Aydın ve siyasetçilerden çağrı: Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin!

"Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin" kampanyası başlatan siyasetçi, yazar, aydın ve aktivistler, “Değiştirme gücümüzü göstermeliyiz” dedi.

Aralarında Ahmet Türk, Garo Paylan, Arzu Çerkezoğlu, Eşber Yağmurdereli, Ayşegül Devecioğlu, Rıza Türmen, Murathan Mungan ve Şebnem Korur Fincancı’nın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi, aydın, yazar ve aktivist, 2. turu 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi “Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin! Tek adama geçit vermeyeceğiz” kampanyası başlattı.

 Şimdiye kadar 581 yazar, aydın, siyasetçi ve aktivistin imza attığı kampanyanın ilk imzacıları şöyle: “Ahmet Türk, Ahmet Ümit, Arzu Çerkezoğlu, Ayşegül Devecioğlu,  Binnaz Toprak, Erdoğan Aydın,  Eşber Yağmurdereli,  Figen Çalıkuşu,  Gaye Boralıoğlu,  Garo Paylan, Genco Erkal,  Gençay Gürsoy, Gürhan Ertür, Hüseyin Mat, İlhan Tekeli, Jülide Kural, Murathan Mungan, Nesrin Nas, Oya Baydar, Ömer Madra, Rıza Türmen, Selçuk Erez, Şebnem Korur Fincancı ve Üstün Ergüder.”
İmzacılar,  seçime dair tutumlarını Taksim Hill Otel’de düzenledikleri basın toplantısıyla duyurdu. Çok sayıda imzacının katıldığı toplantının salonuna “Oy ver gitsin, bu karanlık bitsin! Tek adama geçit vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Toplantıda ilk olarak sinema ve tiyatro oyuncusu Julide Kural söz aldı.

'TEK ADAMA GEÇİT YOK'

Kural, 28 Mayıs seçiminde halklar olarak nasıl bir ülkede yaşayacakları sorusuna ve nasıl bir gelecek istediklerine ilişkin karar vereceklerini belirterek, “Yıllardır tek adamın keyfi yönetimi altında, kavga, nefret, yoksulluk, adaletsizlik, baskı, yalan talan düzeninde, insanların yatağa aç girdiği, ekonomisi çökmüş, kurumları yok edilmiş, geleceği karartılmış bir ülkede yaşıyoruz. Şimdi eşit, özgür, huzur, refah ve adalet içinde yaşama isteğimiz, hakkımız ve umudumuz var. Tek kişi eksilmeden, çoğalarak, büyüyerek, kazanma azmiyle sandığa gidiyoruz. Tek adama geçit vermeyeceğiz. Neşemizi, hayatımızı, ağacımızı, nehrimizi, geleceğimizi ve oylarımızı çaldırmayacağız. Bütün kamu kaynaklarını, devlet imkanlarını, yalana dayalı propaganda olanaklarını zorbaca kullanmasına karşın birinci turda durdurmayı başardığımız tek adamı bu kez göndereceğiz. Daha önce el ele verip nasıl kazandıysak böyle kazanacağız” diye belirtti.

 Yönetmen ve Yazar Melek Ulagay Taylan, 2’nci tura işaret ederek, “Yola devam ediyoruz ve oyumuzu veriyoruz. Umarım, hep birlikte iyi günlere gideceğiz” dedi.

 IRKÇILIĞA DİKKAT ÇEKİLDİ

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, tek hedeflerinin ülkede demokratik, eşit, laik bir yaşam olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: “Alevi kimliği ile bir cumhurbaşkanı adayı olmasının dezavantajını yaşadık. Birlikte yaşama kültürünü özümseyen tüm halklarla birlikte yaşama misyonumuz var. Alevilerin asimilasyona uğraması meselesi var. Türkiye’deki bütün halklar açısından bu böyledir. Türkiye giderek ırkçılığa gidiyor ve bu büyük bir tehlike. Bu ırkçı dalgayı yok etme gibi bir sorumluluğumuz var.”

'HERKES OY KULLANMALI'

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti)  milletvekili adaylarından Nurten Ertuğrul, yaşanan haksızlıklara dur demek için bu seçimde herkesin oy kullanmasına dikkat çekerek, “Bu büyük bir vebaldir lütfen bu haksızlığa dur diyelim. Önümüzdeki bu seçim için gidip oyunuzu kullanın. Evet eksiklikler olabilir ama gidip oyunuzu verin. Kılıçdaroğlu’na oy vereceğiz. Başka şansımız yok, ilk adım bu olacaktır” dedi.

 Siyasetçi Levent Tüzel, 2’nci turda “tek adamı” göndermekteki ısrarlarını sürdürmek için sandığa gideceklerini belirtti, "Ortada bir değişim isteği halen var. Mesajımız; bu mücadele sürecek” ifadelerini kullandı.

'BU AĞIR ŞARTLARI TERSİNE ÇEVİRMELİYİZ'

Yazar Eşber Yağmurdereli de şunları belirtti: “Türkiye tarihinin en ağır şartlarını yaşadığımız dönemdeyiz. Bu ağır şartları bir biçimde tersine çevirmeliyiz. Bunun için elbette ki oy vereceğiz. Biliyoruz ki aslında kaybedilmiş bir şey yok. Birkaç yıl önce yerel seçimlerde İstanbul’da bir örnek yaşandı. Neredeyse bir milyon farkla bir önceki seçim etkisiz hale getirildi. Burada da başka şehirlerde tekrar bu başarının elde edilmesi için halkımız sandık başına gitmeli. Hepimiz ateş altında tutuluyoruz. Sadece sanatımızı, üretimimizi geliştirmemizin imkanları elimizden alınmıyor aynı zamanda yaşam hakkımız da elimizden alınıyor. Yeni bir hikaye yazmamız lazım. Bunun şartları ortaya çıkmış durumda. Bugün bu tarihin ortaya çıktığını görüyoruz. Artık yenilenecek bir noktada değiliz. Bütün bu olumsuzlukları aşacağız. Hayal ettiklerimize ulaşacağız.”

 Gazeteci Melda Onur, 28 Mayıs’ta kutlama için bir araya geleceklerini söylerken, Akademisyen Ayşe Erzan, bu 3 günün iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Gazeteci İrfan Uçar, sandığa gitme çağrısı yaptı.