, mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. İşgalci Türk ordusunun uçak, tank, top ve her türlü ağır silahla saldırılar düzenleyerek uluslararası hukuku çiğnediğini hatırlatan Eşbaşkanlık, Efrîn halkının soykırım amaçlı saldırılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. "21. yüzyılda Erdoğan bir halkı göçe zorlayarak, soykırım siyaseti yürütmek istemektedir. Bu soykırımla işgalci Türk devletinin hedefi Efrîn’in demografik yapısını değiştirmektir.

İşgalci Türk devleti kasten DAİŞ, El Nusra ve diğer göçmenleri Kürt köylerine yerleştirmektedir" diyen Eşbaşkanlık, Batı dünyasının Türk şantajcılığına boyun eğerek sessiz kaldığına işaret etti. TEV-DEM Yürütme Kurulu Eşbaşkanlığı, açıklamasını şu çağrılarla tamamladı: "Dört parça Kürdistan’daki halkımıza mücadeleyi yükseltmesini, eylemlerini güçlendirmelerini ve Çağın Direnişi’ne sahip çıkarak Efrîn’e yönelik soykırım ve demografinin değiştirilmesi siyasetini durdurmaları çağrısı yapıyoruz. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Af Örgütü ve tüm insan hakları kurum ve kuruluşları, halkımıza yönelik zulüm ve baskıya karşı açık bir tavır alarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri çağrısı yapıyoruz.”