Britanya’da sandığa giden halk: Diktatör tarihin çöplüğüne gidecek

Cumhur İttifakı’nın hezimete uğradığı Britanya’da Londra, Manchester, Leicester ve Edinburgh kentlerinde halk, 28 Mayıs seçimleri için bir kez daha sandık başına gitti.

Britanya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için Londra, Edinburgh, Manchester ve Leicester kentlerinde oy kullanma işlemi başladı. Yaşlaşık, 127 bin 281 seçmenden 64 bin 45 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu Britanya’da, özellikle Londra’da sabah 08:00’da açılan sandıklara halk yoğun ilgi gösterdi.

Kürt, Alevi, devrimci sol ve yöresel derneklerin oluşturduğu Seçim Koordinasyonu, Alxaslılar, Kürt Toplum Merkezi, CHP temsilciliği, Alevi Federasyonu Yerleşkesi ve Dersim-Der gibi birçok noktadan otobüs ve minibüsler ile halk sandığa taşındı.
Özellikle orta yaş ve yaşlıların yoğun ilgi gösterdiği seçimlere katılanlar, “Biz umudu büyüttük. Diktatör gidecek, halk kazanacak” dedi. Britanya’da 14 Mayıs seçimleri için sandığa giden 64 bini aşkın seçmenin yüzde 79’u tercihini Kemal Kılıçdaroğlu’dan yana kullanmıştı.

Sandıklarda oy kullanımı Londra, Manchester ve Edinbourgh’ta 24 Mayıs’ta sona erecek. Leicester bölgesinde ise seçmenler sandıklarda sadece 2 gün oy kullanabilecek.

Britanya Seçim Koordinasyonu ise özellikle Londra’da sandık bölgesinde ve halkın sandıklara taşınmasında yoğun çalışma yürütüyor. Yine 14 Mayıs’ta olduğu gibi kurulan 35 sandığın tümünde müşahit ve gözlemciler bulunduran Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri, seçmen kayıt bilgilerini sistemde bulamayanlar için bir masa oluşturdu. Burada özellikle eski nüfus cüzdan bilgilerinden kaynaklı kayıtlı olduğu halde sistemde seçmen bilgilerini bulamayanlara destek verilerek oy kullanmaları sağlanıyor.

Seçim Koordinasyonu, sanal medya hesaplarından video ve afişler ile bir oyun neden önemli olduğu konusunda mesaj ve çağrılarda bulunuyor.

'TARİHİ DERS VERECEĞİZ'

Londra Novotel’de kurulan sandık bölgesinde ajansımıza bilgi veren Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Türkan Budak, “Seçim Koordinasyonu olarak halkı sandıklara taşıyoruz. Sabah saatlerinde yoğun bir ilgi vardı. Sandık bölgesinde 35 sandık kurulmuş ve tek oy kullanıldığı için hızlı bir oy kullanma süreci var. Aradan bir hafta geçmiş olmasına rağmen halkın ilgisi bizi morallendirdi. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak sandıkların başındayız ve halkımızla moral ve umudu büyütüyoruz. İlk turda diktatöre kaybettirdik ve ikinci turda tamamen tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Biz diktatöre bir tarihi ders vereceğiz ve tarihin çöp sepetine göndereceğiz. Britanya’da yaşayan halklar ve kimlikler bu diktatöre gereken dersi veriyor verecek" dedi.

'HALK UMUTLU'

Ailesi ile birlikte tam 4 saatlik bir kentten Londra’ya oy kullanmaya gelen Dr. Mithat İshaq ise ikinci defa sandıklara geldiğini ifade ederek, “Demokrasi ve özgürlük için ses verdik. Bir kez daha bu sesi büyüteceğiz. Daha iyi bir gelecek için oylarımızı kullanalım” dedi.

Britanya Seçim Koordinasyonu üyesi Kürecikliler Derneği’nden Mustafa Doğan, "Sandıklara bir ilgi var. Halk umudunu koruyor ve baharlar gelsin diye sandıklara akıyor. Halk, bu rejime 14 Mayıs’ta kaybettirdi. Şimdi eğer umudu büyütürsek kazanabiliriz, kazanacağımızı biliyoruz. Tüm halkımızı zaman kaybetmeden sandıklara davet ediyoruz. Biz sandıklardayız ve umudumuzu büyütüyoruz. Hep birlikte bu umudu büyütelim” dedi.

Yeşil Sol adında sandıkta müşahit olarak görev alan Akademisyen Zöhre Ülger de bu seçimlerde hızlı bir şekilde oy kullanma işleminin gerçekleştiğini ifade ederek, “Bizler sandığa akmalıyız. Britanya’da örgütlü bir çalışma var ve halk sandıklara taşınıyor. Açıkçası umutluyum ve büyük bir emek var ve bu emek başarıya ulaşacaktır. Bu emek çok kıymetli ve bu emeğin hatırına olursa umutsuzluğa kapılmayalım ve gelip oyumuzu kullanalım” diye kaydetti.

'DİRENİŞİ BÜYÜTECEĞİZ, BİR OY ÇOK ÖNEMLİ'

Cemevi Yöneticisi Sevgi Aksu, heyecanlı olduğunu ifade ederek, “Yoğunluk çok güzel. Biz bu değişimi gerçekleştireceğiz ve tarih yazacağız. 14 Mayıs’ta bir moralsizlik oldu ama görüyoruz ki umut yeşeriyor ve direnişimizi büyüteceğiz. Sadece bir oy demeyin ve o bir oy çok kıymetli” dedi.

'EN BÜYÜK SİLAHIMIZ BİRLİKTELİĞİMİZ'

Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Müslüm Dalkılıç, Britanya’da seçmenin 14 Mayıs’ta göstermiş olduğu tavrın önemli olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Bir irada ortaya konuldu ve rejime bir kez daha ‘Seni Cumhurbaşkanı yapmayacağız’ mesajını güçlü verdi. Şimdi bu iradenin daha güçlü çıkması için sandıklara akıyoruz. Biz Aleviler, Kürtler ve sosyalistler olarak ezilen grupların gittikçe yoksullaşan toplumun bir şekilde bu iktidara bir cevap vermesi gerekiyor. Bizim bunları tarihin çöplüğüne atmamız lazım. Bu da ancak dayanışmayla gerçekleşir. Bizim elimizdeki en büyük silah, birlikteliğimizdir. Bu onları ürkütüyor ve biz kazacağız” diye belirtti.

TİP Londra Temsilcisi Bektaş Kara da 14 Mayıs’ta Britanya halkının gerekli mesajı verdiğini ifade ederek, “Sandıklar kuruldu ve sabah 08:00 ile 22:00 arasında oy kullanılabilecek 5 gün boyunca. Özellikle genç arkadaşlarımız sandıklara akmalıdır. Unutmayalım, umudumuzu ve mücadelemizi büyütüp birlikte başaracağız. Saray rejiminin baskısına uğrayan Kürtler, Aleviler ve sosyalistler olarak ülkeye özgürlük ve demokrasi gelmesi için oy kullanalım” dedi.