Türkiye’ye sığınan mülteciler organ mafyasına peşkeş çekiliyor

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan mültecilerin Ankara’daki resmi sağlık kuruluşlarında böbreklerini uluslararası çapta çalışan organ mafyasına sattığı ortaya çıktı.

Fransızca/Almanca yayın yapan televizyon kanalı Arte Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin yaşadığı dramlara ilişkin bir belgesel yayınlandı. Özellikle organ mafyasının eline düşen Suriyeli mültecilerin hikayelerine dikkat çekilen belgeselde mültecilerin açlıkla mücadele etmek veya Avrupa ülkelerine gelebilmek için böbreklerini satmak zorunda kaldıkları anlatıldı.

Belgeselde Hatay’da yaşayan ve böbreğini 5 bin Euro karşılığında satmak zorunda kalan Suriyeli bir mülteci kadının yaşadıkları izleyicilere aktarıldı. Almanya’ya gidip aile birleşme oturumu almak için böbreğini bir Suudi Arabistanlıya sattığını anlatan mülteci kadın, tetkikler ve böbrek için ameliyatın Ankara’da resmi olarak çalışan bir sağlık kuruluşunda yapıldığını belirtti.

Mültecilerin sosyal medya üzerinden alıcılar veya böbrek mafyasıyla ilişki kurduğuna dikkat çekilen belgeselde İstanbul’da yaşayan bir başka genç bir mültecinin de böbreğini 15 bin Dolar’a satıcı bulduğu ifade edildi. Belgeselde aynı mültecinin şu sözleri aktarıldı: “İstanbul’a geldikten sonra emeğimizin sömürüldüğünü gördüm. İlk başlarda günde 2-3 Euro’ya çalıştırıldım ve şimdiye kadar birçok kez iş değiştirdim. Bize böbreğimizi satmak için dışında bir çıkışı yolu bulmuyorlar.”

UYUŞTURUCUDAN SONRA EN FAZLA ORGAN TİCARETİ

Belgeselin çekimi sırasında çalışan gazeteciler, organ mafyasının İstanbul’da nasıl mültecileri bulduğunu ve onları nakil öncesinde hangi otellerde tuttuğunu tespit ettiler. Yasa dışı faaliyetler işler içinde uyuşturucu ticaretinden ardından Türkiye üzerinden en fazla organ ticaretinin yapıldığı belirtildi.

Türkiye’de böbrek satışının yasak olduğunu, ancak bu yasa dışı ticarete karşı yeterli tedbirlerin alınmadığı ifade edilen belgeselde uluslararası çalışan birçok böbrek mafyasının Suriyeli mültecilerin böbreklerini almaya çalıştığına dikkat çekildi. Arte’nin “Reportage” programı için çekilen belgeselde Ayrıca organ mafyasının Türkiye’de nakili gerçekleştirememesi halinde mültecileri Mısır’a götürdüğünü ve böbrek nakilinin burada yapıldığı bilgisi verildi.