AKP’nin hileleri: Çalma, taşıma, birleştirme, hayali seçmen...

AKP iktidarı, sandıklardan oy çalmanın yanı sıra seçmen taşıma, sandık birleştirme ve 'olmayan adreslerde yaşayan seçmen' gibi yöntemlerle senelerdir hilelere başvuruyor.

3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana 7 genel seçim, 4 yerel seçim ve 3 referanduma giden AKP, her seçim döneminde özellikle Kurdistan’da sandıklarda hile kampanyası yürüttü. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Seçim sadece sandıkta kazanılmaz” söylemini doğrulayan yüzlerce seçim hilesi yaşandı! 21 yıldır özellikle Kürt illerinde seçim hileleri aleni bir biçimde yapıldı.

İSTANBUL SEÇİMLERİNE WAN'DAN SEÇMEN

İstanbul seçimlerini kazanmak için her yolu deneyen AKP, birçok ilden taşımalı seçmeni İstanbul'a götürdü. Van Ferit Melen Havaalanı'ndan alınan bilgilere göre, gün içinde 2 uçak seferi sebepsiz yere iptal edildi ve gece 03.00 saatinde İstanbul'a sefer yapması talimatı ile bir uçak ayarlandı. Böylece önceden seçmen kaydı İstanbul'a alınmış 200 kişi, İstanbul'a götürüldü. Uçağa AKP Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu öncülük etti. AKP'nin 81 ilden seçmenleri İstanbul'a götürdüğü öğrenilirken, taşımalı seçmenin yol, konaklama gibi masrafları da AKP tarafından karşılandı.

BOŞ ADRESLERE SEÇMEN KAYDI

Wan’da yaşanan depremde evi yıkılan ve Kalecik TOKİ’ye yerleşen Demir Ailesi'nin seçmen kaydı silinerek, tanımadıkları kişilerin yaşıyormuş gibi kaydedildiği ortaya çıktı. “Depremden sonra nerede oy kullanacağımız belli olmadığı için Nüfus Müdürlüğüne gittiğimde ikamet ettiğim adreste farklı kişilerin yaşadığını öğrendim” diyen Kemalettin Demir, “Tepki gösterip, ikametgâh ve nüfus kâğıt örneğini gösterdikten sonra bu ahlaksızlık düzeltildi” dedi. Demir, Wan’da depremin ardından boşaltılan birçok eve, birileri yaşıyormuş gibi seçmen kaydı yapıldığını söyledi.

WAN MERKEZDEN İLÇELERE SEÇMEN TRANSFERİ

HDP’ye karşı 2014’te Kürt illerinde başarı sağlayamayan ama daha sonra kayyumlarla belediyeleri gasp eden AKP, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde daha çok imam, korucu ve işbirlikçi sermayedarları aday göstererek sonuç almaya çalıştı. AKP’nin aday yaptığı kişilerden biri de Çatak ve çevresinde 5 bin 600 korucusu bulunan korucu başı Abdurrahman Şeylan. Şeylan, Wan’ın Edremit ilçesine bağlı Fırat Mahallesi’nde yaşayan 2 bin 500 kişiyi Çatak ilçesine seçmen olarak kaydırdı.

SANDIKLAR KORUCULARA EMANET

Abdurrahman Şeylan, seçmen kaydının yanı sıra korucularla halkın üzerinde baskı ve tehdit iklimi yaratarak sonuç almak istiyor. Şeylan, seçim günü tüm sandıkların koruculara teslim edilmesini de Van Valisi ve komutanların katıldığı seçim koordinasyon toplantısında talep etti.

TÜM SANDIKLAR BİRLEŞTİRİLDİ

24 Haziran 2018 seçimlerinden önce 20 ilin valiliği, YSK'ye bazı sandıkların yerinin değiştirilmesi ya da başka bir sandıkla birleştirilmesi talebinde bulundu. Valiliklerden YSK'ye ulaşan bu taleplerin gerekçeleri arasında 'seçim güvenliği ve seçmenlerin hür iradeleriyle oy kullanabilmesi' gibi ifadeler yer aldı ve YSK bu talebi kabul etti. Bu illerin arasında; Wan, Dersim, Şirnex, Sêrt, Mêrdîn, Qers, Colemêrg, Erzirom, Erzîngan, Xarpêt, Amed, Bedlîs, Çewlîg, Êlih ve Agirî bulunurken, Wan’da 40 bin oy birleştirilmiş sandıklarda kullanıldı.

DIŞARIDAN TORBALARLA OY GETİRDİLER

Agirî'de 2009 yerel seçimlerinde dışarıdan torbalarla oy getirilerek sandıklara konulduğu ortaya çıktı. AKP, 200 oy farkla seçimleri kazandığını iddia etti. Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) yaptığı itiraz, YSK tarafından reddedildi. Agirî halkı YSK’nin önünde toplanıp protesto edince, polis halka saldırdı. Çıkan olaylarda 7 kişi yaralandı, 65 kişi gözaltına alındı.

SANDIKTAN SEÇMEN SAYISINDAN FAZLA OY ÇIKTI

Dersim Xozat’ta 2019 yerel seçimlerinde bir sandıkta seçmen sayısı 9 iken 85 görevli oy kullandı. Şirnex Elkê'de (Beytüşşebap) bir sandıkta seçmen sayısı 10 iken, 18 görevli oy kullandı. Wan Şax'ta (Çatak) 28 seçmen var ama 26 görevli oy kullandı. Bedlîs Norşîn'de (Güroymak) seçmen sayısı 29 ama 49 görevli oy kullandı. Şirnex Elkê'de bir sandıkta seçmen sayısı 24 iken 162 görevli ile birlikte 181 oy çıktı.

ÖNCEDEN MÜHÜRLENMİŞ OYLAR BULUNDU

Bedlîs'te 2014 seçimlerinde sabah saatlerinde oy kullanmaya giden halk, AKP'ye "evet" mührü vurulmuş oy pusulaları ile karşılaştı. Bitlis Lisesi seçmen bölgesinde ikamet eden Hanım Yardımcı, oy kullanmak için 1083 nolu sandığa gitti. Sandık kurulundan aldığı pusula ile oy kullanmak için perdenin arkasına geçen Yardımcı, kendisine verilen oy pusulasında AKP'ye "evet" mührünün basılı olduğunu gördü. Durumu sandık görevlilerine bildiren Yardımcı'nın itirazı üzerine tutanak tutuldu.

HDP'Lİ BÜLBÜL: SEÇİM HİLESİ SADECE SANDIKTAN OY ÇALMAK DEĞİL

AKP’nin seçim hilelerine ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulunan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, “Seçim güvenliği denilen şey, seçim günü oy kullanma ve oy sayma olarak anlaşılıyor. Bu doğru değil. Seçim güvenliği demokratik ortamın tümüdür, düşünce özgürlüğüdür, eşitliktir, adalettir, yargı bağımsızlığıdır, eşit propaganda hakkıdır. Seçim güvenliğini iktidarda olan parti, milli eğitim müdürlerini, korucuları, imamları kullanıp zaten ihlal ediyorlar. Bu ortamda ne hukuk var, ne adalet var, ne propaganda var. Kurdistan’da bu hiç yok. Hal böyleyken buna milli irade demek, bu zorbalığı onaylamak anlamına gelir" dedi.

"Yapılan seçim, sayımda meşruluğunu yitirdi" vurgusunda bulunan Bülbül, şunları söyledi: "Yapılan hileler hurdalar bile seçimin meşruiyetini ortadan kaldırmıştır. Bu seçim yeniden yapılmalıdır. Milletvekilliği seçimi de dâhil. Özellikle HDP’ye dönük kapatma davası, Kobanê kumpas davası, AİHM kararlarının uygulanmaması, operasyonlar, hazine yardımlarının kesilmesi, bütün bunlar partiyi, seçmenlerini hedef haline getirdi. HDP’ye yönelik saldırılar, devlet, hükümet ve cumhurbaşkanı ağzıyla terörist ilan edilmesi, seçmenlerin buna dâhil edilmesi ve dinin kullanılması, camilerin propaganda yuvasına dönüştürülmesi gibi birçok durum var. Böyle bir seçim güvenliği olabilir mi? Valinin kapı kapı gezerek 'HDP’ye oy vermeyin' demesi var. 20 yıldır bu böyle ve şimdi gemiyi daha da azıya aldılar. Böyle bir eşitlik olamaz. Bütün partiler HDP üzerinden prim yapmaya kalkıyor. Bu suçtur ve bu sistematik saldırı artık kalıcı bir politikaya dönüştü. Böyle seçim güvenliği olmaz, seçim güvenliği dedikleri şey, AKP’nin kazanması için ortamın dizayn edilmesidir. AKP üzerinden hâlâ devletin bekasının kurtarılacağına inanılıyorsa hayaldir. Şu anda Enver Paşa hayali kuranlar duvara toslayacaktır. Kemal Kılıçdaroğlu seçimi kazandı ama AKP vermedi."