İsviçre’de son seçim günü: Erdoğan’ı devirmenin son durağındayız

Yeşil Sol Parti sandık müşahidi Rabia Baldemir, bugün saat 22.00’a kadar sandık başına gidilebileceğini hatırlatarak, “Tanıdığınız kim varsa bilgilendirip oy kullanmasını sağlayın. Oy vererek bu iktidarı devirebilecek ve hesap soracak olan bizleriz” dedi.

Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi için yurtdışında oy verme işlemleri 4. günü geride bıraktı. 14 Mayıs seçimlerine oranla daha fazla katılımın gözlemlendiği ikinci tur, bugün sona eriyor.

İsviçre’de oy verme işleminin 4. gününde Zürih, Bern ve Cenevre kentlerinde kurulan 31 sandıkta şu ana kadar 61 bin 866 seçmen oy kullandı. İsviçre’de 4 gün içinde kayıtlı 105 bin 820 seçmenden 61 bin 886 kişi oy kullanırken bu rakam 14 Mayıs seçimlerinde 60 bin 47 idi.

Seçmenlerin sandığa taşınması noktasında Yeşil Sol Parti Seçim Koordinasyonu ile İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Oy verme işleminin başladığı 20 Mayıs’tan beri Basel’den Zürih’e otobüs kaldırılıyor. Genellikle sakin geçen oy verme işlemi sandık başında yer yer gerginliklere de yol açıyor. Sandığa zarf atarken fotoğraf çeken bir seçmene hakaret eden AKP’li sandık görevlisi hakkında tutanak tutuldu.

‘ERDOĞAN’I DEVİRMENİN SON DURAĞINDAYIZ’

Sandığa giden genç seçmenin katılımı göze çarpıyor. Başkent Bern’de yaşayan Şevger Türk de bu gençlerden biri. İlk turda hastalığı nedeniyle oy kullanamayan Şevger, herkesin sandığa gelip oy vermesi gerektiğini şöyle ifade ediyor: “Erdoğan’ı devirmenin son durağındayız. Son bir imkan var elimizde. Bir oyumuz var, eğer o oyumuzu kullanmasak pişman olacağımızın farkına varmalıyız. Bütün gençlere çağrı yapıyorum, ne olursa olsun sandığa gelmeliler. Sadece Kürt halkı değil, Türk halkı da, sosyalistler, tüm kesimler gelip oyunu kullanmalıdır. Türkiye’nin geleceği için, çocuklarımızın geleceği için, demokratik bir ülke için, Kürtlerin geleceği ve özgürlüğü için bunu yapmalılar. Kürt gençlerine bir çağrım var, asla umudunu yitirmemeliler. Bizim umudumuz sadece sandık değil. Bu bir araçtır. Erdoğan’a karşı Kılıçdaroğlu’na oy vermeye ve sandıkları sahiplenmeye çağırıyorum” dedi. 

‘SAAT 22.00’A KADAR OY KULLANABİLİRSİNİZ’

Bern’deki oy verme merkezinde Yeşil Sol Parti sandık müşahidi olan Rabia Baldemir ise, seçime katılımın yoğun olduğunu belirterek, bu iktidardan hesap sormak isteyenlerin oy verip sandıklara sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Rabia, “Seçimin bitmesine bir gün kaldı. İlk günler yoğundu ama yoğunluk azaldı. Kadınlara, gençlere, yoksullara, emekçilere; herkese çağrımız var. En çok kadınlar Erdoğan iktidarı döneminde katledildiler. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı. Yine Kürtler en çok Erdoğan iktidarı döneminde katledildi. Ondan hesap sormak için gidip oyumuzu kullanmamız lazım. Dün 83 yaşında bir anne gelip oy kullandı ve bize sandıklara sahip çıkın, dedi. Bu iktidardan sormamız gereken bir hesabımız var. Oyumuzu kullanıp, sandıklara sahip çıkacağız. Son gündür. Tanıdığınız kim varsa bilgilendirip oy kullanmasını sağlayın. Saat 22.00’a kadar oy kullanma hakkınız var.  Oy vererek bu iktidarı devirip, onlardan hesap soracağız. Bu iktidarı devirecek olan da, hesap soracak olanlar da bizleriz” dedi.