YPG: Dera Zor’un doğusu tamamen özgürleştirildi

YPG Genel Komutanlığı, Dêra Zor’un doğusunun, tamamen DAİŞ çetelerinden özgürleştirildiğini açıkladı.

YPG Genel Komutanlığı, Yerel Arap Aşiretleri, Rusya ve Koalisyon güçlerinin desteği ile Dêra Zor’un doğusunun tamamen DAİŞ çetelerinden özgürleştirildiğini duyurdu. Basın açıklamasında konuşan Rus General Alex Kim ise, DAIŞ’e karşı Dêra Zor’da ortak operasyon kararı aldıklarını belirtti.

Ayrıca YPG’nin ortak bir komutanlıkta mücadeleyi yürütmeye hazır olduğu da açıklamada belirtildi.

Dêra Zor’un doğusunda özgürleştirilen ilk mahalle olan El Salihiye mahallesinde Rus General Alex Kim, Cizre Fırtınası Hamlesi Sözcüsü Lilwa Ebdullah ve Dêra Zor Sivil Meclisi Eş başkanı Xesan El Yusif ve YPG Sözcüsü Nuri Mehmud’un katılımıyla açıklama yapıldı.

YPG adına Sözcü Nuri Mehmud, Dêra Zor’un Fırat Nehri doğusundaki bölgesinin tamamen özgürleştirildiği belirtti.

Mehmud, “Biz desteklerin daha güçlü bir şekilde verilmesini ve özelikle hava operasyonlarının daha etkili bir şekilde yürütülmesini umut ediyoruz. Çetelere karşı yürütülen silahlı mücadelenin başarılı bir şekilde sona doğru gitmesi ile birlikte, bundan sonra barış içinde bir yaşamın stratejik bir temelde inşa edilmesi görevlerinin bizi beklediğinin de farkındayız.

En kısa zamanda kent yönetimi ve meclis başkanları seçilecektir. Bu yönetim ve meclis başkanları demokrasi, halkların kardeşliği ilkelerinden ve Kürt-Araplardan oluşan öz yönetim ile oluşturulacak.

Bizim alanlarımız kendi demokrasi sistemiyle, demokratik Suriye’nin bir parçası olacak. Burada bütün Suriye halklarının özgürlüğünü sağlanacak. Başta Amerika ve Rusya olmak üzere bütün uluslararası güçlere Suriye’nin geleceği için barış ve demokrasi çözüm noktasında buluşma ve özgürleşen alanları koruma çağrısı yapıyoruz.

DAİŞ çetelerine karşı ortak mücadele yürüttüğümüz güçler ile bir masada ortak komutanlıkta mücadele yürütmeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”

RUS GENERAL KİM: ORTAK OPERASYON KARARI ALDIK

Basın açıklamasında konuşan Rus General Alex Kim ise, YPG’nin de aralarında bulunduğu değişik askeri güçlerle DAIŞ’e karşı Dêra Zor’da ortak operasyon kararı aldıklarını belirtti.

Kim, böyle bir oluşuma Rusya’nın tam destek verdiğini belirterek, alandaki güçlerin ve YPG’nin DAİŞ’e karşı operasyonların desteklenmesi temelinde Rusya’ya ait savaş uçaklarının şimdiye kadar DAİŞ’e ait 672 kez saldırı gerçekleştirdiğini, saldırılarda 1450 noktanın vurulduğunu ifade etti.

Fırat’ın doğusunda yürütülen tüm mücadelenin Hımemim askeri üssü tarafından Rusya ve bölgedeki güçlerin ortaklaşması temelinde geliştiğini de sözlerine ekleyen Kim, Salihiye’de konumlanan ortak askeri komutanlığın da YPG’ye destek için burada bulunduğunu söyledi.

Fırat’ın doğusunun tümden DAİŞ çetelerinden temizlendiğini de sözlerine ekleyen Kim, “Burada yeni bir yaşam inşa ediyoruz. Bunun için ortak merkezin kurulması oldukça iyi anlamlıdır. Bölgenin yönetimi için de burada bulunan bölgenin önde gelenleri ortak bir yönetim oluşturmalıdırlar. Bu komite de söz konusu bölgedeki tüm bileşenlerden oluşmalı. Bu komitenin temel amacı DAIŞ sonrası bölgedeki herkesin kendisini içinde bulduğu barışçıl bir ortamın oluşturulması olmalıdır” dedi.