Dersim mitingi: Faşizme Yeşil Sol ile ders vereceğiz

Yeşil Sol Parti'nin Dersim mitinginde, halkın sandıklara giderek faşizme ders vereceği ve demokratik yaşamı inşa edeceği vurgulandı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs’taki seçimlere sayılı günler kala Türkiye ve Kurdistan kentlerindeki mitinglerine Dersim’de devam etti. Kent merkezindeki Seyid Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) temsilcisi Mustafa Korkmaz, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) temsilcisi Mesut Tek'in yanı sıra, Yeşil Sol Parti Dersîm milletvekili adayı Ayten Kordu katıldı.

 Miting öncesi Mazgirt Köprüsü’nde onlarca araç halindeki konvoy ile karşılanan heyet, miting alanına doğru yola çıktı. Heyet, güzergah boyunca yurttaşlar tarafından zafer işaretleri ve alkışlarla karşılandı. Heyet ve beraberindeki yurttaşlar, konvoy sonrası Dersim Otogarı’ndan miting alanına doğru “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

 Yeşil Sol Parti bayraklarıyla donatılan ve adeta bir şölen havasının hakim olduğu Seyid Rıza Meydanı’nda, “Jin, jîyan, azadî” sloganları hiç durmazken, alanı dolduran Dersîmliler, Gülistan Doku’nun akıbetini, “Gülistan’sız 1095 gün geçti. Unutturmayacağız” pankartıyla yeniden sordu.

Paris'te katledilen Dersimli Sakine Cansız'ın (Sara) sözlerinin alıntılandığı “Hep kavgaydı yaşamımız. İnsanlığın savaşçıları özgürlüğü yaratıyor” pankartının açıldığı miting alanında, “Özgür kadın, özgür toplum” ve “Vurur yüze ifadesi, sülalece gidiyor bir tanesi” dövizleri açıldı.

'DERSİM 14 MAYIS'TA İRADESİNİ GÖSTERECEK'

Miting, PSK temsilcisi Mesut Tek’in konuşmasıyla sürdü.
14 Mayıs’taki seçimlerde Dersim halkının iradesini ortaya koyacağını belirten Tek, “Hem hükümet hem de muhalefetin bir bölümü bu seçimde ‘Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı’ mottosunu kullanıyor. Oysa biz geçen yüzyılının bize neye mal olduğunu iyi biliyoruz. Munzur Çayı’nda kan aktığını, katliamlara uğradığımızı biliyoruz. O zaman görevimiz bu ikinci yüzyıl söyleminde bulunanlara bir ders vermektir. O da Biz Kürtlerin birinci yüzyılda yaşadıklarını yaşamamak için gidip Yeşil Sol Parti’ye oy vermektir. Çünkü Türkiye’de Kürt sorunu çözülmediği müddetçe, Kürtler ulusal haklarına kavuşmadığı müddetçe, Türkiye’ye demokrasi gelmez” dedi.

'FAŞİST REJİMİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATACAĞIZ!'

Kurdistan Komünist Partisi temsilcisi Mustafa Korkmaz, “Bu faşist rejimi tarihin çöplüğüne atana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye belirtti. Kurdistani İttifak’ın Kürtler adına kıymetli olduğunu belirten Korkmaz, “Kayyum atamaları ile el konulan irademizin iade edilmesini, siyasi tutsakların salıverilmesini, anadilde eğitim hakkının kabul edilmesini, Kürt dilinin resmi dil olmasını talep ediyoruz” dedi.

‘KADINLAR SANDIKLARA SAHİP ÇIKACAK'

SMF temsilcisi Evrim Konak, “Bugün çok despot bir ittifak ile karşı karşıyayız. Kadınlara, emekçilere ve halklara kan ve zulümden başka hiçbir şey sunmadı. Gülistan Doku’yu hiçbir zaman unutmadık. Biz kadınlar sandıklara sahip çıkacağız” diye konuştu.

'BU ZİHNİYETİ DURDURACAĞIZ'

Yeşil Sol Parti Dersim milletvekili adayı Ayten Kordu, "Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Halklarımızın sorunlarına ortak çözüm getirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Dersim’de işsizlik, göç ve yoksulluk var. Kimliğimizi, dilimizi inkar var ama biz Emek ve Özgürlük İttifakı ve Yeşil Sol Parti olarak 14 Mayıs’ta tarihi seçimi sonuçlandıracağız. Bu rejimi hep beraber göndereceğiz. Bu zihniyete karşı ‘Edi besê’ diyeceğiz. Dersim halkı olarak topraklarımız kurdun kuşun, dağın, taşın hepimizin üzerinde hakkı var ve bu hakkın değerini biliyoruz. Bunun için hep birlikte değiştireceğiz” dedi.

'İLK TURDA BİTMELİ'

Dersim üzerinde yıllardır süren devlet politikalarına değinen EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Bu iş ilk turda bitmeli. ‘Ben Alevi’yim’ deyince Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıları görünce, ‘İnadına hepimiz Alevi’yiz” diyoruz. Bir oy Sayın Kılıçdaroğlu’na, bir oy Yeşil Sol Parti’ye. Parlamentoyu halka, halkı parlamentoya götüreceğiz” vurgusu yaptı.

Mitingde Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder’in Dersim halkına gönderdiği, “Büyük zaferlerde görüşmek üzere” mesajı da okundu.


'DERSİM FAŞİZME KARŞI YEŞİL SOL'DA BULUŞACAK'

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise, Dersim halkının faşizme karşı Yeşil Sol Parti öncülüğünde buluşacağını belirterek, alanda yer alan, “Hep kavgaydı yaşamımız. İnsanlığın savaşçıları özgürlüğü yaratıyor” pankartına dikkat çekti.
Başak Demirtaş ise rehin tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Amed eski Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın selamını iletti.

'VAR MISINIZ İNŞA ETMEYE?'

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar da şunları söyledi:
Yeşil Sol Parti’nin Meclis'te güçlü olması demek, Türkiye’de gerçek bir yüzleşme ve hakikat komisyonunun kurulması demek. Var mısınız birlikte inşa etmeye?
Meclis'te güçlü bir Yeşil Sol Parti cumhuriyetin demokratikleşmesi demek.
Çocuklarımız, Alevi gençlerimiz zorunlu din dersleri ile karşı karşıya. Diyanet, Türkiye’de bir fetva bakanlığı gibi çalışıyor. Türklüğün ve Sünniliğin bütün konfor alanlarını yaratan, dışında kalan halkları ve inançları inkar eden bir fetva bakanlığı. Biz Yeşil Sol Parti olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı yerine, İnanç Hizmetleri Başkanlığı ifade ettik. En çok saldırdıkları başlıklardan biri de bu. Bu ülkede sadece Sünniler yaşamıyor. Birçok inanç yaşıyor. Bu inançlara eşit yaklaşmayan bütün zihniyetler kaybetmek zorunda. Yeşil Sol Parti ile birlikte bütün inançları yaşatmaya var mısınız. Yine AKP iktidarı döneminde uzun zamandır yürüttüğü bir çalışma var. Kendi Kürd'ünü kendi Alevi'sini yaratmaya çalışıyor. En son Alevi inancını Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlamak için kendisini büyüten bir çalışma açığa çıkardı. Bu bir inanç katliamı sevgili arkadaşlar. Çünkü AKP-MHP iktidarına, faşizme, gericiliğe, halkları yok sayan bu zihniyete karşı en güçlü mücadeleyi yürüten Alevilerdir. O yüzden zapturapt altına almaya çalışıyorlar. İzin verdik mi bugüne kadar? Bu inanç katliamı karşısında güçlü bir Yeşil Sol Parti ile bütün inançlar en çok da 72 millete aynı nazarla bakan bizim inancımız güçlenecek. Türkiye siyasetinin 72 millete aynı nazarla bakan bir felsefeye ihtiyacı var. Bunu Hep birlikte inşa edeceğiz. Bunda hiç bir bir şüphemiz yok.
Halkımızla gümbür gümbür geliyoruz, siz ise gidiyorsunuz!
14 Mayıs’ta hepimiz kazanacağız."

Miting, konuşmaların ardından Aryen Kom’un ezgileriyle son buldu.