Binler tek sloganda buluştu: Güneşimizi karartamazsınız

Yeşil Sol Parti'nin Şemzînan ve Gever'de binlerin katılımıyla gerçekleşen halk buluşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki gösterilerek“Güneşimizi karartamazsınız” mesajı verildi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Colemêrg’te seçim çalışmaları kapsamında Gever ve Şemzînan ilçelerinde halk buluşmaları gerçekleştirdi. Yeşil Sol Parti Colemêrg milletvekili adayları, Vezir Parlak, Öznur Bartın, Onur Düşünmez, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Colemêrg milletvekili Sait Dede, HDP önceki dönem milletvekili Abdullah Zeydan, eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Hamit Geylan'in katıldığı halk buluşmalarında heyecan ve coşku büyüktü. Her iki ilçede de gençlerin ve kadınların yoğunlukla katılım sağladığı halk buluşmalarında alanlar hınca hınç doldu.

Gever'de düzenlenen halk buluşmasında, "Soğan patates bi xatirê te Erdoğan", "Giderken sarayın anahtarlarını çaycıya bırak", "AKP'nin son kullanma tarihi 14.05 2023", "Sonu gelmeyen bir romandır", "Beni değil 20 ay, 20 yıl bile hapiste tutsalar da boyun eğmeyeceğim" ve "Yürüten sensin kudretine şükürler olsun" döviz ve pankartları açıldı.

ŞEMZÎNAN’DA KİTLESEL KARŞILAMA

İlk olarak Şemzînan da düzenlenen halk buluşmasında partililer, ilçeye bağlı Kaniya Bermêşê alanında yüzlerce araçtan oluşan konvoylarla karşılanarak ilçe seçim bürosunun bulunduğu alana doğru hareket ederek burada kitlesel bir şekilde karşılandı. Yeşil Sol Parti ilçe seçim bürosu önünde yapılan konuşmalarda adaylar, tecrit, yayla yasaklarına dikkat çekerek, sınır hatlarında katledilen ölümlerin hesabını soracaklarını ve seçimi kazanacaklarını vurguladı. Halk buluşmasında sık sık Yapılan sık sık, “Jin, jiyan, azadî”, "Direne direne kazanacağız", ve “HDP halktır halk burada” sloganları yankılandı.

GEVER SLOGANLARLA YANKILANDI

Ardından Gever'e geçen partililer, seçim otobüsü ve onlarca araçla oluşturdukları konvoylarla şehir merkezinden ilçe seçim bürosunun bulunduğu alana doğru yol aldı. Partililer yol güzergahları  boyunca halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Partililer halk buluşmasının yapıldığı eski cezaevi kavşağında on binlerce kişi tarafından zılgıtlar ve ıslıklar eşliğinde karşılandı. Binlerin katılım sağladığı halk buluşması mitinge dönüşürken program, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu esnasında binler hep bir ağızdan "Çerxa şoreşê" marşını okuduktan sonra, "Şehit Namırın" sloganları attı.

'GÜNEŞİMİZİ KARARTAMAZSINIZ'

İl ve ilçe eşbaşkanlarının yaptığı selamlamanın ardından konuşan Yeşil Sol Parti Colemêr milletvekili adayı Onur Düşünmez alanları dolduran on binlere dikkat çekerek Gever halkının seçimlerde gerekli tavrını ve mesajını verdiğini dile getirdi. PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde 24 yıldır ağırlaştırılmış bir tecrit uygulandığına dikkat çeken Düşünmez, "Bu seçimler var olan tecridi kaldırmanın Kürtlerin güneşini özgürleştirme seçimleridir. Güneşimizi karartmak isteyenler yoldaşlarımızın yürüttüğü mücadele sayesinde bu güneşi karartılmasına izin vermediler. Bizler de söz veriyoruz güneşimizi özgürleştirecek karanlıkları aydınlığa çıkaracağız. Kobanê kumpas davasını seçimlerden sonraya bırakarak, seçimlerde zaferi elde edeceklerini düşünenler Selo ve arkadaşlarına müebbet hapis cezası vererek cezalandırmak istiyorlar. Bizler bu seçimleri kazanacak 3 Temmuz'da tüm siyasi tutsaklarımızı özgürleştirerek, Gever'in bu alanlarında özgürlük halayı çekeceğiz" dedi.

‘YENİLGİYE UĞRAYACAKLAR’

AKP iktidarının saltanatını sürdürmek için 7 Haziran seçimleri sonrası “çözüm” adı altında yürütülen süreci bozduğunu ifade eden adaylardan Vezir Parlak, 7 Haziran seçimlerinin yenilgisiyle birlikte seçilmiş milletvekili, Eş Genel başkan ve belediye Eşbaşkanlarını tutuklayıp halkın iradesine kayyım atadığını vurguladı. Kürt halkının iradesine yapılan hukuksuzluk ve haksızlıkları kınadıklarını ifade eden Parlak, " halkımızı tüm irade gasplarına rağmen burada hınca hınc alanları doldurarak seçilmişlerine sahip çıkıyor. Dışarda fikrimiz neyse cezaevlerinde de fikrimiz aynıdır. Kimse bizleri cezaevlerine atarak fikrimizden vazgeçeceğimizi  düşünmesin Kürt halkı hiç kimseye boyun eğmez. 2014 yılında Kobanê'nin destansı direnişi zorlarına gidenler Kürt halkına karşı çöktürme planını devreye koydu. Çöktürme planlarıyla yanlış yola çıkanlar, şimdi de kaçışın planlarını yapıyorlar. Çöktürme planını devreye koyanlar 14 Mayıs'ta kaçacak, büyük yenilgiye uğrayacak ve bu düzende değişecektir" ifadeleirni kullandı.

‘KADINLARIN SESİ OLACAĞIZ’

Ardında konuşan adaylardan Öznur Bartın, gün geçtikçe AKP saltanatının sonunu yaklaştığının belirterek, Kürt halkına zulüm uygulayanları seçimlerden sonra tarihin kirli sayfalarına taşıyacaklarını vurguladı. 14 Mayıs seçimlerinin tarihi önem taşıdığını ifade eden Bartın, "Bu seçimler tüm ezilenlerin sesi olmakla birlikte sorulacak tüm hesapların seçimidir. Bu seçimlerde yıllardır Kürt halkının iradesini gasp eden kayyımların, Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikaları yürüten, evlerinde ve sokaklarda katledilen bütün kadınları hesabını soracağız ve sesleri olacağız. Merak etmeyin Gever, Cizre, Sur ve Nusaybin halklarının yaşadıklarının hesabını soracağız. Bildiğiniz gibi Rojava'da başlayan Jin Jiyan azadi felsefesi bugün tüm Ortadoğu'ya yayılmış durumda. 14 Mayıs'ta kadınlar, Anneler ve gençler yine bu felsefenin öncüsü olacağız" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kitle uzun bir süre seçim şarkıları eşliğinde halaya durduktan sonra "Bijî Serok Apo", "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana zindana", "HDP halktır halk burada", "Bê Serok Jiyan Nabe", ve "Jin Jiyan Azadî" sloganlarıyla dağıldı.